Preporučujemo:
 
 
05
May

Toyota 4500 GT – Kupe ispred svog vremena

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Krajem 1980-ih godina, kompanija Toyota je ”u potrazi za savršenstvom” započela svoj pohod na segment limuzina visoke klase. Novoformirani brend Lexus je već tokom prvih dvanaest meseci na tržištu, dokazao svetskoj javnosti da je japanska industrija i te kako sposobna da kreira ekskluzivni model koji po kvalitetu, komforu i performansama ne zaostaje za evropskim i američkim konkurentima. Štaviše, Lexus LS 400 je u mnogim kategorijama daleko prevazišao svoje rivale i poneo najprestižnija priznanja automobilske javnosti.

lexus_ls400_triodriverblog_01

Međutim, manje je poznato da je u istom periodu, Toyota ambiciozno najavila i ponovni ulazak u segment velikih GT krstarica. Tih godina auto-industriju je počela da zahvata ”superautomobilska groznica”, tokom koje su se gotovo svi eminentni svetski proizvođači utrkivali u stvaranju modela vrhunskih odlika namenjenih rastućoj grupi mladih informatičkih milionera.

toyota_2000gt_triodriverblog_02

Dve decenije ranije, čast Japana u elitnom društvu grand turera, branila je egzotična Toyota 2000 GT, prvi supersportista iz zemlje izlazećeg Sunca. Iako nije ostvario prodajni uspeh, ovaj automobil vanvremeske lepote demonstrirao je svetu sposobnosti kompanije Toyota, snagu inženjerskog kadra i rastuće ambicije u svetu modela visokih performansi.

toyota_4500gt_1989_prednji_deo_triodriverblog_03

Njegov potencijalni naslednik za digitalno doba trebao je da ukrsti koplje sa nekim od najekskluzivnijih, pedigriranih pulena italijanskih, nemačkih i britanskih proizvođača. Iz tog razloga i nije čudila odluka Toyote da viziju svog superkupea premijerno predstavi upravo na evropskom tlu, na salonu u Frankfurtu 1989. godine.

toyota_4500gt_frankfurt_1989_triodriverblog_04

Toyota 4500 GT Frankfurt Motor Show‘89

Kada se pojavila Toyota 4500 GT, 2+2 krstarica futurističkog dizajna, predstavljala je krunu japanskog inženjeringa, pokretanu snažnim V8 agregatom, sa primenom nekih od najsavremenijih tehničkih rešenja. Iako je prvenstveno bila reč o eksperimentalnom modelu, ovaj kupe sa toje vrata bio je potpuno funkcionalan automobil, prethodno podvrgnut opsežnim testiranjima na japanskoj stazi Susono.

Glavni konkurent “kosookom“ supersportisti bio je uspešni Porsche 928 S4, kojeg je dalekoistočni izazivač svojim najavljenim performansama lako mogao da zaseni. Naime, kompanija Toyota je zvanično najavila da je 4500 GT “sposoban za krstarenje brzinom od 300 km/h i da pritom komforno preveze četiri odrasla putnika i njihov prtljag“.

toyota_4500gt_tokyo_1989_triodriverblog_05

toyota_4500gt_tokyo_1989_zadnji_deo_triodriverblog_06

Toyota 4500 GT Tokyo Motor Show ‘89

Karoserija je napravljena od alumijijuma sa pojedinim elementima od karbon fibera, a kako bi prototip posedovao što bolju aerodinamiku, dizajneri i inženjeri su kreirali čak 20 različitih oblika. Nakon temeljnih analiza u vazdušnom tunelu, odabran je najoptimalniji, nalik metku. Ipak, ovakve aspiracije konstruktora, sa je funkcijom ispred forme, su na eksperimentalnom 4.350 mm dugačkom i 1.210 mm visokom grand tureru odnele su svoj danak. Klinasti dizajn Toyota 4500 GT je od samog starta naišao na oštre kritike javnosti, najviše u pogledu vertikalno odsečenog zadnjeg dela. U agresivni, šiljati prednji branik, integrisan je veliki usisnik namenjen za hlađenje motora i kočionog sistema. Karakteristične “škrge“ na haubi Toyota 4500 GT su osim ventilacione, imale i ulogu u poboljšanju prijanjanja “nosa“ za podlogu. Inspiracija za dizajn repnog dela potekla je od italijanskih trkačkih modela iz 1950-ih godina i klasičnih britanskih shooting brake kupea sa troje vrata.

Bila lepa ili ružna, posledica nesvakidašnje forme karoserije bio je koeficijent otpora vazduha od svega 0.29, kao i odlična stabilnost i upravljivost, čak i pri velikim brzinama.

toyota_4500gt_test_triodriverblog_07

Pojedini automobilski mediji su, nakon predstavljanja prototipa na sajmu Frankfurtu i Tokiju, imali priliku i da upoznaju Toyota 4500 GT i na stazi Fuji. Iako je postavljen limitator obrtaja, a maksimalna brzina iz bezbednosnih razloga ograničena na 200 km/h, reakcija probnih vozača je bila pozitivna. Upravljanje automobilom bilo je vrlo lagano, kvačilo iznenađujuće meko, a navodno, japanski kupe je zvukom motora podsećao čak na Ferrari.

