Preporučujemo:
 
 
13
Jun

Isle of Man TT 2016 – A, ko drugi, nego Mark Higgins i Subaru!?

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Već tradicionalno, početkom juna, nešto pre čuvene trke 24 časa Le Mans i jednako popularnog Goodwood Festival of Speed, englesko Ostrvo Man (Isle of Man) naprosto “proključa” od mirisa visokooktanskog benzina i urlika trkačkih motora!

TDB_Mark_Higgins_Subaru_WRX_STI_Isle_of_Man_TT_04

Naravno, sve je u znaku Isle of Man TT trka motocikala, pravog “ruskog ruleta” na dva točka, koji je, nažalost, i ove godine odneo ljudske živote… No, nisu samo dvotočkaši u centru pažnje, već i četvorotočkaši, tačnije, automobil, za čijim se upravljačem, već po tradiciji, nalazi trostruki britanski reli šampion, Mark Higgins.

TDB_Mark_Higgins_Subaru_WRX_STI_Isle_of_Man_TT_02

Pored Marka, koji je inače poreklom sa Ostvra Man i kojem je ovo već treći nastup na TT “deonici”, tu je i neizbežni Subaru, ovaj put najnoviji WRX STI, pripremljen da obori do tada aktuelni Higginsov rekord, postavljen 2014. godine.

TDB_Mark_Higgins_Subaru_WRX_STI_Isle_of_Man_TT_05

U pitanju je zajednički projekat Subaru USA i kompanije Prodrive, koji je završen za manje od godinu dana, a rezultat jeste gotovo trkački automobil kojeg pokreće 2,0-litarski turbo bokser, koji znatan deo komponenti deli sa WRC agregatom. Ono što ovaj model izdvaja, doduše, jeste “crveno polje” na čak 8500 obrtaja u minuti!

TDB_Mark_Higgins_Subaru_WRX_STI_Isle_of_Man_TT_08

Prevedeno u performanse, to znači da motor oslobađa oko 600 konjskih snaga, kao i oko 550 Nm obrtnog momenta, a uz masu vozila manju od 1200 kilograma, trkačke “slick” pneumatike iz BTCC šampionata i famozni DRS sistem, dobijaju se performanse gotovo jednake automobilima iz GT3 serije.

TDB_Mark_Higgins_Subaru_WRX_STI_Isle_of_Man_TT_11

Koliko je ovo „prijalo“ Higginsu potvrđuje i činjenica da je već u prvom pokušaju, oboren aktuelni rekord, da bi dva dana kasnije, rezultat dodatno „popravljen“ na 17:35.139, što je gotovo 14 sekundi brže u odnosu na prvi pokušaj.

 

Higgins je sa Subaru Impreza WRX STI još 2011. postavio prvi rekord, u vremenu 19 minuta, 56 sekundi i 67 stotinki, ali u gotovo “stock” automobilu za redovni saobraćaj, dok je 2014. godine taj rezultat poboljšao za oko pola minuta.

Đorđe Pavićević / Foto: Subaru, Super Street, James Gibson

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*