Preporučujemo:
 
 
27
Aug

Isuzu Piazza / Impulse (1980-90) – Japanski kupe evropskog stila

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Iako je tokom gotovo jednog veka postojanja svetsku reputaciju izgradio zahvaljujući kamionima i terenskih vozilima, Isuzu Motors je u svom dosadašnjem proizvodnom programu posedovala i nekoliko putničkih automobila. U njih se ubrajaju i tri interesantna kupea visokih performansi sa kojima je, kao što je slučaj i sa većinom klasičnih ”Japanaca”, uglavnom upoznata izuzetno uska grupa ljubitelja.

isuzu_117_coupe_1968_triodriverblog_01

Isuzu 117 Coupe (1968-81)

I dok moćni Bellett GT-R i elegantni 117 Coupe svoje točkove nikada nisu postavili izvan domovine i kao takvi ostali “endemske vrste“, misija futurističkog Isuzu Piazza bila je da promoviše matični brend pred izbirljivim zapadnim kupcima.

isuzu_piazza_1980_triodriverblog_02

Nastao po proverenom receptu modernog dizajna potpisanog od strane italijanskog majstora, pokretan potentnim agregatom i sa dozom japanske robusnosti, Isuzu Piazza (a naročito njegova američka verzija imena Impulse), početkom 1980-ih delovao je predodređeno na uspeh. Usledila je pak desegodišnja tržišna karijera, obeležena blažim turbulencijama i uglavnom u senci snažne evro-azijske konkurencije, a na žalost, očuvani primerci su već ulaskom u XXI veka postali ekstremno retki.

isuzu_impulse_1986_triodriverblog_03

Međutim, i pored svega pomenutog, nekadašnja uzdanica kompanije Isuzu sa pravom zaslužuje makar počasnu titulu legende japanske auto-industrije i spas od anonimnosti na stranama TDB.

Kako bi se stvorila jasna slika o dramatičnom usponu i padu modela Piazza / Impulse, morali bi smo se osvrnuti na uslove u kojima je ovaj japanski kupe evropskog stila nastao…

isuzu_bellett_1963_triodriverblog_04

Isuzu Bellett (1963-73)

Septembra 1971. godine, nakon neuspelih partnerstva sa Subaru, Mitsubishi i Nissan, kompanija Isuzu svoju budućnost je osigurala ulaskom u sastav grupacije General Motors. Prodajom trećine akcija američkom gigantu, najstariji japanski proizvođač automobila dobio je finansijsku ”inekciju”, pristup GM platformama i tehnologijama, i najvažnije – šansu za ulazak na tržište SAD.

chevrolet_luv_1972_triodriverblog_05

Isuzu Faster / Chevrolet LUV (Light Utility Vehicle) (1972-80)

Već početkom naredne godine, američkim kupcima je pod brendom Chevrolet ponuđen laki kamionet Isuzu Faster (daleki predak modela Isuzu D-Max), a nedugo zatim i kompaktni Bellett Gemini (Evropljanima poznat kao Opel Kadett C).

isuzu_bellett_gemini_1974_triodriverblog_06

Isuzu Bellett Gemini

Baziran na GM T-body platformi sa pogonom na zadnjoj osovini i prodavan kroz američku mrežu Buick-Opel-Isuzu, ovaj ekonomični model je u jeku naftne krize zabeležio je odličnu prodaju, motivišući Isuzu na proširenje međunarodne ponude. Kako su se osamdesete godine XX veka bližile i 117 Coupe postajao sve zastareliji, japanski proizvođač je odlučio ovaj nekada atraktivni model u bliskoj budućnosti zameni sportski kompakt zasnovan na Isuzu Gemini.

Novitet bi, za razliku od prethodnika namenjenog domaćim kupcima, bio plasiran i na tržišta Australije, Evrope i SAD, na kojima su rastuću popularnost uživali upravo pristupačniji kupei. Za stilsko rešenje Isuzu se 1978. godine obratio Giorgettu Giugiaru, maestru automobilskog dizajna iz čijeg pera je nešto više od deceniju ranije nastao i 117 Coupe.

italdesign_asso_di_fiori_1979_triodriverblog_07

Giorgetto Giugiaro i njegov studio Italdesign su dobili potpunu slobodu prilikom osmišljavanja eksterijera i enterijera, a jedino striktno ograničenje bilo je korišćenje platforme Isuzu Gemini 1800. Prototip naziva Asso di Fiori (ital. “makovski kec“) debitovao je na sajmu automobila u Tokiju 1979. godine, izazvavši fenomenalnu reakciju publike.

italdesign_asso_di_fiori_1979_triodriverblog_08

Italdesign Asso di Fiori (1979)

Primenom tada veoma aktulelnog koncepta “savijenog papira“ (trenda 1970-ih čiji je autor bio sam gospodin Giugiaro; primer: VW Golf, DeLorean DMC-12, Lotus Esprit), aerodinamični kupe sa troja vrata odlikovale su oštre, čiste i dinamične linije, a po izjavi samog autora, Asso di Fiori je za Italdesign predstavljao petu “Kopernikansku revoluciju“, integrišući isti broj dizajnerskih inovacija na jednom produkcijski spremnom vozilu. Prema priči, nakon samo 48 časova od uspešne premijere na tokijskom salonu, čelnici Isuzua su odlučili da Giugiarov prototip uz minimalne izmene bude serijski proizvoden.

isuzu_piazza_1980_triodriverblog_09

Isuzu Piazza (1980)

Jedanaest meseci kasnije, u septembru 1980. godine u Japanu je započeta prodaja modela Isuzu Piazza (JR120/130), futurističkog kupea imenovanog da uputi na geografsko poreklo svog autora (piazza – reč koja na italijanskom govornom području označava gradski trg). Domaćim kupcima su u početku ponuđena dva atmosferska četvorocilindrična Isuzu agregata sa ubrizgavanjem: dvolitarski SOHC sa 120 KS, preuzet od modela 117 Coupe, i DOHC iste zapremine sa 135 KS. Izbor transmisija obuhvatao je petostepeni manuelni i automatski menjač sa četiri brzine, dok je pogon kod svih verzija bio na zadnjim točkovima.

isuzu_piazza_1980_prednji_deo_triodriverblog_10

I pored solidne doze snage i performansi u rangu konkurencije, najjači adut kupea Isuzu Piazza trebao je biti njegov svež i dinamičan izgled. U originalne detalje direktno prenete sa prototipa ubrajali su se sakriveni brisač prednjeg stakla, podesivi volan koji se pomerao zajedno sa instrument tablom, kao i polupokrivene frontalne svetlosne grupe.

isuzu_piazza_1980_triodriverblog_11

Isuzu je 1981. godine uz pomoć GM osnovao predstavništvo u Americi gde je pojedine modele prodavao i pod sopstvenim brendom. Uprkos obećavajućem startu i hiljadama inicijalnih porudžbina, prodaja modela Isuzu Piazza je u Japanu bila na slabijem nivou od očekivanog.

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*