Preporučujemo:
 
 
20
Feb

Honda NSX – superautomobil koji pleni

 
Napisao: Zoran Tomasović
4

“Enzo Ferrari može biti zahvalan što nikad nije dočekao da vidi Hondu NSX“. Ovom rečenicom mediji su započeli izveštaje o najboljem Japanskom superautomobilu kada je predstavljen na salonu automobila u Čikagu 1989. godine. Po prvi put u istoriji, kupac je mogao da dobije superautomobil koji, ne samo što je bio lagan za vožnju kao i porodična Toyota Corolla, već je imao kvalitet na duži period, kao i zavidne performanse. Upravo iz navedenog razloga, Honda NSX se smatra jednim od najboljih superautomobila ikada proizvedenih, iako po mnogima nije imala performanse da parira italijanskoj i nemačkoj konkurenciji.

Istorija ovog automobila startuje početkom 1980. godina. Do tog perioda, Honda je stekla reputaciju kvalitetnih pristupačnih automobila, kao što su Civic i Accord, ali kompanija još uvek nije imala proizvod koji će je staviti u centar pažnje. Dok je Toyota stekla slavu sa 2000GT, prvim Japanskim superautomobilom, a Nissan sa luksuznim Prince modelima i sportskim Datsunima, Honda se uglavnom koncentrisala na jeftinije automobile za svakodnevnu upotrebu. U istom periodu, japanska auto industrija je eksplodirala širom sveta. To je posebno bilo uočljivo u Severnoj Americi, gde su se kupci okretali manjim i eknomičnim automobilima nakon svetske ekonomske krize. Kupci su ubrzo primetili da su Hondini automobili ne samo ekonomični i jeftini, već i kvalitetni na duži period, što je japanskom gigantu donelo visoku prodaju i profit.

U želji da promeni imidž da može da proizvodi samo jeftine automobile, početkom 1980. godina Honda počinje da radi na dva veoma ozbiljna projekta. Jedan od njih je bio potpuno nova premium divizija, Acura, koja je debitovala na američkom tržištu 1986. godine kao prva japanska luksuzna kompanija. Mnogo više pažnje je privukao prvi superautomobil kompanije, na kome je Honda počela sa radom 1984. godine. Kao inspiracija za NSX su služila dva legendarna Italijanska automobila – Ferrari 308/348 i Lamborghini Countach. Hondina istraživanja su pokazala da iako navedena dva automobila definitivno imaju izgled i zvuk superautomobila, većina njihovih vlasnika su nezadovoljni što su dosta teški za vožnju. To se posebno odnosilo na lošu preglednost, komplikovane menjače i generalno loš kvalitet automobila na duži period. Japanski gigant je bio siguran da, sa minimalnom pomoći Italijanskih dizajnera, može da spoji karakteristike koje su učinile Ferrari i Lamborghini popularnim sa proverenom Japanskom mehanikom.

Iz navedenog razloga, Honda se obraća čuvenoj Italijanskoj dizajnerskoj kući Pininfarina u želji da razvije prvi japanski superautomobil sa motorom postavljenim u sredini. Italijani su imali spreman dizajn i prvi prototip nešto kasnije pod HP-X (Honda Pininfarina Xperimental) oznakom sa centralno postavljenim 2.0L V6 motorom. U želji da parira najboljim automobilima koje su Italija, Nemačka i Amerika imali da ponude, Honda kontaktira dva velika imena u svetu Formule 1 – Ayrton Sennu i Satoru Nakajimu. Dok je Senna uglavnom služio za savete kakav bi serijski model trebao da bude, Nakajima je korišten kao test vozač u ranim fazama razvoja. U razvoju ovog automobila, glavni inženjeri su proučavali pokretnost F-16 aviona i želeli da se vozač oseća jednako komotno kao u značajno jeftinijoj Hondi Civic. U poređenju sa ranim prototipom, najveća razlika kod serijskog modela je bila u vidu šasije, koja je urađena kompletno od aluminijuma, čime je automobil bio za 200 kg lakši u poređenju sa rivalima i imao težinu od samo 1,340 kg.

Za razliku od rivala, koji su imali V8 i V12 motore, NSX je pružao dosta civilizovaniji 3.0L V6 motor sa 270 ks, dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko izbora manuelnog menjača sa 5 brzina, kao automatskog menjača sa četiri brzine. To je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo pet sekundi, čime je NSX bio brži od značajno skupljeg Ferrarija 348, koji je prelazio istu distancu za 0.2 sekunde sporije. Za proizvodnju je bilo zaduženo 200 inženjera, koje je Honda lično trenirala i koji su bili zaduženi samo za ovaj automobil, pošto se proizvodnja odvijala odvojeno od ostatka Hondinih automobila.

