Preporučujemo:
 
 
13
Sep

Mazda Furai uništena tokom Top Gear testa

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Čuveni britanski auto-časopis Top Gear je u najavi obeležavanja svoje dvadesete godišnjice objavio žalosnu pre/posle fotografiju sa priloženim tekstom:
“Specijalno izdanje povodom 20 godina postojanja BBC Top Gear magazina odaje vam do sada neotkrivene najveće tajne – uključujući istinu koja stoji iza misterioznog nestanka Mazdinog zadivljujućeg prototipa Furai (napomena: u tome je uključena i vatrogasna brigada Istočne Anglije)”.

Furai (u prevodu sa japanskog “zvuk vetra“) je najavljen na internetu 27. decembra 2007. godine, kao poslednji u nizu Mazdinih Nagare koncept vozila koje je odlikovao fluidni – organski dizajn. Svetskoj javnosti je zvanično prikazan na sajmu u Detroitu kao duhovni naslednik čuvenog trkača 787B, jedinog pobednika trke 24H LeMans sa Wankel rotacionim motorom.

Spektakularni prototip baziran je na postojećoj Courage Competition C65 trkačkoj platformi koju je Mazda koristila na svojim ALMS (American Le Mans Series) bolidima. Agregat 20B RENESIS sa tri rotora, smešten centralno, uparen je sa X-trac šestostepenim poluautomatskim menjačem. Iz zapremine od svega 1962cc, Wankel nove generacije bio je sposoban da isporuči čak 450ks. Za razliku od sličnih koncept modela, Furai je bio potpuno funkcionalan i uspešno je testiran na brojnim stazama.

Laurens van den Acker, glavni dizajner projekta, nakon premijere je izjavio da postoje mogućnosti da Furai nastupi na 24H Le Mansa i da se nada da će jednog dana automobil ući u limitiranu proizvodnju. U čast slavnom pretku, na bokovima novog Mazdinog supersportiste našao se stilizovani broj 55. Zahvaljujući svom fascinantnom, tečnom dizajnu, ostvario veliku popularnost kao model u razmeri, a do danas je imao čast da se pojavi u petnaestak naslova video igara.

Na žalost, pravi automobil nikada nije učestvovao na čuvenoj dvadesetčetvoročasovnoj trci, a svoj poslednji krug izvezao je 2008. godine kada se prilikom Top Gear testa iznenada zapalio. Na svu sreću, povređenih nije bilo, ali Furai je potpuno izgoreo. Od tada mu se izgubio svaki trag, pretpostavljalo se da je projekat stopiran, a prototip završio negde skriven. Loše vesti su međutim stigle u septembru 2013. godine kada je Top Gear izjavio:
“Oprostite nam, grešni smo. Top Gear je odgovoran za gubitak izuzetnog Mazda Furai koncepta i zbog toga nam je jako, jako žao.“

Redakcija TDB međutim iskreno veruje da su Mazdini inženjeri tokom proteklih pet godina ipak uspeli da “podignu iz pepela“ Furai i da će se jednog dana japanski vetar ponovo čuti na Le Mansu.

(Nikola Jovanović/Foto: gtspirit.com; netcarshow.com; seriouswheels.com )

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*