Preporučujemo:
 
 
05
Mar

Toyota Tundra – Japanac na američki način

 
Napisao: Zoran Tomasović
1

Nije tajna da Amerikanci vole pickupe. Tokom prethodne 2012. godine, preko dva miliona pickupa je prodato na američkom tržištu. F-Series pickup je dragulj Fordove prodaje, i sa 645.316 prodatih primeraka, završio je i 27. godinu za redom kao najprodavanije vozilo. Jednako dobro je prošao i General Motors sa blizancima Chevrolet Silverado (418.312 prodatih modela) i GMC Sierra (157.185 vozila), a u vrhu se izdvojila i Chryslerova Ram divizija sa 293.363 prodatih primeraka.

Međutim, situacija nije uvek bila tako bajna za domaće proizvođače. Japanski gigant i najveći proizvođač na svetu, Toyota, ne baš tako davno, unela je strah među američka tzv. “Big 3” proizvođača, kada je 2007. godine predstavila drugu generaciju modela Tundra, koja je bila veća, moćnija i agresivnija od konkurencije. Nažalost, slavlje nije dugo trajalo i već posle godinu dana, Tundra polako pada u zaborav, a u 2012. godini, prodato je 101.621 primeraka.

Kako bismo razumeli situaciju Tundre na američkom tržištu, potrebno je da se vratimo na početak 1990. godine, kada su gore pomenuti “Big 3” proizvođači ostali bez konkurencije i sa dugačkom tradicijom proizvodnje pickupa. Toyotin prvi pokušaj da se suprostavi favorizovanim Amerikancima je bio model T100, koji se pojavio u prodaji 1993. godine. Urađen u saradnji sa legendarnim japanskim proizvođačem komercijalnih vozila Hino, T100 je bio nešto veći od Toyotinog jedinog pickupa iz tog perioda – Hilux, ali i dalje značajno manji od američkih konkurenata. T100 je ujedno bio jedini “full-size” pickup sa motorom od četiri cilindra i bez V8 opcije, što je u velikoj meri smanjilo prodaju. Kada je Ford krenuo da prilazi magičnoj granici od milion prodatih F-Series pickupa sredinom 1990. godina, T100 nije uspevao da pređe granicu od 40.000 te je tiho ugašen posle 1998. godine.

Shvativši da se Amerikanci nikad neće promeniti i da će veće uvek biti bolje, Japanski gigant odlučuje da pobedi rivale u sopstvenoj igri. Umesto proizvodnje u Japanu i razvoja od strane japanskih inženjera, Toyota odlučuje da formira poseban američki tim i to u američkoj saveznoj državi Teksasu, poznatoj kao srce pickup industrije. Originalni plan se odnosio na produženju T100 strategije, a pošto je novi model bio značajno osvežavanjući, Toyota odlučuje da promeni ime u T150, po uzoru na pickup klase (1500, 2500, 3500… ). No, kada je Ford zapretio sa tužbom, uz obrazloženje da ime dosta podseća na njegov F-150, japanski proizvođač vozila odlučuje da promeni ime u Tundra.

Prva generacija Tundre debitovala je 2000. godine sa Toyotinim prvim V8 motorom (ne računajući luksuzne Lexuse), zapremine 4.7L, sa 235 KS. Iako i dalje značajno manja od američkih rivala, nova Tundra se pokazala dovoljno dobrom da bude proglašena za pickup godine po izboru uglednog Motor Trend magazina, a u prvoj godini, prodaja skače na 120.000 primeraka. Poznati Consumer Reports takođe je imao samo reči hvale i proglasio Tundru za preporučenu kupovinu.

