Preporučujemo:
 
 
05
Mar

Honda NSX Concept GT – Ikona se vraća na stazu

Nonda NSX GT concept
 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Uprkos svom optimizmu, i dalje nismo ubeđeni da ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku da vidimo modernu Honda NSX. Višegodišnje čekanje pratilo je “podgrevanje“ javnosti predserijskim “konceptima“, a zatim i hlađenje dodatnim rokovima za njegovu komercijalizaciju.Iz tog razloga, iako je ostalo obećanje da će nova generacija japanske ikone da zaživi, uveliko se stekao utisak da čak ni u vrhu kompanije Honda nije iskristalisana vizija kada su u pitanju modeli viskih performansi. U očima automobilskih medija i ljubitelja, čekanje budućeg supersportiste pretvorilo se u svojevrsnu “Chinese Democracy“ automobilskog sveta. Ipak, nadamo se da će, poput petnaest godina najavljivanog albuma grupe Guns N’ Roses, i kosooki rival Porsche 911 opravdati strpljenje javnosti.

honda_nsx_gt_concept_triodriverblog_01

honda_nsx_gt_concept_prednji_deo_triodriverblog_02

Za sada je u tome sigurno uspeo trkački prototip Honda NSX Concept GT, nastao za učešće u japanskom Super GT šampionatu 2014. godine. Novi takmičar, osim što ga karakteriše monstruozna pojava i fantastičan reski zvuk, je svakako jedan od najvrelijih načina da se voda dovede do ključanja:

 

 

Honda NSX Concept GT, baziran na prototipu NSX predstavljenom 2012. godine, pokreće centralno postavljeni dvolitarski turbo agregat sa četiri cilindra koji uparen sa hibridnim motorom isporučuje tačno 500 konjskih snaga (što je i limit klase GT500 u kojoj će automobil učestvovati).

honda_nsx_gt_concept_radnji_deo_triodriverblog_03

Finalne pripreme tima Honda za predstojeću sezonu su u toku, a zvanični snimak prikazuje koncept u akciji na stazi Suzuka.

 

 

Kako se najavljuje, zvanična premijera naredne generacije Honda NSX sa V6 agregatom i pogonom na sve točkove, trebala bi da bude tokom 2015. godine. Do tada bi hibridni takmičarski superautomobil trebao da svoj pun potencijal pokaže na japanskim stazama u Super GT šampionatu.

lexus_honda_nissan_super_gt_triodriverblog_04

Izvornu Honda NSX, osim besprekornih performansi, krasio je trkački pedigre. Posebnu auru ovom prvom japanskom serijskom superautomobilu dala je činjenica da je u njenom razvoju aktivno bio angažovan i nekadašnji šampion Formule 1, Ayrton Senna, koji je i sam bio vlasnik jednog primerka.

ayrton_senna_honda_nsx_triodirverblog_05

(Nikola Jovanović/Foto: autoblog.com)

Nonda NSX GT concept
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*