Preporučujemo:
 
 
09
Dec

TDB TEST: Honda CR-V 1.6 i-DTEC – Alternativno rešenje

Honda CRV 1.6 iDTEC test
 
Napisao: Đorđe Pavićević
5

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_12

Agregat odlično „povlači“ u svim režimima rada i znatno je kultivisaniji od dosadašnjeg 2,2-litarskog motora, čak i pri hladnom startu. Inače, kako je automobil bio opremljen i Stop/Start sistemom, pomalo je iznenadila činjenica da se elektronika ne libi da „gasi“ agregat pri gotovo svakom zaustavljanju, čak i dok je „hladan“! No, i tada, prekid rada i ponovni start gotovo da se ne osete, tako da će čak i mnogi protivnici ovog sistema, ovaj put ostati „razoružani“. Isto tako, zahvaljujući odličnom 6-stepenom manuelnom menjaču i dobro odmerenim prenosnim odnosima, međuubrzanja neophodna za preticanja su više nego ubedljiva, pri čemu se neretko može desiti da prednji točkovi jednostavno „probiju trakciju“, odnosno na kratko proklize pod naletom obrtnog momenta.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_13

Pomenuta 6-stepena manuelna transmisija, koja je jedina dostupna sa ovim motorom, za sada je daleko bolji izbor, nego li opcioni 5-stepeni automatski menjač koji se može pronaći kod benzinca ili snažnijeg dizela, jer u suštini i nudi ono što zaista imate pod „haubom“, bez „premišljanja“, „rastezanja“ ili sličnih stvari koje karakterišu pomenutu automatiku, a koju će, napokon, zameniti savremena 9-stepena transmisija. „Sprint“ do 100 km/h u kombinaciji na testu traje 11,2 sekunde, što je oko jedne i po sekunde slabije od 2,2-litarske jedinice, a zadovoljava zaista većinu zahteva, čak i nešto zahtevnijih korisnika. Ono gde slabiji motor odnosi ubedljivu pobedu jeste ekonomičnost, koja je od strane fabrike zvanično deklarisana na oko 4,8 litara, ali se u praksi, kreće oko 6-6,5 litara, bez korišćenja ECON tastera, koji bi ovaj rezultat sigurno i poboljšao, ali na uštrb sveukupnih performansi.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_14

Iskustvo je pokazalo da pri vožnji autoputem, konstantnim brzinama oko 140-150 km/h, CR-V opremljen ovim motorom, troši oko 7,0 litara, što je itekako dobar rezultat, imajući u vidu masu, kao i otpor vazduha ovog tipa vozila. Kada smo već kod otpora vazduha, treba reći da se pri oko 120 km/h, u kabini nešto izraženije čuje buka opstrujavanja vazduha oko zaista velikih i preglednih retrovizora, dok pri oko 140 km/h, do izražaja dolazi i šum kotrljanja točkova, odnosno pneumatika Goodyear EfficientGrip SUV 4×4 M+S, dimenzija 225/65 R17.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_15

Segment u kojem je Honda oduvek bila jaka, jesu vozne karakteristike, a model CR-V gotovo uvek „za koplje iznad“ svoje SUV/crossover konkurencije. Ipak, vremena se menjaju i kada je Honda u pitanju, te je sada, uprkos sasvim solidnoj voznoj dinamici, primetno nešto mekše oslanjanje, sa izraženijim naginjanjem karoserije pri agresivnijim prolascima kroz krivine. No, sofisticirano oslanjanje i dobar raspored mase, i dalje omogućavaju da CR-V „puca na sam vrh“, iako se sa sigurnošću već može reći da je, recimo, Mazda CX-5 polako preuzela stvari u svoje ruke. Iako prvenstveno zamišljen kao porodično, urbano vozilo, CR-V se solidno snalazi i van asfalta, ali, ovaj put, u granicama koliko mu to dozvoljava pogon isključivo na prednjim točkovima, a ne više toliko klirens ili prepusti. Strme uspone sada je veoma teško savladati ukoliko je podloga i najmanje klizava ili rastesita, te tek tada postajete svesni velike pomoći koju 4WD sistem pruža. No, kao što rekosmo, kupci ove verzije zasigurno nisu neki strastveni „off-roaderi“, ali bi se mogli naći u problemu zimi, kada je neophodno savladati neštu ozbiljniju uzbrdicu, pokrivenu snegom.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_16

