Preporučujemo:
 
 
18
Jun

Velika nagrada Novog Sada 2014 – Kružne trke

 
Napisao: Milan Stanković
0

Posle petogodišnje pauze, došao je ponovo trenutak da Novosađani, kao i svi ostali ljubitelji auto sporta u zemlji, kao i u okruženju još jednom uzburkaju osećanja i evociraju uspomene o izvanrednim trkama koje su se decenijama održavale na svima nama znanom „Mišeluku“. Nadmetanje u više klasa pod nazivom – Velika nagrada Novog Sada 2014, opravdalo je sva očekivanja gledalaca, kao i organizatora.

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_01

Prvi dan manifestacije počeo je blagom kišom, koja je kasnije u trkačkom delu programa i treninga prestala, te su uslovi za vožnju bili odlični, iako se u prvi mah očekivalo da će biti manjih problema. Broj od sedamdesetak takmičara koji su bili prijavljeni, bez ikakvih incidenata završio je kvalifikacije i stekao mogućnost da sutradan pokaže sebe u punom svetlu izvukavši maksimum iz svojih vozila.

Vozač Miloš Asanović, napravio je vrhunski podvig, oborivši rekord staze sa vremenom od 1.23.298 minuta u svom prototipu, vozilu – Radical SR8.

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_02

Drugi dan manifestacije počeo je izložbom i svečanim defileom Fića. Generacijski jaz i legendarna “Nacionalna klasa”, podsetili su nas na neka lepa vremena kada je auto sport bio u fokusu, za razliku od današnjih, kada je na žalost marginalizovan.

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_03

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_04

Oni su bili priprema za početak vožnje spojenih klasa KUP 2 i 5 Super Production. U toj diviziji prvo mesto kao najbrži odneo je Goran Asanović, jedan od najstarijih takmičara, čiji sin Miloš je dan uoči zvanične trke oborio rekord staze “Mišeluk”. Njihov auto Radical SR8 je sve vreme imao tehničke probleme, ali je uspeo da završi trke uz izvlačenje određenog maksimuma.

Na podijumu su se našla ukupno četvorica takmičara. Uz Gorana Asanovića kao pobednika, pehar su dobili i Zoran Kastratović kao drugoplasirani Pavle Komnenović kao treći i Miloš Asanović kome je uručena nagrada za obaranje rekorda staze.

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_05a

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_05

U drugom naletu objedinjene su klase 1400 i 2000 N gde je bilo dosta zanimljivih momenta, dok je u klasi do 2000 ccm bilo nadasve uzbudljivih borbi između vozača, iz za nas veoma bitnog „japanskog tabora“, gde su Honde zajedno sa svojim vozačima uspele da završe trku ispred Pežoa 206. Viktor Davidovski odneo je prvo mesto, dok su se iza njega našli Slobodan Radosavljević i Slobodan Jovanović.

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_06

U klasi 3, najbolji je bio Branko Ćopić, uz drugoplasiranog Bojana Simića koji je vozio Peugeot XSI. Treće mesto pripalo je Vuku Radenkoviću.

U klasi Yugo Hibrid prvo mesto na podijumu zauzeo je Predrag Lambaša, dok je drugo mesto pripalo Dušanu Nastasijeviću, koji je uprkos kontaktu sa Radetom Simunovićem održao prednost nad trećeplasiranim Časlavom Tošićem.

Zadnja trka dana bila je rezervisana za populerni „Mali N“, gde je prvo mesto odneo Đorđe Milošević. Drugoplasirani je bio Petar Jovanović, iza koga je na trećem mestu završio Aleksandar Mladenović.

Rezultate svih trka sa vremenima možete videti na linkovima:

Trka 1 – Velika nagrada Novog Sada 2014

Trka 2 – Velika nagrada Novog Sada 2014

Trka 3 – Velika nagrada Novog Sada 2014

Trka 4 – Velika nagrada Novog Sada 2014

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_07

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_08

Manifestaciju je posetilo preko 10 000 gledalaca koji su imali prilike da vide jedan uspešan spektakl. Izdvojićemo i pojavljivanje našeg WTCC vozača Dušana Borkovića, zajedno sa vozačem Gabriele Tarquiniem. U toku trka nije bilo većih incidenata, za šta pohvale pored disciplinovanih vozača i sudija koji su učinili da ovaj događaj protekne u što boljem redu idu i organizatorima iz kluba ASK Petro Max, Gradskim vlasima Novog Sada, kao i brojnim sponzorima uključujući – Petromont, Suzuki, Orion, LucarIsuzu Srbija, TRIO Motors, kao i mnoge druge.

velika_nagrada_novog_sada_2014_triodriverblog_09

Nadamo se da će se tradicija nastaviti, a ako je verovati neposrednim izvorima, postoji mogućnost da Mišeluk u septembru bude domaćin još jedne trke. Podsećamo da je beogradska staza Ušće na programu 31.avgusta, a da bi 14. septembar bio rezervni termin, dok je finale rezervisano za Ponikve 5. oktobra.

U našoj galeriji možete pogledati izveštaj sa trka:

Velika nagrada Novog Sada 2014 – Galerija 1

 

Velika nagrada Novog Sada 2014 – Galerija 2

(Test: Milan Stankovic Kabe / Foto: Nikola Urošević i Milan Stanković Kabe)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*