Tundra počinje da se aktivno takmiči i u američkoj NASCAR Truck seriji, gde je osvojena prva titula u sezoni 2006. godine sa vozačem Ron Hornaday, a do današnjeg dana, Toyota je osvojila ukupno tri titule i ujedno je jedini preostali fabrički tim. Međutim, i pored svih pohvala, prva generacija Tundre imala je i određene mane. Iako veća od prethodnika T100, ona je i dalje bila značajno manja od američke konkurencije, a njen najsnažniji motor je i dalje oslobađao “samo“ 235 KS, odnosno značajno manje od rivala. Rani modeli su imali i određene problema sa korozijom, zbog čega se još uvek vode sudski sporovi sa vlasnicima.

Svi mediji su bili usmereni na drugu generaciju Tundre na Salonu automobila u Čikagu 2006. godine. Veća, moćnija i modernija od prethodnika, Tundra je po prvi put u svojoj istoriji na papiru imala dobitnu kombinaciju o kojoj su američki rivali samo mogli da sanjaju. Maksimalna vuča od pet tona (jednako kao i Ford F-150), 5.7L V8 motor sa 381 KS (najsnažniji u klasi) i jedini pickup na tržištu sa šestostepenim automatskim menjačem, ali i najveća početna cena od $22.390.

Malo je reći da su Amerikanci bili uplašeni da će Toyota početi da dominira u klasi pickupa kao i u ostalim klasama automobila, pre toga. Ford F-150, ponos američke auto-industrije, tada je još uvek bio dostupan sa najsnažnijim motorom od 300 KS i zastarelim četvorobrzinskim automatskim menjačem. Toyotini planovi su bili veliki. Nova fabrika u Teksasu bila je u stanju da godišnje proizvodi 300.000 vozila, a plan je bio da se ipak ne koristi do maksimuma, sa ciljem o godišnjoj proizvodnji od 200.000 vozila. Iako navedeni plan nije ostvaren za samo 3.000 jedinica, činilo se da je prošla vladavina domaćih kompanija i da će u bliskoj budućnosti, Toyota postati najprodavanija marka i na američkom tržištu.

Međutim, serija već poznatih opoziva, kao i slabiji kvalitet Tundre (barem za Toyotine standarde), počeli su da igraju veliku ulogu, te u roku od samo dve godine, prodaja pada na ispod 80.000 komada. Toyota je pokušala na brojne načine da vrati poverenje kupaca, ali je do tada i domaća konkurencija uhvatila priključak. Tundra se, inače, upisala i u istoriju kada je 12. oktobra 2012. godine, povukla legendarni Space Shuttle Endeavour, težak čak 78 tona, do njegove konačne destinacije.

Postoje glasine da bi treća generacija Tundre trebalo da debituje na ovogodišnjem Salonu automobila u Čikagu, koji se održava u martu. Od 2007. godine, kada se aktuelna Tundra pojavila na tržištu, mnogo toga se promenilo. Tako sada, Ram 1500 nudi najbolji enterijer u klasi, Ford je predstavio prvi EcoBoost (twin-turbo) V6 motor u klasi sa čak 570 Nm obrtnog momenta pri samo 1700 o/min, a nedavno su predstavljene i nove generacije blizanaca iz General Motorsa – Chevrolet Silverado i GMC Sierra. Iako Toyota nije finansijski snažna kao nekada, “zahvaljujući“ skandalima sa opozivima i vremenskim nepogodama u Japanu, ovaj gigant, iako „ranjen“, nikako nije loš, a najmanje za potcenjivanje. Iako se ne očekuje da bi treća generacija mogla napraviti revoluciju poput prethodnika, definitivno bi mogla da podigne standarde i učini klasu full-size pickupa još boljom i konkurentnijom.

(Tekst: Zoran Tomasović/Foto: Toyota)

 
 

Komentari

Milica Mihic | 14.12.2015 13:12

Tako je, velika je istina da ameri vole pkap kamione... i jednostavno obozavaju Tundru (pored svih f150 fordovih serija). Mene posebno odusevljava ova nova generacija, sa ugradjenim navigacionim sistemom i sa senzorima (svim mogucim)

 

Dodaj komentar

*