Preporučujemo:
 
 
09
Dec

TDB TEST: Honda CR-V 1.6 i-DTEC – Alternativno rešenje

Honda CRV 1.6 iDTEC test
 
Napisao: Đorđe Pavićević
5

Američki ukus oduvek se razlikovao od onog koji se neguje na Starom kontinentu. Bilo da je u pitanju muzika, kinematografija, pa čak i neke tehničke “novotarije”, u koje svakako ubrajamo i automobile. Ako igde postoji veća razlika u ponudi modela, to je između evropskog i severnoameričkog tržišta, ma kako to čudno zvučalo. Počevši od imena modela, koja se vrlo često značajno razlikuju, a čak i onda kada su ona identična, uopšte ne mora da znači da se radi o istom automobilu, naprotiv! Naravno, druga velika razlika jeste privrženost različitim vrstama goriva, odnosno naklonjenost štedljivim dizelima u slučaju Evropljana, te obožavanje velikozapreminskih benzinaca kada su u pitanju Amerikanci. Čak i u slučajevima kada se određeni modeli preklapaju, oni su vrlo često toliko “specijalizovani” za dato tržište, da stičete utisak da se radi o potpuno različitim modelima. Ipak, s vremena na vreme, pojavi se i automobil kojeg jednako dobro prihvate sa obe strane Atlantika, bez prevelike potrebe za “dodvoravanjem” nekom od pomenutih tržišta. Upravo takav jeste i Hondin model CR-V, koji od 1995. godine, podjednako uspešno opstaje i na američkom, i na evropskom tržištu…

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_02

Koliko je zapravo CR-V dobar proizvod i koliko je trenutno tražen, govori i činjenica da se proizvodi u čak osam zemalja, na tri kontinenta! Drugim rečima, pored proizvodnih kapaciteta u Japanu (Sayama), CR-V stiže i iz evropskih pogona u Engleskoj (Swindon), sa Tajlanda (Ayutthaya), Indonezije (Karawang), pa čak i iz kineskog Dongfenga (Wuhan), a ogromna potražnja za ovim modelom u severnoj Americi, primorala je Hondu da, pored proizvodne linije u Ohaju (East Liberty), otvori i fabrike u Meksiku (El Salto) i Kanadi (Alliston). Podatak kojim se baš ne može pohvaliti puno modela…

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_03

Ono što je veoma karakteristično za ovaj model, jeste i sve veća potražnja na tradicionalnim tržištima, kakvo je upravo severnoameričko, gde je, primera radi, 1999. godine prodato tek nešto više od 120.000 jedinica, da bi gotovo svake naredne godine bio zabeležen osetan skok u potražnji, te je na primer, 2012. godina završena sa čak više od 280.000 prodatih primeraka. Očigledno da kupcima ne smeta pomalo nekonvencionalan dizajn za ovu klasu vozila, koji je naročito bio izražen u prošloj, trećoj generaciji, a koji primetno “koketira” sa karavanskim izgledom porodičnih limuzina, nego li što ga odlikuje klasični SUV izgled.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_04

Nova, četvrta generacija i dalje nastavlja ovim putem, doduše, u nešto blažem obliku, koristeći forme dopadljivije širem krugu kupaca, uz naglasak na modernom i pomalo futurističkom dizajnu. One brojne obline na prošloj generaciji donekle su “isečene i ispeglane”, a rezulat svega jeste zaista dopadljiv i pre svega skladan kompaktni SUV, primetno robusnijeg izgleda nego li ranije. Velike prednje svetlosne grupe u skladu su sa američkim trendovima, koje prati i njihov model Accorda, dok se o zadnjim i njihovom dizajnu, i dalje vode polemike. Da, jesu pomalo “Volvoovske”, ali se čine „skroz na mestu” i sasvim se dobro uklapaju u celokupni Hondin paket.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_05

