Preporučujemo:
 
 
23
May

Subaru Alcyone SVX – Ekstravagantna krstarica

 
Napisao: Nikola Jovanović
1

Koja vam je prva pomisao kada čujete ime Subaru? Da li je i vama prva asocijacija plava limuzina kojom možete da pobedite na reliju, a posle istom obavite mesečni šoping? Upravo tako, tokom poslednje decenije XX veka globalnu prepoznatljivost kompanije izgradile su porodične limuzine i karavani, sportskih odlika, visoke pouzdanosti, sa bokser motorima i pogonom na svim točkovima. Pored njih, u ponudi kompanije tradicionalno su uvršteni i popularni gradski mališani i robusni terenci.

Ono od čega se jedino zaziralo jeste bio segment kupea, u koji je Subaru pre aktuelnog modela BRZ ušao svega par puta. Međutim, tokom tih ključnih 1980. i 1990. godina, osim ”kutijastih” modela, zvezdani logo Subarua nosile su dve generacije sporstskog kupea sa oznakom Alcyone.

Prvi Subaruov kupe nastao na nezavisnoj platformi bio je Alcyone XT, kreiran da svojim futurističkim dizajnom razbije sve loše predrasude koje su bile vezane za japanskog proizvođača. Ime Alcyone poteklo je od najsjajnije zvezde iz jata Plejada, na osnovu kojeg je nastao logo kompanije Subaru (na nekim tržištima je za isti model korišćeno ime Vortex). Celokupan dizajn eksterijera bio je podređen aerodinamici, sa sakrivenim brisačem, ručicama za otvaranje vrata i “suknjicama“ ispred točkova. Rezultat svega toga bio je rekordni koeficijent otpora vazduha od svega 0.29, kao i redukovana potrošnja goriva.

Svemirsku spoljašnjost, dosledno je pratio i podjednako neobičan avionom inspirisan kokpit. Počev od volana sa jednim horizontalnim i vertikalnim krakom, preko menjača u obliku džojstika sa tasterom za uključivanje integralnog pogona, pa sve do digitalne instrument table. Lista dodatne opreme bila je neuobičajena za klasu kojoj je XT pripadao: primena on-board kompjutera, turbo punjača i pneumatskog oslanjanja u to vreme ipak je bila svojstvena manjem broju znatno skupljih modela. Ispod haube se nalazio bokser motor sa četiri ili šest cilindara zapremine 1.8L i 2.7L, uz prenos snage na prednje ili na sva četiri točka. Performanse su bile malo ispod aktuelne konkurencije, izuzev šestocilindričnog modela XT6. Pri promovisanju svog kupea, Subaru je primenio agresivnu medijsku kampanju, a na promotivnim materijalima mogao se naći veoma ambiciozan tekst:

“Automobil kakav bi Mercedes stvorio kada bi bio malo štedljiviji i mnogo i inventivniji.“

Iako kontroverzni dizajn i neuobičajena rešenja nisu išli na ruku prodaji modela, Alcyone je ostvario svoj cilj. U periodu od 1985. do 1991. XT je proizveden u 98.918 primeraka od čega je preko 90% produkcije završilo na inostranim tržištima, pre svega SAD-a i Evrope, što je uspeh za do tada maltene anonimnu kompaniju.

Negde već na polovini tržišnog života modela XT, započet je razvoj naslednika. Vođen idejom da naredna generacija bude još dopadljivija i uspešnija na tržištu, Subaru se obraća renomiranom italijanskom studiju Italdesign. Novitetu bi bila poverena uloga halo proizvoda, koji bi pažnju javnosti usmerio na kompaniju i čiji bi elemenati dizajna bili primenjeni na modele naredne decenije.

Na tokijskom salonu 1989. godine pojavio se prototip označen kao SVX (Subaru Vehicle X) nastao iz pera maestralnog dizajnera Đorđeta Đuđara. Automobil je istovremeno odisao elegantnom, ali izuzetno dinamičnom pojavom, kombinujući formu stvorenu po evropskom ukusu sa detaljima starijeg XT-a. Najprimetniji uticaj na SVX imali su koncept modeli iz Đuđarovog opusa 80ih: Lotus Etna, Ford Maya, Oldsmobile Inca, naročito u pogledu minimalističkog dizajna i ogromnih staklenih površina. Publika je toplo pozdravila Subaruov prototip te je usledila odluka o razvoju serijske verzije.

Produkcijski SVX premijerno je predstavljen krajem 1991. godine, spreman za “postavljanje novih standarda u kategoriji luksuznih automobila visokih performansi“. Zadatak konstruktora je bio da se uz minimalne modifikacije očuva izgled Đuđarovog koncepta kako bi se kupcima praktično pružio koncept automobil za ulicu. Pored poznatog kupea u 2+2 konfiguraciji, u razmatranju je bio i shooting brake karavan nazvan Amadeus, od čije će se proizvodnje ipak odustati. Na domaćem tržištu, uz svoju troslovnu oznaku dodato je i ime prehodnika, ali je Alcyone SVX ipak bio u svakoj kategoriji za klasu više. Segment su polako počeli da popunjavaju nove generacije konkurentskih modela domaćih proizvođača, pre svega Mazda RX7, Mitsubishi 3000GT, Nissan 300ZX, a na vidiku je bila i naredna Toyota Supra. Projektovana je godišnja prodaja od oko 10.000 primeraka, uz planirani nastup na svim najznačajnijim tržištima. Međutim…