NSX je debitvao na salonu automobila u Čikagu 1989. godine i prodavao se pod dve oznake. U želji da promoviše novu diviziju Acura na Američkom tržištu, svi modeli na ovom kontinentu su nosili Acura oznaku, dok se modeli za ostatak sveta prodavali kao Honde. Publika se našla u čudu jer nikada ranije sličan automobil nije stigao iz Japana. NSX je proglašen za automobil godine u Australiji i Americi, a Motor Trend, najpopularniji Američki auto magazin, je upozorio Ferrari, Porsche i Jaguar da budu veoma uplašeni, jer je NSX bolji automobil u svakom pogledu od onoga šta su oni ikada proizveli. Posebne pohvale su išle na račun tehnologije, koja je korištena po uzoru na Formula 1 bolide, kao i laganoj vožnji sa kojom NSX je mogao da se koristi kao gradski automobil u jednakoj meri kao i Honda Civic.

Iako je prodaja startovala više nego uspešno, i uskoro Honda nije uspevala da proizvede dovoljan broj primeraka, početkom 1990. godina konkurencija je napredovala do tolike mere da je NSX već počeo da zaostaje. Umesto većeg motora sa više snage (ali i dodatne težine), Honda predstavlja laganu NSX, sa R oznakom i težinom od samo 1,230 kg. Dok je ovaj automobil imao identičan motor kao i ostatak modela, japanski gigant je uspeo da smanji težinu za čak 120 kg, zahvaljujući korišćenju laganih materijala. Modifikovana suspenzija, veće kočnice i bolja aerodinamika su samo dodale na tome da NSX postane strah i trepet na stazama širom sveta, a posebno dobri rezultati su ostvareni na nemačkom Nurburgringu.

 
 

Komentari

Živko Marković | 21.02.2013 10:02

Suština Honda NSX nije u konačnoj snazi ili maksimalnoj brzini, već u kompletnom paketu. Ovaj auto je izuzetno uravnotežen na stazi, te se pre svega tu posmatra kroz prizmu konkurenta italijanskim super automobila, koji su mu bili uzor. Generalno, njegova konstrukcija, od motora do ostalih mehaničkih komponenata je state of the art, nismo detaljno pisali o motoru, ali fabrički ima recimo kovane klipove i titanijumske klipnjače, nešto što je uobičajeno za samo ultra jake motore sa nadpunjenjem. Ima još pikanterija, ali nismo želeli da prosečnog čitaoca udavimo sa tehničkim specifikacijama, već da približimo širem broju čitalaca kakav je ovo automobil bio u svoje vreme...

mladen_i20 | 20.02.2013 20:02

Koliko sam ja iz ovog teksta izvukao, Honda je sa NSX zelela da postigne kvalitetan sportski automobil koji ce moci da traje, sto svakako Italijani nisu imali. Tu se slazem da su Italijani bili (i ostali) nekvalitetni i nepouzdani, ali ipak mislim, kao sto je gore i navedeno u jednom delu teksta, da NSX nikada nije bio prava konkurencija Ferrari-u i ostalim italijanima. Pri tome, Ferrari je u tom segmentu imao da ponudi nekoliko modela, opet razvrstanih od manje supersportskih poput 348, preko testarossa-e do okorelo supersportskog F40, a kasnije F50 (a mnogo kasnije i Enzzo). Svakako da je daleko niza cena na strani NSX-a, ali supersportski modeli su pre svega okarakterisani performansama, pa tek onda cenom. Za Zanardijevu sudbinu sam znao i pre i cim sam procitao njegovo ime najezio sam se. Zaista potresno, narocito uz postavljenu sliku na kojoj stoji... Eto, to je neko moje misljenje, NSX svakako dozivljavam vrlo visoko, ali ga nikada ne bih mogao uporediti sa rasnim italijanima, narocito sa onim crvenim. Pozrav i hvala na lepom tekstu, mnogo sam svari prvi put cuo, poput one da je NSX pravljen po uzoru na 2 italijana.

triodriver.com | 20.02.2013 20:02

Hvala Aleksa na pohvalama, potrudićemo se da budemo što bolji :). Ispravili smo typo greškicu u broju, hvala što si nam predočio primećeno.

Aleksa | 20.02.2013 14:02

Jedna ispravka, ako je prvobitno imala 1340kg, a kasnije 1230kg, razlika nije 230kg... Uzgred super tekst, samo tako nastavite.

 

Dodaj komentar

*