Preporučujemo:
 
 
19
Nov

Toyota Supra MA70 – graciozna Japanska krstarica

 
Napisao: Živko Marković
3

Prednje pločice su jedinstvene za Supru A70, dok zadnje deli sa drugim Toyotama. ABS sistem je bio opcija na atmo Suprama, a u turbo varijantama kao standardni nivo opreme. On funkcionise tako što postoji posebno senzor prednjeg levog, posebno prednjeg desnog točka dok senzor za zadnje tockove, ima tri posebna kanala. Senzori brzine su okačeni na prednjim točkovima, a poseban senzor je montiran na samom kućištu transmisije, koji meri prosečnu brzinu zadnjih točkova. Moja Supra nema ABS, koji može da zafali samo u određenim situacijama. Ja sam naučio da doziram kočnicu, ne vozim je po lošem vremenu, tako da mi nedostatak ABS ne predstavlja veliki problem.

Dizajn i oprema

Supra A70 ima izuzetno fluidnu i izduženu liniju, izvajane bokove i totalno je u skladu dizajna osamdesetih. Kad se pogleda tadašnja direktna konkurencija – Nissan 300ZX i Porsche 944 S2, Supra je dizajnirana sa aerodinamikom u prvom planu. Dizajnom prednje haube i uopšte linijom krova je odrzana stilska povezanost sa prethodnom A60 Suprom, dok je odstranjivanjem bočnih dodatnih rubova, uobličavanjem i zaobljavanjem odredjenih delova karoserije osvežen kompletan dizajn.

Zadržan je i popup koncept farova, ali prvi moram da priznam: sa podignutim farovima Supra A70 deluje pomalo smešno (prim. aut. stvar ličnog ukusa), tako da sam pribegao ugradnji daylight farova, samo da bih što manje vozio sa podignutim.

Suprina oprema je za period produkcije (1986 godina) izuzetna. Počevši od servo volana, tempomata, klima uređaja, kožnog enterijera, podešavanja volana u svim smerovima, električnih podizača stakala, elektro podesivih retrovizora itd. Takođe u nivo opreme spada i elektronsko podešavanje sedišta za vozača, preko lumbalnog dela do bočnih ivica. Ja se iskreno nikad, sa svojih 201 cm, nisam lakše smeštao u bilo koji drugi automobil do sada, a vozio sam ih dosta.

Sad kad sam vas uveo detaljno u priču oko Supre, izveo bih zaključak. Supre A70 su najpodcenjeniji modeli u Supra istorijatu, iako je je A70 model koji se proizvodio dosta dugo, skoro celih 6 godina. On je utabao put glavnoj zvezdi Supra serije, modelu A80. Nažalost, samo u Japanu, zadnje dve godine proizvodnje A70 Supre, postojao je model 2.5 turbo, sa JZ motorom i jednom turbinom, i R154 menjačem, što je prva verzija najslavnije Toyotine kombinacije – JZ motor + R154 menjač. Od nje je sve krenulo. Kada se pojavila Supra JZA80 (prvopomenuta sa pocetka teksta), tada je svet dobio slavnu “drag queen”.

Danas, Supra A70 stiče sve više poklonika, a razlozi su sledeći: klasičan – dizajn za sva vremena, izuzetni motori, pogotovo ako je JZ motor u pitanju (Evropa i mi smo dobijali samo M motore), činjenica da ju je jeftino kupiti (zato sto ima dosta “prolupalih” i neodržavanih primeraka), ali nije jeftino održavati.

Za Supru A70 se slobodno može reći da je jedino što joj treba coilover set + ozbiljne felne, sa aspekta stylinga, sam izgled je više nego dovoljan. To je put kojim ide većina današnjih vlasnika A70 Supre. Ja lično planiram da svoju Supru trajno zadržim u vlasništvu. Mehanički i estetski želim da je dovedem do “savršenstva”, tako da jednog dana, za desetak godina, očekujte da oldtajmerskom skupu vidite plavu Supru A70 iz vremeplova.

(Živko Marković/Foto: Milan Stanković Kabe, Nikola Urošević, Wikipedia, Supra forum)

 
 

Komentari

Miljan | 06.12.2014 19:12

Odlican text, ja sam takodje ljubitelj supre.

Živko Marković | 09.10.2013 09:10

MK4 neces naci kod nas, da je na nase tablice. MK3 imas dosta, ali na jednu registrovanu imas 2 sa produvanim motorom, jos 3 koje su za cerupanje i jos 5 neregistrovanih...

Knuck | 09.10.2013 01:10

Odlican tekst i veoma zanimljiv za ljubitelje Supre i old school sportskih automobila :).Da li znas nekoga ko prodaje Supru mk3 ili 4 u korektnom stanju?

 

Dodaj komentar

*