Preporučujemo:
 
 
10
Aug

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD – Bomba iz Hirošime

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Kada se spomene ime grada Hirošima, gotovo trenutna asocijacija svakako jeste nuklearna bomba pod ne baš prikladnim imenom “Dečačić” (“Little Boy”), koja je 6. avgusta, sada već davne 1945. godine, bačena na pomenuti grad, i time postala ušla u knjige kao prvo upotrebljeno nuklearno oružje u istoriji ljudske rase… nažalost! Međutim, Hirošima je boljim poznavaocima automobilizma poznata i zbog nečeg drugog, mnogo pozitivnijeg i boljeg. U tom gradu, u oblasti pod nazivom Fuchu, još davne 1920. godine, osnovana je kompanija Toyo Cork Kogyo koja joj je primarna delatnost bila proizvodnja alata za mašinsku obradu, da bi 1927. kompanije otpočela sa izradom vozila predstavljajući svoj prvi model – tricikl pod nazivom Mazdago, četiri godine kasnije. Naravno, sada vam je verovatno jasno na koga sve vreme “ciljamo”. U pitanju je slavni japanski proizvođač automobila Mazda, koji se već godinama unazad svrstava među petnaest najvećih svetskih proizvođača, sa prosekom od preko milion proizvedenih vozila godišnje…

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Celokupna priča o novom dizajnerskom pravcu “Kodo”, kojim se od pre par godina vodi Mazda, a što znači razumevanje “duše pokreta” (Soul of Motion), počinje upravo modelom CX-5, koji je dobio prilično težak zadatak, budući da je sa sobom, ne samo doneo potpuno novi dizajnerski pravac, već se odvažno upustio u borbu tamo gde Mazda do sada nije imala predstavnika. Naravno, reč je o segmentu kompaktnih crossovera, u kojem su drugi japanski proizvođači, poput Toyote, Honde ili Nissana, već pravi “majstori zanata”. Ako se pitate, pa šta je onda bio CX-7, kojeg je, inače, CX-5 nasledio, moramo naglasiti da je taj model bio “nešto između”, automobil koji niti je spadao u kompaktne crossovere, niti u one srednje veličine… Njegova naslednica, a junak našeg testa, model Mazda CX-5, nešto je manja po spoljašnjim dimenzijama, ali istovremeno i nešto prostranija u enterijeru, što joj već u startu, donosi određenu prednost.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

No, vratimo se za trenutak pomenutom dizajnerskom pravcu „Kodo“, koji je, prema rečima Mazdinih inženjera, za inspiraciju imao geparda, te stoga ne treba da čudi što model CX-5 istovremeno izgleda i elegantno, i agresivno; i moderno, i otmeno. Gledano spreda, možda nije toliko atraktivan kao nova “Šestica”, “Trojka” ili najnoviji CX-3, ali zato profil, a naročito zadnji deo vozila, “zapadaju za oko” već na prvi pogled i gotovo da im se nema šta prigovoriti. Ruku na srce, talentovani dizajneri Mazde uspeli su da stvore jednu veštu optičku varku, budući da je automobil uživo, a naročito iznutra, daleko veći nego što se to na prvi pogled čini. Model na testu zapravo je već restilizovana verzija CX-5, koji je na tržištu svega tri godine, ali su u Mazdi, očigledno želeli da svoj “udarni” crossover održe u samom vrhu, prateći aktuelne trendove i zacrtan pravac kada je u pitanju kvalitet.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

U odnosu na “originalnu” verziju, predstavljenu 2012. godine, restilizovani CX-5 dolazi sa diskretnim izmenama na eksterijeru i nešto bogatijim i kvalitetnijim enterijerom, u skladu sa Mazdinom namerom da svoja vozila što je više moguće približi tzv. premijum segmentu. Nova je prednja maska, koja je zadržala svoj oblik, ali je umesto “saća”, sada tu pet poprečnih “rešetki”, koje se dodatno ističu hromom u višim paketima opreme. Donekle su izmenjena i svetla za maglu, a glavne svetlosne grupe, istog spoljašnjeg dizajna, sada su opremljene novom LED tehnologijom. Isti je slučaj i pozadi, gde je, u nepromenjena kućišta svetlosnih grupa, implementirano LED osvetljenje. Drugim rečima, trebate biti zaista veliki ljubitelj Mazde i dobro upućeni u dešavanja u auto-industriji, kako biste “na prvu loptu” prepoznali da je reč o restilizovanoj verziji.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Kada je reč o enterijeru, napredak je ostvaren na polju završne obrade i kvaliteta upotrebljenih materijala, a kao što je uobičajeno kod restilizacija, u kokpitu su se našli i neki novi elementi. Umesto dosadašnjeg, prilično skromnog centralnog infomacionog displeja, tu je sada novi, veće dijagonale, osetljiv na dodir (samo dok vozilo stoji!), nešto drugačiji raspored komandi klimatizacije (automatska dvozonska već od Challenge paketa), a umesto klasične ručice parkirne kočnice, tu se sada nalazi taster električne…

