Preporučujemo:
 
 
14
Nov

Mazda 1500 Luce – Japanka evropskog lica

 
Napisao: Vukašin Herbez
1

Iako je danas Mazda, veliki i uspešan gigant i svetski prepoznatljivo ime, pre samo 40 godina to se nije moglo ni zamisliti. Jedan od modela koji je ovoj fabrici obezbedio ovaj status je i elegantna limuzina sa oznakom 1500 – Japanka evropskog lica.

Salon automobila u Tokiju 1966. godine bio je dom mnogim domaćim (i po kojoj stranoj) premijeri, ali iz mora novih oblika, isticao se jedan, posebno lep i elegantan koji je zapanjio ne samo domaće posetioce nego i malobrojne evropske novinare. Bila je to Mazda 1500 ili kako se na japanskom (i još nekim tržištima) zvala, Mazda Luce.

Ako ste tokom šezdesetih godina, želeli da unajmite dizajnerski biro da vam osmisli, razvije i dizajnira automobil, postojalo je samo jedno mesto na koje ste trebali da odete, a to je Italija. U to vreme prepuna karoserijskih radionica, dizajnerskih biroa koji su manje ili više bili svetski poznati, Italija je bila (i ostala) domovina dobrog dizajna i automobilske elegancije.

Upravo tako je rezonovala i delegacija iz Mazde kada je 1962. godine, sa radionicom Bertone, potpisala ugovor o razvoju porodične limuzine, znajući da oblik koji će dobiti nikako ne može da bude promašaj. Prema dogovoru, italijanskim dizajnerima koje je predvodio mladi Giorgetto Giugiaro, tada zaposlen kod Bertonea, dato je dosta vremena, za koje su inženjeri Mazde u Japanu pripremali mehaniku i konstrukciju novog modela.

Proverena mehanika, snažni motori i opremljenost u kombinaciji sa niskom cenom i italijanskim stajlingom, bili su dobitna kombinacija.

Ispod novih, modernih i skladnih linija karoserije, krila se i potpuno nova mehanika, u celosti delo inženjera Mazde. Pod haubom se nalazio uzdužno postavljen redni četvorocilindraš sa jednim bregastim vratilom u glavi, zapremine 1,5 litara sa 82 KS. A snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

Mazda 1500 bila je zamišljena da popuni prazninu između malih modela i velikih luksuznih limuzina sa šestocilindarskim motorima ove kuće. Ako bi hteli da 1500/Luce uporedimo sa nekim današnjim modelom, onda bi komotno mogli da kažemo da je aktuelna Mazda 6 daleki potomak.

Znajući da ima potencijalni bestseler u rukama, Mazda je sa mnogo očekivanja ušla na evropsko i američko tržište. Glavni aduti su bili neprikosnoven kvalitet (česta osobina mnogih ranih japanskih automobila), lep dizajn i niža cena od konkurencije. Osim toga, svaka Mazda 1500 odlikovala se i velikim stepenom komfora i upotrebljivosti. Kupci u SAD su priznavali dizajnerske i konstrukcione kvalitete, ali su zamerali na slabom agregatu, pa je tokom 1967. godine, za tamošnje tržište stigao model 1800, sa snažnijim motorom od 104 KS.

Sa druge strane, kupci na starom kontinentu su veoma dobro primili novi model, prepoznavši sve kvalitete na pravi način. Naravno, znajući tradicionalizam kupaca u ovom delu sveta Mazda nije mogla da ozbiljnije ugrozi prodaju nekih etabliranih marki iako je očigledno bila bolji automobil. Ipak, plasman je bio zadovoljavajući, a zahvaljujući ovom automobilu o Mazdi se na evropskom tlu govorilo u superlativu.

Zanimljivo je da tržište na kojem je Mazda imala najveći uspeh bilo australijsko. Tamo je i završio najveći broj modela 1500.

Kraj šezdesetih godina, Mazda 1500 je dočekala kao etabliran model širom sveta. Ipak, evolucija se tu nije završila. Naime, za evropske i australijske kupce predstavljena je verzija 1500 SS sa dva karburatora i sportskim detaljima koja je imala oko 90 KS, kao i karavan varijanta koja je povećala nivo praktičnosti.

Početak 70-ih godina, Mazda 1500/Luce je dočekala kao uspešan, ali već zastareo model. Elegantne linije sa sredine 60-ih su već počele da pokazuju bore pred izazivačima iz ”novog doba” pa je Mazda mudro odlučila da povuče model nakon preko 120.000 napravljenih primeraka.

Danas je Mazda 1500/Luce priznat automobil, ali bez visoke cene na tržištu oldtajmera, osim za Coupe verziju koja dostiže cenu do 20.000 evra. Interesantno je spomenuti da se veliki broj napravljenih primeraka i dalje nalazi na svetskim putevima, što je najbolji dokaz kvaliteta koji se vezuje za ove automobile. Ako vam se sviđa kombinacija italijanskog dizajna i japanske mehanike, treba spomenuti da je ovih automobila bilo (i još uvek ima) kod nas, te i da je Mazda 1500 uz model Toyota Corolla, bila jedno od najprodavanijih japanskih vozila na tržištu SFRJ.

(Vukašin Herbez/Foto: Mazda forum)

 
 

Komentari

Nikola | 14.09.2013 12:09

kako je lepa u ovoj ljubicastoj boji, sunce ti jebem, izgleda kao predsednicki automobil

 

Dodaj komentar

*