toyota_4500gt_v8_motor_triodriverblog_08

Najveći adut koncepta Toyota 4500 GT bio je aluminijumski 1UZ-FE V8, istovetan onom koji je ugrađivan u Lexus LS 400, ali povećane radne zapremine sa 4.000 ccm na 4.500 ccm. Impresivni agregat posedovao je po dve bregaste osovine na svakom redu cilindara, dok je svaki cilindar je imao pet ventila. Procenjena snaga od 295 KS, se prenosila na zadnju osovinu putem šestostepenog manuelnog menjača, postavljenog u zadnjem delu vozila radi optimalne raspodele mase.

toyota_4500gt_mehanika_presek_triodriverblog_09

toyota_4500gt_1989_mehanika_triodriverblog_10

Sofisticirani sportstki automobil zahteva i napredni sistem oslanjanja, te su u Toyota 4500 GT ugrađeni elektropodesivi TEMS amortizeri (Toyota Electronic Modulated Suspension), korišćen i na trećoj generaciji modela Supra. Kako bi se obezbedilo besprekorno ponašanje 1.450 kg teškog automobila u krivinama, na prednjem delu je primenjeno gornje A i donje L rame, dok su na zadnjem ove komponente postavljene obrnutim rasporedom.

toyota_4500gt_1989_enterijer_triodriverblog_11

Kabina koncepta bila je komforna, bogato opremljena, pregledna, ali i poput drugih primera 2+2 konfiguracije, tesna putnicima na zadnjim sedištima. Kao što je očekivano od jednog japanskog modela, i enterijer Toyota 4500 GT je bio opremljen najsavremenijim tehničkim izumima, ali jedan je bio naročito interesantan. Vozač je naime, spram svojih afiniteta, izborom jednog od dva režima izduvnog sistema mogao da kontroliše pritisak pod kojim gasovi izlaze iz cevi, na taj način podešavajući njegov zvuk i glasnoću.

Krajem 1989. godine, u periodu nakon premijere, javilo se nekoliko spekulacija o daljoj budućnosti eksperimentalnog prototipa Toyota 4500 GT. Navodno, prvobitno je planiran temeljni redizajn karoserije i ulazak u limitiranu proizvodnju 1991. ili 1992. godine, najverovatnije pod logoom prestižnog brenda Lexus.

toyota_4500gt_1989_zadnji_deo_triodriverblog_12

Alternativa tome je bila da V8 agregat od 4.5 L bude ugrađen u sledeću generaciju modela Toyota Supra, od čega se na kraju odustalo. Ipak, misiju demonstracije moći matične kompanije i najave budućih tehnoloških pravaca, koncept Toyota 4500 je uspešno izvršio.

lexus_sc400_profil_triodriverblog_13

Krajem 1991. godine predstavljen je luksuzni kupe Lexus SC 400/Toyota Soarer, klasičnijeg dizajna osmišljenog u kalifornijskom studiju Calty, koji se vizuelno oslanjao na raniji prototip FXV-II. Poput limuzine, i kupe je za veoma kratko vreme je ostvario fantastičan tržišni uspeh. Jedan od najznačajnihih faktora koji je doprineo popularnosti prvog kupea u istoriji brenda Lexus, bila je napredna tehnička osnova, nasleđena upravo od koncepta Toyota 4500 GT iz 1989. godine.

toyota_4500gt_rav_four_previa_1989_triodriverblog_14

Posmatrano sa aspekta današnjice, u mnogome se stiče utisak o tome koliko je prototip Toyota 4500 GT bio ispred svog vremena, podjednako na polju dizajna kao i tehnologije. Dve i više decenije nakon zvaničnog predstavljanja, nekada kontroverzni “shooting brake“ oblik karoserije postao je široko prihvaćena automobilska moda, naročito među premijum brendovima (poput Ferrari FF). Takođe, mnoga od rešenja primenjenih na ovom eksperimentalnom modelu, ali i njegovim produkcijskim sledbenicima, i dalje izazivaju poštovanje. Sama oznaka 4500 GT se još jednom našla na Toyotinoj viziji koncept modela vrhunskih performansi iz 2003. godine, koja je ostala samo na papiru.

toyota_4500gt_2003_triodriverblog_15

toyota_4500gt_1989_muzej_triodriverblog_16

Iako je napuštena ideja o limitiranoj produkciji, kompanija je proizvela pet funkcionalnih primeraka izvorne Toyota 4500 GT, koji se čuvaju u okviru fabričke istorijske kolekcije. Umesto toga, kompanija je svoje resurse usmerila ka razvoju potpuno novih konfekcijskih vozila poput Previa i RAV4. Uloga ekskluzivnog modela limitirane serije pripala je malom krilatom kupeu baziranom na gradskom kompaktu Starlet.

toyota_sera_zadnji_kraj_triodriverblog_17

Čekanje na dostojnog naslednika velikog japanskog GT kupea sa kraja 1980-ih je trajalo dugi niz godina, ali se na kraju isplatilo. Svojim aerodinamičnim oblikom, najsavremenijom tehnologijom i funkcionalnošću ispred forme, moderni Lexus LFA uspešno je nastavio filozofiju pretka postavivši nove standarde u supersportskom segmentu, u kojem novac ne predstavlja ograničavajući faktor kupcima.

lexus_lfa_triodriverblog_18

(Nikola Jovanović/Foto: 2000gt.net; allcarindex.com)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*