Preporučujemo:
 
 
10
Oct

Čišćenje dizni kod benzinskog motora – Toyota Supra

 
 
Napisao: Živko Marković
1

Dizna, ili injector (eng.) je postala jedan od nezaobilaznih pojmova automobilskog rečnika, čak i kod običnih korisnika istih. Dizne dizel motora, ozloglašene su zbog svoje cene, pri čemu se prvenstveno misli na Desno dizne, dok Bosch ima tu prednost da mogu da se repariraju i time smanje troškovi. Ni kod benzinskih motora, nažalost nisu pošteđene od prljanja i kvarova, pogotovo kod vozila pogonjenih LPG (TNG).

 
 
 
12
Jan

Toyota Land Cruiser – ojačavanje krovnog nosača

 
 
Napisao: Živko Marković
0

Naši dragi prijatelji i junaci priče o dvoje mladih avanturista iz Francuske – Katia i Ivan su se po završetku druženja sa Srbijom i njenim lepotama uputili u Crnu Goru kao sledeću destinaciju. S obzirom da smo u kontaktu, u zavisnosti od mesta i trenutka gde uspeju da nađu pristup internetu, nedavno mi je stigla molba od Ivana da mu pomognemo i preporučimo kontakt nekog dobrog limara/bravara u Crnoj Gori.

 
 
 
07
Jan

Toyota Celica 7. generacije – obrada glave motora

 
 
Napisao: Živko Marković
5

Toyota je tokom svoje istorije imala razne sportske modele, koji su se dokazivali na putevima i trkačkim stazama širom sveta. Još od ikone šezdesetih godina, modela 2000GT, do raznih modela Celice, Supre, MR2 i ostalih, gama Toyote je uvek sadržala bar jedan sportski model. Međutim, Japanci su veoma oprezni i dugo vagaju svoje odluke. Retko kad reaguju ishitreno. Početkom 2000. godine, stvari nisu bile sjajne, te je Toyota gasila redom modele iz sportske palete. Prestankom prozvodnje Supre, ostalo je na modelu Celica da brani tron. Do sada je napravljeno sedam generacija, računajući poslednju koja je prestala da se prozvodi 2006. godine.

 
 
 
30
Nov

Toyota Land Cruiser (Sputnik) – pokretna kuća Katie i Ivana

 
 
Napisao: Živko Marković
2

Obožavam velika vozila. Znam, sigurno sam to ranije pominjao. Izgleda da je podrazumevano sagledavši moju konsituciju da volim džipove i pick up vozila. Ne postoji bolji brend automobila koji možemo uzeti kao primer, a da se vezuje za taj segment, od najveće japanske fabrike – Toyota. Dodajte uz to još i moju fasciniranost legendarnim Toyotinim terencem Land Cruiser, pogotovo u J70 varijanti, i dobićete glavni sastojak ovog roadtripa.

O Toyota Land Cruiser J70 sam već pisao u jednom tekstu ranije doduše, u njegovoj najmodernijoj varijanti – VDJ70 sa 4500ccm V8 motorom. Ovde će fokus biti na njegovoj starijoj verziji, koja nosi motor ranije serije 1HZ od 4200ccm, u koncepciji rednog atmosferskog šestocilindričnog motora. Oblik kabine je moj najdraži – troopie verzija sa dugom (LWB) šasijom i dvoje vrata, posebno omiljenom među službama Ujedinjenih nacija.

 
 
 
15
Nov

Attesa system – magična reč za pogon na svim točkovima 4×4 (4WD)

 
 
Napisao: Živko Marković
0

Automobilski svet je pun skraćenica. Počevši od oznaka motora, menjača do elektronskih sistema. Svaki proizvođač se trudi da izmisli neku novu, revolucionarnu skraćenicu. Srećom, mudri ljudi su se dogovorili oko normi označavanja metričkih jedinica poput konjske snage ili NM. Jedino još nisu uspeli da dovedu i proizvođače automobila u red, kako bi napravili jedinstven registar skraćenica za automobilske sisteme, tako da danas npr. sistem označavanja dizel motora sa common rail sistemom kod jednog proizvođača iman naziv D4D, kod drugog CTDi, trećeg dCI, itd.