Budući da su CR-V i Civic (limuzina) poprilično bliski “rođaci”, tačnije, da trenutno dele više od 20% komponenti i skopova, a delimično čak i platformu, ne treba previše da vas iznenadi što ćete u CR-V naići na neke osobenosti pomenutog Civica. Pre svega, dobar unutrašnji raspored i prostranost, ali i solidnu ergonomiju. Naravno, brojne komponente, počevši od upravljača, pa preko tastera do određenih instrumenata, već smo detaljnije opisali u prethodnom testu CR-V modela, opremljenog 2,0-litarskim benzincem, te se nećemo previše zadržavati na istim. Kvalitet materijala je na nivou Honde, što će reći veoma dobar, mada bi neki elementi mogli biti i nešto prijatniji na dodir, naročito imajući u obziru klasu, a samim tim i cenu vozila.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_06

Ipak, treba naglasiti da je zahvaljujući velikim amplitudama pomeranja upravljača i sedišta (u obe ose, naravno!), moguće relativno lako i brzo se “namestiti”, mada bi istinski ljubitelji Honde ipak želeli nešto nižu vozačku poziciju, a samim tim i položaj upravljača. No, imajući u vidu prosečnog evropskog kupca SUV-a, i ovo je iznad očekivanja. Instrumentacija, iako ne nešto previše maštovita, ima sve što vam ikada može zatrebati, dok je najveća zamerka multifunkcionalni bord-kompjuter, kroz koji je navigacija pravi intelektualni poduhvat, a za šta se nadamo da će biti ispravljeno prvom mogućnom prilikom.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_07

Pozadi, situacija je više nego solidna, te putnici neće imati problema ni sa prostorom za kolena, ni sa prostorom za glavu. Šta više, imajući u vidu karakteristiku modela CR-V da pozadi, nudi potpuno ravan pod, bez karakterističnog centralnog tunela za kardansko vratilo (kod 4WD verzija), i „treći putnik“, tačnije osoba u sredini, osećaće se jednako komotno kao i druga dva saputnika. Pored toga, Honda CR-V 1.6 i-DTEC  nudi i izuzetno velik ugao otvaranja zadnjih vrata, od gotovo 90 stepeni, te je ulazak i izlazak, a naročito manipulacija dečjim sedištem, maksimalno olakšana.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_08

Prtljažnik je uvek bio jedna od jačih strana CR-V modela, što i ne čudi, budući da je ovaj automobil, zapravo potekao od karavan verzije Civica – modela Civic Wagon, koji je prestao da se proizvodi početkom ’90-ih godina prošlog veka. Velik tovarni prostor od 589 litara, ujedno i prilično pravilnih dimenzija, omogućava smeštaj i najkabastijih predmeta, a inteligentni sistem obaranja zadnjih sedišta putem ručica, pri čemu se dobija gotovo ravan pod, sve do vozačkog i suvozačkog sedišta, obezbeđuje impresivnih 1146 litara zapremine. U višim paketima opreme, tu je i utičnica od 12V, a vrata prtljažnika moguće je elektronski, putem pritiska na taster, otvoriti i zatvoriti. Jedina zamerka ide na račun visine otvorenih vrata, jer će osobe više od 170 cm, gotovo sigurno glavom udarati o ista.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_09

Jedna od stvari u kojoj se CR-V namenjen Evropi razlikuje od svog američkog „rođaka“, svakako je turbodizel i-DTEC agregat. Donedavno, u ponudi se nalazio samo jedan motor – 2,2-litarski i-DTEC od 150 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta, koji je pre otprilike godinu dana, „dopunjen“ novim Hondinim 1,6-litarskim agregatom, već poznatim iz Civic hečbeka, a koji se i našao na našem testu. No, kako ekološke norme bivaju sve strožije, zapreminski veći agregat se nalazi pred „penzijom“, a njegovo mesto će od 2015. zauzeti još jedan 1.6 i-DTEC, ali pojačan na 160 KS, sa 350 Nm. Uz njega, isporučivaće se i nova, devetostepena automatska transmisija, kao i 4×4 pogon, kojeg slabiji 1,6-litarski motor ne poseduje. No, o tom, potom, detaljnije tek kada restilizovani CR-V stigne na naše tržište, najverovatnije u martu 2015. godine…

