Preporučujemo:
 
 
28
May

TDB PROJEKAT – EXOPRA V8

 
Napisao: Živko Marković
0

Uff, kako je teško kada niste u formi… Sportisti dobiju upalu mišića, vozila zarđaju, a ni pisci blogeri nisu ništa bolji. Kad pogledam da mi je jedan od uvodnih tekstova bila upravo priča o Toyoti Supri, a da posle nisam ispratio celu priču oko tog projekta, jasno je da moja fascinacija legendarnim japanskim GT automobilom osamdesetih zahteva malo detaljnije objašnjenje.

trio driver blog exopra projekat toyota supraMomački auto, swap Elantre poznate kao “pijana Honda” po sistemu ključ za ključ, samo bi 95% ljudi iznenadilo (2001. godište za 1986. godište, veoma racionalna odluka). Petrolheadovi kakvi jesmo, apsolutno logično objašnjenje, jer jednom se živi. Nikad se nisam pokajao, dosta para jesam uložio da bude mint condition, ali je to bilo lepih 30.000 km za par godina svakodnevne vožnje i osećaj posebnosti zbog koje je nikad neću prodati.

trio driver blog exopra projekat toyota supraZa ime bloga miloga, što bi rekli prijatelji Bud3ovci, jer očas posla prođe period 2013. kada je parkirana u garažu, pred rođenje ćerke, da čeka vreme da je opet provozam. I evo nas, pet godina kasnije, stigao i sin, a ona još stoji i verno čeka (praznog akumulatora i neodjavljenih tablica). No, nisam je zaboravio, sve vreme mislim na nju, tog osećaja osamdesetih (ne mislim na splavove i Brenu iz spotova). Upravo zato, svestan da joj cena raste, te da ih neće biti više toliko polovnih (jer svaki pravi vozač Supre mora imati bar još jedan za delove), 2017. častim sebe jednom Turbo 3.0 MA70 Suprom, bez motora i menjača.

trio driver blog exopra projekat toyota supraZanimljiva je i priča kako sam za to saznao. Nacionalni sport svakog Srbina je praćenje automobilskih oglasa, a ni ja nisam ništa bolji. Na nekoj FB grupi vidim oglas, poznato mi ime, odem u bazu podataka kod sebe i vidim da je čovek uzimao delove za 200SX S13 i za MA70 Toyotu Supru. Kakav šmeker, svaka mu čast, dve pop-up ikone Japana u dvorištu. Na kraju, Marko iz Ćićevca, super lik, za stvarno smešnu cifru mi je omogućio da dobijem odličnog limarskog donora za moju plavu Supru, sa malom razlikom da je išla bez motora, menjača i šoferke. Čekaj malo – pa, gde je motor i menjač!? Pa u SX, drift projekat za igranje! Nikad uža ulica, nikad duža prikolica, ali uz tradicionalnu srbijansku gostoljubivost (i malo mišićne mase), uspeli smo da natovarimo belu na prikolicu.

trio driver blog exopra projekat toyota supraDođe ta bela Supra kod mene i stoji li stoji (pa to joj je i namena, zar ne?). U međuvremenu, ubedim drugara sa istančanim ukusom za sportske JDM mašine, crvene boje, po mogućustvu sa pop-up farovima (fali mu još NSX i svet može da ode u treću dimenziju), da kupi mint Supru Turbo sa 90.000 km, koja je 10 godina stajala u garaži. Trebaće i meni i njemu da se nađe za delove (njemu je već poslužila za sitnice, dok smo utezali crvenu).trio driver blog exopra projekat toyota supraMeđutim, gledam i đavo mi ne da mira… Dugo međuosovinsko rastojanje, srodnik Cresside i Chasera, nezavisno oslanjanje sa gornjim i donjim poprečnim ramenima, LSD „špera“ serijska (plus još par u šteku), motor i menjač izvađen, prosto mame da se nešto desi. Naravno, prva pomisao jeste All Mighty 2JZ (još ako je GTE), ali skupi, retki, i opet redni šestak koncepcija (što već imam u plavoj, samo u 7MGE izvedbi). Nađem jednog Lexusa GS300, ali opet, nikako da prelomim.

trio driver blog exopra projekat toyota supraSa druge strane, od malih nogu sam fasciniran V8 1UZFE, moćnim 4.0 V8 sa 32 ventila, 250 KS u fabričkoj verziji, toliko dobrim motorom da prosto ne crkavaju, i stoga su im cene veoma niske (jer nikome ne trebaju kao donor motori). Sa druge strane, kao motor namenjen prvenstveno trkama, pa onda po starom dobrom običaju, detjuniran i ubačen u luksuzna Toyota vozila, najviše Lexus model, ovaj motor je skriveni dragulj sa svojim karakteristikama full trkačkog motora, kao što je aluminijumski blok (motor je ceo lakši od 7M ili 2JZ rednog šestaka), 4 bregaste, čelične radilice i klipnjača, i kao potvrda svega, korišćen u Toyotinom sportskom programu za Le Mans vozila u periodu 1995-1997.

trio driver blog exopra projekat toyota supraOdavno ga merkam, a plan je bio da se dovuče RHD primerak Lexusa LS400 iz UK, kao najjeftinije opcije. I bilo bi tako, da nije uleteo savršen plan u vidu LHD „stranca“ na 30 km od mene. Ta prilika se ne propušta, pare iz šteka (skrivene od žene) na sto, organizacija priče i job done – Lexus je moj!trio driver blog exopra projekat toyota supraSrećom, swap u Supru je maltene plug and play, rađen sto puta, tako da je sve sastojke moguće kupiti unapred (međuploča za menjač W58 manuelni – gle čuda, u plavoj imam tako nešto, nosači motora za A70 Supra šasiju za 1UZFE motor, itd.).

trio driver blog exopra projekat toyota supraDakle, u startu je priča bila jasna – donor auto za plavu, Lexus donor za dugo čekani V8 swap u plavu i to je to. Da bi sebe sprečio da idem nazad, odlično urađen motor 7MGE iz plave će ići u prodaju, ostatak Lexusa ide u prodaju i time dobijamo neki budžet za igranje, gde bi školjka bele poslužila kao merna jedinica, a onda sve lepo plug and play u plavu.

trio driver blog exopra projekat toyota supraA onda smo otkrili da dečaci nikad ne odrastu, samo im poraste cena igračke. Trenutno smo u ideji da spremimo belu sa motorom u drift igračku, roll cage, hidraulična ručna, itd. Plava ostaje da se napravi street jednog dana, ali sada želimo jako da se igramo drifta.

trio driver blog exopra projekat toyota supraI to da idemo na sistem radikalne dijete, iliti exoskelet fazon – veoma popularno na JDM sceni ovih dana (googlajte Krowrx), tako što ćemo potpuno ogoliti belu Supru, doslovno skidajući sa nje sve šta treba i ne treba, pa i viška lima.

trio driver blog exopra projekat toyota supraInspiracija je razna, internet je čudo, tako da smo krstili naše čedo – EXOPRA! Stay tuned, jer mi se ne drogiramo, ne pušimo, ne pijemo, samo volimo kola…

 

Živko Marković / Foto: Trio Driver Blog, Speed Hunters, Wikipedia

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*