Preporučujemo:
 
 
10
Feb

Subaru BRAT – Rekreativni pikap

Subaru Brat
 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Ukoliko bi se nekim slučajem organizovao svetski izbor za automobilsku industriju sa najneobičnijim nazivima modela, titula apsolutnog šampiona bi definitivno pripala Japanu. Jedna od značajnih faza razvoja vozila, pored dizajna, inženjeringa i pripreme procesa proizvodnje je ona u kojoj marketinški stručnjaci odlučuju o imenu noviteta. Najčešća praksa u svetu, pa i u zemlji izlazećeg Sunca, je davanje slovnih ili alfanumeričkih oznaka poput LFA, NSX, MR2, S2000, RX-8. Sa druge strane, neki modeli su poneli nazive koji bude asocijacije na nešto egzotično i uzbudljivo kao što su legende Supra, Impreza, Sylvia, Skyline.

Međutim, u nedostatku mašte, kreativnosti, ili jednostavnim nemarom japanskih marketinških stručnjaka, za JDM ali i neka strana tržišta plasirana blago rečeno nesvakidašnja, neretko dvosmislena imena. Čuveni su primeri Mazda Laputa (koje se od liliputanca izgovorom pretvorilo u španski izraz za žensku osobu sumnjivog morala), modeli Daihatsua Scat i Naked (nećemo komentarisati), Honda Life Dunk ili Nissan Homy Super Long (šta god to trebalo da znači).

Subaru Brat logo

Takođe, ukoliko bi pitali američkog vlasnika malog kamioneta kompanije Subaru za oznaku njegovog ljubimca, čuli bismo reč koja u engleskom jeziku znači ”derište” – BRAT. Ovaj popularni automobil je, osim nesvakidašnjeg naziva, bio još po mnogo čemu specifičan i kontroverzan, zbog čega je ostavio trag u istoriji čuvene JDM marke.

Ford Mustang

Tokom velike naftne krize 1970-ih godina, japanskim proizvođačima pružila se istorijska šansa za konačnu ekspanziju na američkom tržištu. Astronomski rast cena goriva, kao i brojni zakonski propisi, učinili su da se interesovanje kupaca usmeri ka manjim i ekonomičnim vozilima. Negativne predrasude o proizvodima sa dalekog istoka su brzo počele da nestaju, a na ulicama američkih gradova sve češći prizor bile su japanske ”zujalice”. Među inostranim kompanijama koje su u tom periodu ostvarile rast prodaje u SAD nalazio se i Subaru.

Za prvi nastup ove divizije konglomerata FHI (Fuji Heavy Industries) bio je zaslužan biznismen Malcolm Bricklin, koji je na osnovu ugovora o franšizi prodavao skutere marke Fuji. 1965. godine u ponudu Bricklinovih salona uvršten je i Subaru 360. Minijaturni automobil je na žalost uskoro proglašen za “Najnesigurniji automobil u Americi”.

Međutim, kompanija nije odustala od ulaska na američko tržište, te je 1968. godine osnovano predstavništvo Subaru of America na čijem čelu su bili Malcolm Bricklin i njegov partner Harvey Lamm. Nova velika uzdanica japanskog FHI konglomerata bio je Subaru Leone, predstavljen 1971. godine, namenjen domaćem tržištu, ali i prekookeanskom izvozu. Ovaj kompaktni model, ponuđen je u nekoliko karoserijskih verzija (limuzina sa dvoje i četvoro vrata, karavan i kupe) koje je pokretao bokser agregat. Iako se na polju estetike ni po čemu nije značajno isticao, Subaru Leone se mogao pohvaliti izdržljivošću, ali i jednim avangardnim tehničkim rešenjem.

Subaru Leone

Naime, Leone je bio prvi masovno proizvedeni putnički automobil koji je kao opciju imao pogon na svim točkovima, patent koji je do tada bio primenjen na terenskim vozilima i skupocenom Jensen Interceptor FF. Subaru je 4WD sistem komercijalizovao 1972. godine, što će uz motor bokser konfiguracije postati tradicionalno obeležje njegovih modela. Tržište je inovaciju japanske kompanije prihvatilo veoma lako, a Leone je za kratko vreme postao bestseler. Tokom prve dve godine proizvodnje prodato je oko 100.000 primeraka, od čega je 30.000 kupce našlo u SAD. Iako je u ponudi bila i jeftinija verzija sa prednjim pogonom, najtraženiji je upravo bio 4WD (tokom prve godine ugrađivan samo u karavan).