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Što se tiče ergonomije, ona je ostala na nivou prethodnika, što će reći da u enterijeru, mesta ima za sve – i na one visoke, i na one „široke“! Treba se baš prisetiti u kojem to vozilu iz ovog segmenta pozadi ima toliko prostora za kolena, čak i kada su prednja sedišta pomerena potpuno unazad. Uz to, čak ni “dvometraši” neće biti u prilici da glavom dotiču krov, bilo da sede napred ili pozadi. Što se tiče vozačke pozicije, uprkos dobrim amplitudama pomeranja upravljača, ipak se stiče utisak da je pozicija sedenja previsoka, čak i za ovaj tip vozila. Zaista je šteta što Mazda kod CX-5 nije dopustila nešto veći opseg pomeranja po visini, kakav ima, recimo, nova Mazda CX-3, jer nemaju baš svi vlasnici kompaktnih SUV-a, naročito oni visoki, želju da svet posmatraju iz “ptičje perspektive”. No, čak i tako, ne može se reći da je radno mesto vozača neudobno, naprotiv! Sedišta su udobna i pružaju sasvim solidan nivo udobnosti, bilo da putujete na duže relacije, bilo da agresivnije vozite po krivudavim brdskim putevima.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Kao što smo već i spomenuli, pozadi prostora ima na pretek, čak i u širinu, tako da će tri odrasle osobe, osim ako baš nisu “široke u ramenima”, moći relativno dobro da “sarađuju”, čak i na dužim destinacijama. Jedina stvar na koju putnik u sredini treba da se navikne, čak i kod restilizovanog modela, jeste nešto izraženiji centralni tunel za kardansko vratilo (bez obzira što je test-vozilo bilo samo sa pogonom na prednje točkove!), za razliku, recimo, od Honde CR-V, koja poseduje potpuno ravan pod pozadi. Zadnja klupa je oboriva, i to u odnosu 40:20:40, sa centralnim osloncem za ruke, odnosno držačem za čaše i sitnice.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Kada u kompaktnom automobilu prostora za putnike ima na pretek, obično već unapred možete računati da će situacija sa prtljažnikom biti “tesna” i da će se on, verovatno, svesti na veličinu omanje mikrotalasne pećnice. Međutim, to ovde nije slučaj, te ispada kao da su inženjeri iz Mazde napravili pravu, malu “magičnu kutiju”. Solidne 503 litre sasvim su dovoljne da podmire potrebe četvoročlane porodice, a ukoliko vam čak ni to nije dovoljno, zahvaljujući “Karakuri” sistemu obaranja sedišta, dobija se čitavih 1620 litara korisne zapremine. Uz to, treba naglasiti da je Mazda mislila i na sitnice, te se recimo “roletna” koja skriva sadržaj prtljažnika, podiže zajedno sa petim vratima, što je zaista odlično rešenje, dok je istovremeno, za nju, ukoliko vam nije potrebna, rezervisano posebno skladište ispod ravnog poda prtljažnika.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Na drugom kraju vozila, tačnije ispod haube, sledi jednako prijatno iznenađenje, sa kojim smo već imali prilike da se upoznamo kod Mazde3, ali u nešto slabijem izdanju. Reč je o 2,0-litarskom atmosferskom benzincu, izrađenom u okviru SKYACTIV serije tehnologija, kojeg karakterište najviši stepen kompresije od čak 14:1! Ova serija motora SKYACTIV-G PE-VPS stiže u nekoliko različitih verzija snage (sa identičnim obrtnim momentom od 210 Nm), koji se ugrađuju i u ostale modele u Mazdinoj gami (od 120, 145 i 165 “konja”, kao i 160 KS i 208 Nm kod CX-5 sa AWD pogonom). Prema rečima inženjera iz Mazde, ovaj agregat ima manju masu od prethodnih Mazdinih benzinaca, obezbeđuje uštedu goriva u proseku od 15 do 20%, bolje performanse, naročito kada je u pitanju maksimalni obrtni moment pri nižim režimima rada, a pritom ispunjava i Euro 6 norme.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Ono što se u praksi može reći za ovu pogonsku jedinicu jeste da je izuzetno kultivisana, tiha, te da je pravo uživanje “krstariti” po gradu u nižim i srednjim režimima rada, kada se motor gotovo i ne čuje, a pri tome pruža sasvim respektabilne performanse. Agregat u test-vozilu raspolaže sa 165 KS pri 6000 o/min, dok mu je maksimalni obrtni moment od 210 Nm, dostupan pri 4000 obrtaja u minuti, i čak iako se radi o jednom SUV-u, sasvim zadovoljava u većini situacija. Naravno da se silovitost koju ovaj benzinac pruža ne može meriti sa najsnažnijim dizelom u ponudi (koji nudi impresivnih 420 Nm!), ali čak i tako, omogućava CX-5 da u verziji sa pogonom na prednje točkove, do 100 km/h stigne za 9,2 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 200 km/h. Pri svemu tome, kada obrtaji “zagaze” u područje preko 4000, motor se javlja prijatnim, veoma reskim, gotovo sportskim zvukom, koji ne prestaje sve do limita na 6500 o/min!