Za ovu klasu vozila, početna cena od 25.900 evra kada je reč o pomenutom dizelu, ne čini se previsokom, naprotiv, naročito imajući u vidu da pojedini „trendy“ urbani kompaktni crossoveri, cenovno opasno prilaze blizu Hondinom modelu, a neki ga čak i prevazilaze. Naravno, za ovu cenu, dobijate osnovni paket opreme Comfort, koji, ruku na srce, zaista ima sve što je neophodno, te ne morate doplaćivati za neke, tako normalne i gotovo osnovne stvari. Ipak, za svega 1.000 evra više, dobija se paket opreme Elegance, koji je, na osnovu onoga što nudi, daleko bolja investicija. Pod tim podrazumevamo ne samo parking senzore napred i pozadi, već i kameru za vožnju unazad, Bluetooth konekciju, alarm uređaj, prednja svetla za maglu, senzor za kišu, kao i automatsko paljenje svetala, itd. Za one najzahtevnije, tu je i oprema Lifestyle, koja iznosi 28.900 evra, a nudi i biksenonske farove, enterijer u kombinaciji kože i alkantare, grejače sedišta, premijum audio sistem, 18-inče naplatke, i dr.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_17

No, ono što je najinteresantnije trenutno pri kupovini Honda CR-V 1.6 i-DTEC modela jeste akcija koja se odnosi na produžen garantni rok na motor i menjač koji su ugrađeni u vozilo, a važi do 1.000.000 pređenih kilometara ili do isteka 10 godina od datuma početka trajanja garantnog roka, u zavisnosti koji se uslov pre ispuni, naravno, u skladu sa Uslovima garancije navedenim u prilogu Servisne knjižice! Možda će mnogi samo odmahnuti glavom, znajući šta sve prati i po kojoj ceni održavanje u „ovlašćenim“ servisima u ovoj zemlji, naročito uz tako dugačak garantni period, ali s druge strane, ipak se mora priznati da je Honda zaista samouverena kada je na pogonske sklopove, pre svega na novi agregat, dala toliku garanciju, pa makar ona bila aktuelna i samo tokom promotivnog perioda.

TDB_Test_Honda_CRV_16-iDTEC_18

Generalno gledano, trenutno najveći iskorak kod četvrte generacije Hondinog kompaktnog SUV-a jeste upravo testirani 1,6-litarski turbo dizel agregat i celokupni paket koji se sa njim isporučuje, budući da su i 2,0-litarski benzinac, kao i snažniji, 2,2-litarski dizel, pa čak i tipovi transmisije, već viđeni kod prethodnika. Jasno je da se dobitna kombinacija vrlo retko menja, već uglavnom samo unapređuje, što potvrđuje i slučaj CR-V, ali je isto tako ovo alternativno rešenje došlo u pravom trenutku, taman kada se čini da evropsko tržište ponovo polako „klizi“ u recesiju, uprkos sve boljoj prodaji SUV modela u poređenju sa klasičnim trozapreminskim automobilima. Testirana verzija, u principu, nudi gotovo sve što jednoj prosečnoj evropskoj porodici treba, „štedeći“ tek na luksuznim i specijalizovanim stvarima, kao što su automatski menjač ili 4WD pogon. Istovremeno, najavljene izmene koje će stići sa restilizovanim CR-V, ne toliko kada je reč o estetici, jer je ona i ovde sasvim „na nivou“, već pre svega na planu mehanike (novog motora i automatskog menjača), nagoveštavaju da će Hondin kompaktni SUV, i u narednom periodu ostati jedan od bestsellera, ne samo na evropskom, već na svetskom tržištu.

(Đorđe Pavićević / Foto: Nikola Urošević)

Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
Honda CRV 1.6 iDTEC test
 
 

Komentari

ljubisa | 09.08.2016 18:08

hvala vam gos,Pavicevicu na odlicnom testu.

Đorđe Pavićević | 04.05.2015 19:05

@ Lazar Bojanić Buka je do 140 km/h sasvim podnošljiva... Kod test-vozila, pneumatici nisu bili nešto "bučni", više se čulo opstrujavanje vazduha oko velikih spoljnih retrovizora. Što se tiče same dinamike, mislim da je ovo sasvim adekvatna kombinacija za svakog prosečnog kupca SUV-a, i iskreno, čini mi se bolji izbor nego li 2.0 i-VTEC sa automatiskim menjačem. CR-V se tokom godina "udebljao" i tih 192 Nm (i-VTEC) je sada jedva dovoljno. Kod pomenutog dizela, "manjak" od 30-ak konjskih snaga se gotovo i ne primeti, ali se zato 108 Nm "viška" itekako primeti i godi u svakoj prilici! Možda na papiru ovaj 1.6/120 KS zaostaje za benzincem, ali su u praksi, tu, negde... Uskoro ćemo voziti i 1.6 sa 160 KS, pa će utisci biti bogatiji i za tu verziju. :)

Lazar Bojanić | 30.04.2015 20:04

Zanima me buka u kabini na autoputu pri nekih 130 do 140 Km/h ? Dali je u podnošljivim granicama ? Takođe me zanima celokupna dinamika karoserije i motora ...znam da ovo nije auto za trke ali ipak dali ima života u njemu obzirom na težinu i snagu motora ?

Živko Marković | 02.02.2015 19:02

Cena kostanja da se pravi u JPN se ne uklapa u racunicu Honde i tu nema pomoci...

Zeljko | 13.12.2014 00:12

Nazalost, proizvodi se u UK :-(

 

Dodaj komentar

*