Preporučujemo:
 
 
19
Nov

Toyota Supra MA70 – graciozna Japanska krstarica

 
Napisao: Živko Marković
3

Kad se pomene Toyota Supra, većina šireg auditorijuma seti se narandžastog automobila sa agresivnim bodykitom, ogromnim spojlerom i nalepnicama veličine reklame na fudbalskom stadionu, kako “pegla” Ferrari F355 kabriolet u prvom delu holivudskog blokbastera “Fast and Furious”. Oni sa prefinjenijim ukusom za automobile, pobornici takozvanog “clean look” stajlinga, dižu taj automobil na bogovski pijedestal. To je apsolutno zasluženo i o tome bi se mogao napisati jedan beskonačni tekst (što nije isključeno da ću uraditi jednom). Međutim, u ovom tekstu je reč o njenoj starijoj sestri, tačnije o modelu Toyota Supra koji nosi kodnu oznaku Toyota A70, koja se proizvodila u periodu 1986-1992. godine.


Svaki ciga hvali svoga konja, zato ćete mi oprostiti to što će ovaj tekst verovatno ponekad biti subjektivan (jer sam ja ponosni vlasnik Supre iz 1986 godine). Slobodno mogu reći da je treća generacija Supre najzapostavljeniji model od sve četiri generacije. Da bismo mogli shvatiti ovaj automobil, moramo krenuti sistematski u analizu i ući u samu srž Supra filozofije.
Često ćete listajući internet dolaziti do termina Celica Supra što nije nimalo slučajno. Supra je kao model nastala kao odgovor na zahtev američkog tržišta. Kao derivat modela Celica T/A40 generacije. Neupućeni trebaju znati da je Toyota početkom sedamdesetih godina (kada je Datsun 240Z bio poznat kao izuzetan i veoma reprezentativan primerak sportskog automobila iz japana), kreirala model Celica, kao sportski kupe sa 1.6 i 2.0 motorima DOHC koncepcije. Vremenom je ta ponuda evoluirala, ali je Celica kao brend ipak bila u određenom zaostatku, pre svega zbog činjenice da je paleta motora bila ograničena na četvorocilindrične modele, dok su konkurenti poput Datsuna bili bazirani na rednim šestacima.

Zbog toga je Toyota rešila da 1979. godine u svoju paletu modela ubaci Supru. Naziv Celica Supra, ili Celica XX je tu sa razlogom. Glavna razlika je bila pre svega u dužem nosu, potrebnom da bi se smestio šestocilindrični motor M serije. Bazično, od šoferšajbne pa nadalje to je i dalje bila Celičina karoserija. Na samom startu proizvodnje, motor je proizvodio 110 ks, što je bilo slabo u odnosu na Datsun 280ZX, koji je razvijao skoro duplu snagu u odnosu na Toyotu.

Druga generacija bila je otklon od oblih linija sedamdesetih, dizajnom pravi predstavnik “boxy” osamdesetih. Sledila je i dalje isti koncept, nosila isto ime Celica Supra, s tim da je ipak napravljena veća vizuelna distinkcija između ta dva modela. Celica je imala otvorene farove, a Celica Supra zatvorene sa zašiljenijim nosem. Celica je i dalje imala RWD koncepciju, kao i Supra, pri čemu je glavna razlika osim frontalnog dela bio motor. U Celici R serije bio je motor 2.0 zapremine, dok je Supra dobila veći – 5MGE od 2.8 litara, koji je bio redni šestak.