Subaru Leone wagon

Pored 4×4 pogona, Subaru Leone se prvi u istoriji matične kompanije odlikovao i karakterističnim prozorima bez okvira, primenjenom na brojnim modelima proizvedenim do 2008. godine. Takođe, model Leone spada među prve JDM automobile opremljene disk kočnicama na svim točkovima.

Subaru Leone Wagon 4wd

Negativna reputacija koju je Subaru stečekao modelom 360 bila je daleka prošlost, a tokom 1970-ih se uveliko profilisao kao marka kvalitetnih, pouzdanih i izdržljivih automobila.Uspeh koji je familija Leone ostvarila u Americi, kao i nepresušna tražnja za kamionetima na ovom tržištu, ohrabrili su japansku kompaniju za dalje širenje ponude.

Chevrolet el camino ss

Polovinom 70-ih godina prošlog veka, kompanija započinje razvoj lakog pikapa koji bi bio baziran na karavan verziji Subaru Leone, sa SAD i Australijom kao ključnim tržištima. Novitet je zamišljen kao coupe utility, odnosno teretno vozilo koje platformu deli sa putničkim modelom. Ovakav tip automobila bio je decenijama izuzetno popularan među američkim i australijskim farmerima, koje je “nedeljom služio za odlazak u crkvu, a u ponedeljkom za prevoz prasića”. Na tlu SAD najpoznatiji su bili Chevrolet El Camino i Ford Ranchero, dok je zemlja koala i kengura imala Ford Falcon Utility i Holden Commodore Ute. Ono po čemu bi se japanski coupe utility razlikovao od pomenute konkurencije bio bi 4×4 pogon (uključivan pomoću prekidača) i samim tim bolje vozne osobine izvan puta.

Ford Ranchero

Plasman pikapa na australijskom tržištu kompaniji Subaru nije predstavljao veliki problem, međutim za Ameriku je bila potrebna posebna strategija. Potrebno je bilo pronaći način da se izbegne takozvana “pileća carina“ (chicken tax) od 25%, koju je SAD uveo kao deo trgovinskog rata.

U periodu nakon Drugog svetskog rata, intenzivnim gajenjem pilića i snižavanjem cena, piletina, nekadašnji sinonim za skupu hranu, postao je ključni prehrambeni mesni proizvod Amerike. Sa druge strane, pre 1960-ih godina, u većem delu zapadne Evrope pileće meso ne samo da je bilo skupo, već je smatrano za delikates. Uvozom jeftine američke piletine doveo je do brzog pada evropskih cena i značajno povećao evropsku potrošnju. Uskoro su države zapadne Evrope optužile SAD da prodaju vrši po ekstremno niskim cenama sa ciljem gušenja domaćih proizvođača, ali i za nedozvoljene količine hormona nađene u mesu. Kontrolom cena došlo je do stabilizacije evropskog tržišta i do osetnog pada prodaje strane piletine. Kao odgovor na ovakav postupak, SAD 1963. godine uvodi oštre carine na uvoz skroba, dekstrina, alkoholnih pića i lakih teretnih vozila. Prve tri su vremenom redukovane i ukinute, ali je poslednja ostala do danas, u nekim slučajevima otežavajući poslovanje američkim kompanijama. Poznat je slučaj modernog Ford Transit Connect koji se iz Turske u kojoj se proizvodi brodom šalje u Baltimor u putničkoj verziji (na čiji uvoz se plaća samo 4%), gde se po dolasku i rekonstruište u teretni model. Izvađeni delovi enterijera se, umesto da se vraćaju u evro-azijsku zemlju, recikliraju.