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

No, ono što nas je najviše impresioniralo jeste prosečna potrošnja goriva, koje je na kraju sedmodnevnog testa, iznosila fantastičnih 7,8 litara na 100 pređenih kilometara, što je zaista odličan rezultat za jedan SUV, naročito imajući u vidu da se tokom celog testa, klima-uređaj praktično nije isključivao, te da je profil vožnje uglavnom izgledao: grad – autoput – grad. Treba spomenuti da, kada se normalno vozi i ne preteruje sa “gasom”, potrošnja u gradu “silazi” ispod navedene prosečne, dok se na autoputu, pri oko 120 km/h, kreće oko 8,0-8,5 litara benzina. Automobil od vozača traži da se u viši stepen prenosa prebacuje već pri 1500-1600 o/min, te se “krstarenje” po gradu pri oko 50 km/h, uglavnom odvija u petom stepenu prenosa.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Kao što smo već spomenuli, nova SKYACTIV tehnologija implementirana je gotovo u svaki centimetar ovog automobila, a pored modernih agregata, zaslužna je i za značajno smanjenje mase, odnosno potpuno novu, laku, modularnu platformu, koja je osnova i drugim modelima iz Hirošime. Uz nju, tu je i soficticiran sistem oslanjanja, koje istovremeno omogućava odlične vozne karakteristike, bez kompromisa kada je u pitanju udobnost. MacPherson opružne noge napred i multilink oslanjanje pozadi obezbeđuju odlične dinamičke karakteristike za automobil ovih dimenzija, a odabir tvrdoće oslanjanja i krutosti poprečnih stabilizatora, umnogome podseća na atribute jednog BMW-a. Naginjanje je svedeno na najmanju moguću meru, automobil je izuzetno poslušan i agilan, a preciznim upravljačem vozilo je moguće usmeriti baš tamo gde želite da ono ide.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Drugim rečima, opšti utisak pri vožnji ruši sve predrasude kada su u pitanju SUV-i i dinamičke vozne karakteristike. Ono na šta se, recimo, sa Toyotom RAV4 niste ni usuđivali da probate, ovde vam prolazi bez problema, a CX-5, ne samo što sa uživanjem “guta” svaki, čak i najmanji pravac, već je i u krivinama itekako na “domaćem terenu”. Neutralno ponašanje, čak i u verziji sa pogonom na prednje točkove (dok ne preterate sa “gasom”, naravno!), pravo je osveženje u odnosu na većinu konkurenata koji nezadrživo beže “nosom” iz krivine. Baš kao što se kod Mazde CX-3 (čiji test će uskoro uslediti) vrlo brzo moglo uvideti koliko je agilnija i sposobnija od konkurencije pri agresivnim ulascima u krivine, pre svega zahvaljujući maloj masi, tako i ovde, sa uživanjem koristite svaku priliku da jedan kompaktni SUV, agresivno “bacate” iz krivine u krivinu. Istovremeno, CX-5 nije grubo neudoban, već sve vreme ostaje „priseban“, čak i na lošijim putevima, a jedino mu uzastopne poprečne neravnine nešto manje prijaju.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Pored svih mehaničkih novina u okviru SKYACTIV tehnologija, ne smemo da zaobiđemo bogatu opremu, a naročito bezbednosne sisteme koji se uz CX-5 isporučuju. Počevši od RVM sistema koji prati i upozorava na vozila u „mrtvom uglu“, preko LKA-a koji upozorava ukoliko napuštate kolovoznu trake bez datog signala, HBCS-a koji automatski upravlja „dugim“ svetlima, te sam prebacuje na „kratka“ pri nailasku na druga vozila, već poznatog HHA koji pomaže pri kretanju na uzbrdici, pa sve do SCBS-a, koji je u stanju da automatski zaustavi vozilo prilikom otkrivanja prepreke iza automobila, kao i SBS sistema, koji automatski koči automobil ukoliko se ispred nađe prepreka. Naročito korisno u urbanim zonama, gde su deca koja pretrčavaju tik ispred ili iza vozila, prava noćna mora! Naravno, većina ovih sistema “vezana” je za određeni paket opreme, pa je neophodno dobro razmisliti šta vam je zaista od toga neophodno u svakodnevnoj vožnji.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Na samom kraju, dolazimo i do cene Mazdinog “igrača” u segmentu kompaktnih SUV-a, a ona, za osnovnu verziju sa 2,0-litarskim benzincem od 165 KS i pogonom na prednje točkove (2WD), kreće od 22.390 evra u osnovnom Emotion paketu opreme. Ukoliko uz ovaj motor želite i pogon na sva četiri točka (AWD), morate posegnuti i za višim paketom opreme Challenge, što će vas koštati 26.990 evra. U istoj opremi, poređenja radi, 2,2-litarski turbodizel sa 150 KS je 2000 evra skuplji, odnosno staje 28.990 evra. Automobil na testu bio je u srednjem, Attraction paketu opreme (iznad njega su Revolution i Revolution Top), sa benzinskim 2,0-litarskim motorom i manuelnim menjačem, a njegova cena iznosi 27.190 evra. Najskuplja verzija kada je reč o benzincima jeste 2,5-litarski G192 model sa AWD pogonom i automatskim menjačem, u Revolution Top opremi, za kojeg je potrebno izdvojiti 34.590 evra. Kada je reč o dizelima, najskuplji je 2,2-litarski SKYACTIV-D turbodizel od 175 “konja”, sa AWD pogonom i automatskim menjačem, koji u Revolution Top opremi staje 36.390 evra.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Međutim, treba napomenuti da se metalik boja doplaćuje 510 evra, dok je popularna “Soul Red” crvena još skuplja i iznosi čak 650 evra! Takođe, navigacioni sistem, dostupan od Challenge paketa opreme, staje dodatnih 500 evra. Neki će možda naići na problem “usaglašavanja” motorizacije i transmisije sa paketima opreme, jer se u Srbiji, dosta toga uslovljava (najsnažniji dizel samo u Revolution Top opremi, slabiji dizel sa AWD pogonom i automatskim menjačem, samo u srednjem Attraction paketu, itd.), ali smo na to već pomalo navikli, budući da smo praktično statistička greška kada je reč o količini prodatih vozila godišnje.