 

Tek u ovoj generaciji Supra dobija svoj zamah i počinje da dostiže kultni status, koji će vremenom samo rasti. Postojali su L tip i P tip, pri čemu je razlika bila stock fender flares, tačnije fabrički plastični rubovi na blatobranima. Postoji jedna savrseno očuvana Celica Supra sa malom kilometražom, u unutrašnjosti Srbije, sa samo 24000 milja na satu, ali nije na prodaju (na moju žalost). Za ovaj pronalazak sve počasti idu mom drugu Seizu sa TCS foruma, koji ju je “iskopao”, kako mi fanovi rariteta znamo da kažemo. Ono što je zanimljivo je da je Supra MA61 (to je oznaka ovog modela), nosila fabrički 7.0j x 14″ aluminijumske felne sa malim ET, i rasponom 4×114.3, što je čini idealnom budžet opcijom za felne u poređenju sa mnogo slavnijom Toyotom Corollom AE86. Na tim felnama je koristila veoma “mesnate” “205 gume”, što današnje vlasnike dovodi u finansijsku nepriliku, jer imati široke gume dimenzija 14″ nije nimalo jeftina igrarija. Još jedna zanimljivost vezana za A60 Supru je i finalno podešavanje geometrije trapa. Taj zadatak uzeo je na sebe niko drugi nego slavni Lotus.

Konačno dolazimo do junaka naše priče, a to je treća generacija Supre. Ono sto je krucijalno za ovu generaciju je činjenica da su se konačno razdvojili modeli Celica i Supra, u dva potpuno razdvojena. Celica je dobila ulogu modela koji je pozicioniran ispod Supre. Celica je presla na FWD koncepciju sa četvorocilindričnim motorima od 1.6 i 2.0 zapremine (uz turbo 4×4 opciju), čime je ostala verna konceptu pristupačnog sportskog automobila, dok je Supra skočila stepenicu više u GT klasu, sa svojim 3.0 rednim šestocilindričnim motorom M serije i RWD koncepcijom.

Kako biste lakše ispratili kompletnu koncepciju Supre A70 (treće generacije), podeliću je u segmente:

 

Motor

Supra A70 je poslednja generacija Supre koja je koristila slavni motor M serije. Zašto slavni? Zato što on izvorno vuče korene iz prvog japanskog superautomobila, modela 2000 GT iz šezdesetih. Iako tada nije mogao po tehničkom layoutu da se meri sa tadašnjim superautomobilima, zahvaljujuci svojoj maloj masi, kao i “potentnom” 2.0 DOHC šestocilindričnom motoru sa 150 KS, imao je respektabilne performanse. Uz to je bio ubedljivo najbrži, ali i najskuplji japanski automobil tog vremena. Danas su cene više nego astronomske. 300.000 dolara po primerku, što i nije preterano čudno s obzirom na limitiranu proizvodnju od samo 337 primeraka.

Da se vratimo motoru Supre A70. U ovoj verziji, fabričke oznake 7MGE, prvi put je primenjena 24v koncepcija, a snaga povećana na 205 KS u atmosferskoj formi, što predstavlja povećanje od 24% u odnosu na prethodnu 5MGE verziju. Ono što je takođe karakteristično je da je 7MGE dobio sve najnovije (za 1986. godinu), sisteme, poput sistema dvostrukog otvaranja ventila na usisnoj grani (IAC – Intake Air Control). Kako ne bismo išli u detalje, suština sistema je da na 4000 obrtaja radilice počinje “igranka”, otvara se oštriji breg i motor dobija više snage. Postoji još dodataka, poput injektora (dizne), koja raspršuje gorivo u dva pravca, kad god bila aktivirana usisna bregasta osovina. Čak i sa većom zapreminom, motor se vrti na većem broju obrtaja nego prethodnik 5MGE. Kod 7MGE 6500 o\min označava crvenu zonu.

 
 

Komentari

Miljan | 06.12.2014 19:12

Odlican text, ja sam takodje ljubitelj supre.

Živko Marković | 09.10.2013 09:10

MK4 neces naci kod nas, da je na nase tablice. MK3 imas dosta, ali na jednu registrovanu imas 2 sa produvanim motorom, jos 3 koje su za cerupanje i jos 5 neregistrovanih...

Knuck | 09.10.2013 01:10

Odlican tekst i veoma zanimljiv za ljubitelje Supre i old school sportskih automobila :).Da li znas nekoga ko prodaje Supru mk3 ili 4 u korektnom stanju?

 

Dodaj komentar

*