Subaru Brat 1977

Kako bi zaobišli obavezu da se na njihov kamionet plaća ogromna američka carina, u kompaniji Subaru je odlučeno da se model za tržište SAD opremi sa dva pomoćna plastična sedišta, smeštena u tovarnom prostoru, čime bi bio klasifikovan kao putnički 2+2. Putnici u zadnjem delu su smešteni na otvorenom, leđima okrenuti ka kabini.
Kamionet brenda Subaru je za australijsko tržište označen Brumby, za evropsko Shifter, a u SAD je dobio ime BRAT (eng. derište).

Subaru Brat promo

Iza provokativnog, ali pamtivog naziva stajao je akronim od Bi-drive Recreational All-terrain Transporter, složenice kojom su marketinški stručnjaci Subarua nameravali da kupcima pojasne namenu nesvakidašnjeg kamioneta sa četiri sedišta.

 

 

Kada se pojavio tokom druge polovine 1977. godine, Subaru BRAT je sa dužinom od 4.315 mm bio najmanji i najjeftiniji 4×4 pikap ponuđen u Americi.

Subaru Brat Promo

Spajajući robusnost terenca, udobnost putničkog automobila, nižu cenu i ekonomičnost, rekreativni kamionet je brzo postao hit. Kompanija koja je u to vreme bila nov učesnik na tržištu, modelom BRAT uspela je da se nametne kao ozbiljan konkurent domaćim proizvođačima.

Ispod haube, nalazio se bokser agregat od 1.6 L sa 67 ks (kasnije i od 1.8 L), poznat iz modela Leone. Iako je namenjen prvenstveno tržištu na kojem su kupci preferirali automatski menjač, u ponudi je bio jedino četvorostepeni manuelni. Imenom koje je asociralo na nestašluke, solidnim performansama i pogonom na svim točkovima, japanski pikap je bio odličan izbor mladim kupcima za zabavnu vožnju plažama ili neku sličnu lakšu off road avanturu.

Subaru Brat promo

Iako su nesvakidašnja zadnja sedišta bila ugrađena prvenstveno da bi se Subaru BRAT formalno predstavio kao putničko vozilo i zaobišle carine, zvanični promotivni materijali prikazali su njihove interesantne mogućnosti upotrebe.

Subaru Brat Leone

Tokom 1979. predstavljena je druga generacija Subaru Leone, prvog japanskog automobila istovremeno opremljenog automatskim menjačem i pogonom na svim točkovima. Proizvodnja originalnog BRAT nastavljena još nekoliko godina uz blagi redizajn.

Lista dodatne opreme ponuđene za Subaru BRAT obuhvatala je i praktični tvrdi pokrivač zadnjeg dela, što je povećavalo zapreminu tovarnog prostora.

Prodaja pikapa je međutim značajno opala tokom 1980. godine, što je bio signal da dolazi vreme za zamenu. Tokom poslednje sezone na tržištu, kompanija je za BRAT u ponudu uvrštila i novi agregat radne zapremine od 1.8 L sa 73 ks. Model za sledeću deceniju trebao je da očuva filozofiju prethodnika, ali i da koncept “rekreativnog terenca“ uvede neka savremenija rešenja.

Subaru Brat

Naredna generacija Subaru BRAT/ Brumby/Shifter debitovala je 1982. godine, bazirana na aktuelnom Leone. Pikap je od starijih članova familije nasledio moderni kutijast dizajn 80-ih, ali i mehaniku među kojima su najznačajnije novine bili automatski menjač i opcioni turbo agregat snage 94 ks. Zadnja pomoćna sedišta su i dalje bila standardna oprema na američkoj verziji.

Subaru Brat 1982

Uz doplatu, kupci su mogli BRAT da poruče sa ugrađenim roll bar, mekim i tvrdim pokrivačem zadnjeg dela, ali i jednim interesantnim detaljem. U ponudi je bio i T-Top (označen kao Targa), odnosno dva pomična panela koji su se po želji mogli ukloniti.