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_10

Pozabavimo se sada aktuelnim 1,6-litarskim turbodizelom, koji je pokretao automobil na našem testu, a koji je, trenutno, dok se u prodaji još uvek nalazi „nerestilizovani“ model, neka vrsta alternativnog rešenja, ne samo kada je reč o pogonu, već generalno o CR-V modelu. Kažemo to jer se uz ovaj motor, isporučuje isključivo pogon na prednje točkove, za razliku od snažnijeg dizela, pa i 2,0-litarskog benzinskog motora, gde dobijate 4WD. Takođe, i nivoi opreme su limitirani na svega tri, bez najvišeg Executive paketa. Naravno, ovo sve ima i smisla, jer ako se u startu odlučujete na slabiji dizel i zadovoljavate njime, postoji velika verovatnoća da vam neće trebati ni pogon na sva četiri točka (4WD), ni automatski menjač, niti luksuzna oprema, poput kožnih, elektropodesivih, grejanih sedišta, velikog panoramskog krova ili daljinskog otvaranja vrata prtljažnika.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_11

Novi i-DTEC motor, ukupne mase oko 170 kilograma, lakši je za oko 50 kg od 2.2 i-DTEC jedinice, što se itekako primeti „u nosu“ prilikom dinamičnije vožnje, pre svega u nešto poslušnijem i agilnijem ponašanju vozila pri ulascima u krivine. Uz to, odsustvo 4WD pogona „skinulo“ je dodatnih 65 kilograma mase, te se ovaj CR-V generalno nešto agilniji, iako se u nekim trenucima, oseti nedostatak 4WD pogona. Osim toga, turbopunjač malih dimenzija, iako ne omogućava astronomske cifre kada je u pitanju snaga i obrtni moment, pruža gotovo trenutan odziv na gas, bez tzv. „turbo rupe“, uz veoma nisku emisiju CO2 od 119 g/km, što je odličan rezultat kada je reč o klasi kompaktnih SUV-a. Kada se pogledaju i same performanse, mora se priznati i da 120 „konja“ pri 4000 o/min, a naročito impresivnih 300 Nm, predstavljaju više nego dovoljne parametre za sasvim solidne performanse.

Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
 
 

Komentari

ljubisa | 09.08.2016 18:08

hvala vam gos,Pavicevicu na odlicnom testu.

Đorđe Pavićević | 04.05.2015 19:05

@ Lazar Bojanić Buka je do 140 km/h sasvim podnošljiva... Kod test-vozila, pneumatici nisu bili nešto "bučni", više se čulo opstrujavanje vazduha oko velikih spoljnih retrovizora. Što se tiče same dinamike, mislim da je ovo sasvim adekvatna kombinacija za svakog prosečnog kupca SUV-a, i iskreno, čini mi se bolji izbor nego li 2.0 i-VTEC sa automatiskim menjačem. CR-V se tokom godina "udebljao" i tih 192 Nm (i-VTEC) je sada jedva dovoljno. Kod pomenutog dizela, "manjak" od 30-ak konjskih snaga se gotovo i ne primeti, ali se zato 108 Nm "viška" itekako primeti i godi u svakoj prilici! Možda na papiru ovaj 1.6/120 KS zaostaje za benzincem, ali su u praksi, tu, negde... Uskoro ćemo voziti i 1.6 sa 160 KS, pa će utisci biti bogatiji i za tu verziju. :)

Lazar Bojanić | 30.04.2015 20:04

Zanima me buka u kabini na autoputu pri nekih 130 do 140 Km/h ? Dali je u podnošljivim granicama ? Takođe me zanima celokupna dinamika karoserije i motora ...znam da ovo nije auto za trke ali ipak dali ima života u njemu obzirom na težinu i snagu motora ?

Živko Marković | 02.02.2015 19:02

Cena kostanja da se pravi u JPN se ne uklapa u racunicu Honde i tu nema pomoci...

Zeljko | 13.12.2014 00:12

Nazalost, proizvodi se u UK :-(

 

Dodaj komentar

*