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST

Nakon višednevnog druženja sa “novim” modelom iz Hirošime, ponovo dolazimo do istog zaključka kao i kada smo ga pre dve godine, prvi put vozili – CX-5 je zaista pun pogodak ili bolje rečeno, prava mala “bomba” koja je bačena u segment kompaktnih SUV-a, te više nego adekvatan naslednik pomalo kontroverznog CX-7. Ne samo što je CX-5 prvi model koji je najavio kvalitativni korak napred u odnosu na dotadašnje Mazdine modele, već je i tehnički, zahvaljujući SKYACTIV programu, pravi lider u svom segmentu. Ponuda prostora ravna je jednoj poslovnoj limuzini, dok su vozne karakteristike bolje u odnosu i na neke automobile iz C segmenta. Gotovo idealna kombinacija koja se zaista retko sreće! A, uz sve ovo, čak ni cena nije odvraćajući faktor, naravno, relativno gledajući! Ukoliko imate dovoljno finansijskih sredstava da sebe “počastite” snažnijom motorizacijom, dizelom od 175 “konja” ili čak 2,5-litarskim benzincem od 192 KS, ubeđen sam da ćete jednako uživati u ovoj “bombi” iz Hirošime, bilo da sa porodicom ležerno odlazite na odavno zaslužen godišnji odmor, bilo da se žurno “probijate” kroz saobraćaj na krivudavom planinskom putu…

(Đorđe Pavićević / Foto: Nikola Urošević)

Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
Mazda CX-5 2.0 G165 2WD TEST
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*