Subaru Brat

1984 Subaru Brat turbo

Iako je prodaja novog Subaru BRAT na američkom tržištu je krenula odlično, pojavio se ozbiljan problem. Nakon nekoliko nesreća sa fatalnim ishodom, postavilo se pitanje bezbednosti putnika na pomoćnim zadnjim sedištima. Sigurnosni pojasevi nisu bili deo ni standardne ni dodatne opreme, a jedinu zaštitu od ispadanja pri brzini pružali su metalni rukohvati. U slučaju prevrtanja, na žalost, putnike koji su sedeli pozadi ništa nije moglo da zaštiti. Kompanija je suočena sa tužbama, došlo je do pada interesovanja kupaca, a sudbina 2+2 pikapa je dovedena u pitanje.

Subaru Brat tovarni prostor

Za 1986. godinu doneta je odluka o eliminaciji zadnjih sedišta, ali tražnja za modelom Subaru BRAT je nastavila da opada. Naredne 1987. japanski rekreativni terenac potpuno je iščezao sa tržišta SAD. Ipak, proizvodnja za ostale delove sveta je nastavljena paralelno sa trećom generacijom modela Leone, sve do 1993. godine.

Subaru Brat i Hamer

Iako je američku karijeru završio prerano, Subaru BRAT, tokom deset godina ostvario je solidne prodajne rezultate. Imajući u vidu da je bila reč o prvom japanskom kamionetu prodavanom na ovom značajnom tržištu, i to da je matična kompanija bila mlada konkurencija domaćim proizvođačima, cifra od 92.445 prodatih primeraka je vredna poštovanja.

Subaru BRAT se na žalost, u današnje vreme najčešće spominje u negativnom kontekstu. Mnogi novinari se pozivaju na nebezbedna zadnja sedišta, stavljaju ga u liste modela sa najgorim nazivom (“derište!“), a neki ga smatraju i jednim od najružnijih automobila svih vremena. Uprkos svim kritikama, pikap kompanije Subaru je vremenom stekao određeni “cool faktor“, zbog doživljava novu popularnost među omladinom, pogotovo američka verzija sa pomoćnim sedištima.

Subaru Brat sticker

Zbog svoje trajnosti, čuvenog 4×4 pogona i istorijskog značaja, BRAT/Brumby/Shifter je cenjen među ljubiteljima JDM oldtajmera (pogotovo izvorna verzija iz 1970-ih), a uz ugrađeni lift kit, i svima onima koji traže pogodno 4×4 vozilo za vožnju po bespućima. U pojedine primerke su ugrađivali aftermarket sigurnosni pojasevi za putnike pozadi, a mnogi vlasnici za Subaru BRAT tvrde da je “derište koje ih je svojom pouzdanošću razmazilo“.

 

 

Takođe, najpoznatiji vlasnik japanskog pikapa je bio bivši predsednik SAD Ronald Reagan (1911-2004), u čijem posedu je bio jedan crveni primerak iz 1978. godine. Automobil je nedavno kompletno restauriran do fabričkog stanja i predstavlja jednu od atrakcija imanja nekadašnjeg prvog čoveka države Amerike.

Subaru Brat Ronald Reagan

Petnaest godina nakon što je Subaru BRAT povučen sa tržišta SAD, japanska kompanija je predstavila Subaru Baja. Pikap sa četvoro vrata, baziran na modelu Subaru Legacy, bio je još jedan coupe utility namenjen mladoj populaciji željnog povremenih off road avantura. Na žalost, umesto planiranih 24.000 jedinica godišnje, Subaru Baja je iz prodaje povučen nakon 5 godina i svega 30.000 proizvedenih primeraka. Istorija neshvaćenih, ekstravagantnih modela  čuvene kompanije se ponovila.

Subaru Baja

(Nikola Jovanović/Foto: cartype.com; flipacars.com; favcars.com)

Chevrolet el camino ss
Ford Ranchero
Ford Mustang
Subaru Baja
Subaru Brat logo
Subaru Brat 1977
Subaru Brat Ronald Reagan
Subaru Brat i Hamer
Subaru Brat 1982
Subaru Brat
Subaru Brat tovarni prostor
Subaru Brat Leone
Subaru Brat sticker
Subaru Brat promo
Subaru Brat promo
Subaru Brat Promo
Subaru Brat
Subaru Brat
1984 Subaru Brat turbo
Subaru Leone
Subaru Leone wagon
Subaru Leone Wagon 4wd
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*