Preporučujemo:
 
 
15
Jan

Korak dalje – Hyundai Nexo

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Na Consumer Electronics Show, koji je nedavno održan u Las Vegasu, Hyundai je premijerno prikazao potpuno novi model po imenu Nexo. U pitanju je kompaktni SUV na električni pogon (FCEV) koji “struju” dobija od vodonika, tačnije gorivnih ćelija.

Hyundai Nexo FCEV

Kako navode u Hyundaiju, automobil je ne pozajmljuje osnovu od već postojećih modela već je baziran na potpuno novoj platformi, a zamišljen je kao naslednik ix35 Fuel Cell, odnosno druga generacija vozila sa pogonom na vodonik.

Hyundai Nexo FCEV

Prema zvaničnim podacima, Nexo se može pohvaliti autonomijom od oko 800 kilometara i sa oko 20 procenata više snage u odnosu na aktuelni ix35 Fuel Cell. Drugim rečima, električna snaga je povećana na 135 kW, dok je snaga agregata skočila na 160 KS – sasvim dovoljno da se do 100 km/h stigne za oko 9,5 sekundi.

Hyundai Nexo će se već ove godine naći u prodaji na određenim tržištima, pre svega SAD, gde su FCEV vozila popularna, ali sama cena još uvek nije saopštena. No, logično je očekivati da će biti veoma bliska onoj od ix35 Fuel Cell, koji startuje od oko 60.000 evra.

Đorđe Pavićević / Foto: Hyundai

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*