Uprkos divljenju koje je koncept iz 1989. izazvao, kupci su dosta hladno dočekali serijski SVX. Uz to, od samog starta je podeljeno mišljenje oko njegovih estetskih vrednosti, a debata traje do danas. Klinastom formom karoserije, uzanim svetlosnim grupama i kabinom sličnom avionskoj, zadržan je duh prethodnika. Svoj superautomobilski “look“ SVX duguje pre svega “prozoru u okviru prozora“, koji je Đuđaro tih godina primenjivao kod skoro svih svojih prototipova. Osim što automobilu daje neobičan izgled, dato rešenje se pokazalo veoma praktičnim pošto smanjuje buku od vetra kada su prozori spušteni. Bočna stakla su bila podeljena u razmeri 2:1, pri čemu je donji deo bio pomičan, čak i sekcija iza vozača. Aerodinamika je, poput prethodnika, bila jak adut novog Subaruovog kupea, pošto je ponovljen rekordni koeficijent otpora vazduha od 0.29. Aluminijumski naplatci od 16” bili su standardna oprema, a po želji se mogao poručiti repni spojler po uzoru na detalj sa koncepta. Veliki broj primeraka je iz fabrike izašao u dvobojnoj karoserijskoj kombinaciji, pri čemu je crni krov pojačao vizuelnu sličnost sa kupolom supersonične letelice.

Dizajn enterijera je u odnosu na model 80-ih znatno manje atraktivan, uz bogatu listu opreme. SVX se standardno isporučivao sa elektropomičnim: prozorima, retrovizorima, stubom volana, sedištima, kao i krovnim panelom. Maksimalni komfor pružala su četiri kožna sedišta, a vrhunski audio sistem imao je mogućnost reprodukovanja kompakt diskova. Instrument tabla je bila znatno jednostavnija, analogna, opremljena najosnovnijim meračima. U periodu pred početak proizvodnje spomenuta je i naprednija verzija – SVX Active Safety, koja bi bila riznica avangardnih tehnologija. Glasovno davanje komandi za upravljanje klima uređajem, audio sistemom, telefonom, pa čak i navigacionim uređajem. Razmatrana je i ugradnja sistema upravljanja na svim točkovima kao i aktivno oslanjanje. Ipak sva pomenuta rešenja bila su isuviše tehnološki zahtevna da bi se našla u serijskoj proizvodnji.

Za razliku od prethodnika, ponuda agregata je za SVX sužena samo na EG33, atmosferski u bokser komfiguraciji sa šest cilindara. Upravo taj motor zapremine 3.3L, sa četiri ventila po cilindru, ugrađivan je u top verzije limuzina Legacy i Impreza, sa kojima je SVX delio pojedine komponente. Za prenos 231Ks bio je zadužen automatski menjač, jedini iz palete Subarua sposoban da podnese obrtni momenat od 304Nm. Pogon je u skladu sa tradicijom kompanije bio na svim točkovima, a na kratko je ponuđena i jeftinija verzija sa prednjim pogonom.

Kada se govori o performansama, važno je imati na umu da SVX nije zamišljen kao direktni konkurent ostalim japanskim kupeima – imperativ je bio na stvaranju luksuznog automobila, sa optimalnim balansom ubrzanja, kočenja, upravljivosti, komfora i bezbednosti. Maksimalna brzina iznosila je oko 250 km/h, a ubrzanje od 0-100km/h SVX je zvanično bio sposoban da ostvari za 7.3 sekunde. Upravljivost je bila na nivou očekivanja, uz sve pogodnosti permanentnog pogona i ABS na svim točkovima. Masa od 1.590kg je raspoređena u odnosu 41:59, što je približno najsličnijem rivalu – Mitsubishijevom 3000GT. Iako nije primarna kod stvaranja automobila visokih performansi,prosečna potrošnja je bila umerenih 11 litara u gradskoj vožnji.

Već na osnovu promotivnih VHS snimaka koji su se isporučivali kupcima, jasno je da je reč o “ozbiljnom“, rafiniranom automobilu namenjenom krstarenju.

Ciljna grupa kojoj je SVX trebao da bude privlačan bili su sredovečni japiji, kao i dobrostojeći mlađi bračni parovi sa malom decom (zbog 2+2 rasporeda).

Nažalost, za Subaruov kupe jednostavno nije bilo razumevanja – bio je previše ekscentričan za kupce GT automobila, skup u odnosu na japansku konkurenciju, uz performanse nisu bile dovoljne da bi se izdvojio od proseka. Takođe, za razliku od svojih sunarodnika, bilo koja estetska izmena čini SVX izuzetno neprivlačnim čime ga uglavnom zaobilaze ljubitelji modifikacija. Mnogi ga čak smatraju najcrnjom stranicom u istoriji studija Italdesign.

Svi ovi činioci doprineli su da u periodu od 1991. do decembra 1996. godine sa proizvodne trake siđe svega 24,379 primeraka, što je daleko ispod očekivanog. Investicija u celokupan projekat kupea bila je neisplativa, Gubitak koji je ovaj model proizveo za kompaniju premašio je 75.000.000$ (oko 3.000 po vozilu).

Ipak, da priču o ovom interesantnom automobilu ne završim loše, postoji mala uteha. Kratku, ali efektnu trkačku karijeru SVX je ostvario 1991. godine učešćem u Alcan zimskom reliju, voženom od Sijetla do Arktičkog Kruga i natrag. Tim koji su sastavljali vozači Ken Najt i Bob Dart su upravo vozeći blago modifikovani Subaruov kupe osvojili prvo mesto. Takođe, SVX je jedini automobil koji je nekoliko godina zaredom poslužio kao predvodnik na Indy Car trkama.

(Nikola Jovanović/Foto: caranddriver.com, svxworldforums.com, jalopnik.com)

 
 

Komentari

Milos | 27.05.2013 11:05

Odlican tekst!

 

Dodaj komentar

*