Preporučujemo:
 
 
16
Dec

Isuzu D-Max – Univerzalni vojnik

Isuzu D-max Kopaonik
 
Napisao: Vukašin Herbez
0

Iako je Isuzu dugogodišnji globalni lider na tržištu pikapova (kamioneta), dostavnih vozila i kamiona, takvu reputaciju tek treba da zasluži na evropskom tržištu. Decenije iskustva stečenih u pustinjama Afrike, džunglama Azije i bespućima Australije stoje iza svakog Isuzu vozila kao garancija sposobnosti, ali za za uspeh u Evropi ipak treba nešto više. Zbog svega toga, novi Isuzu D-Max predstavlja najbitniju premijeru na tržištu pikapova (eng. pickup) u Evropi i veoma ozbiljnog pretedenta na titulu najboljeg pikapa u klasi.

Pored svih, medijski propraćenih, automobilskih “bitaka“ koje se vode na evropskom tržištu, već godinama se vodi jedan hladni rat, pomalo skriven od očiju šire javnosti, ali i dalje veoma interesantan. Naime, reč je o “ratu“ pikapova, odnosno, borbi u klasi kamioneta ili “truck -ova“ kako bi ih Amerikanci nazvali. Iako Evropa nije glavno tržište za ovu klasu vozila, niti su Evropljani poznati po svojoj ljubavi ka ovakvim proizvodima, pikapovi su bez sumnje postali deo automobilske scene Starog kontinenta i obavezno “oružje“ svih onih kojima treba pouzdano, snažno i provereno vozilo koje istovremeno može da ponese, poveze, preveze i povuče.

Dok se u ostalim klasama kupci pridobijaju estetskim, elektronskim igračkama i marketingom, u ovoj klasi su glavna oružja bolja tehnička rešenja od konkurencije, kvalitet materijala, upotrebljivost i praktičnost. Opet, to ne znači da su konstruktori pikap vozila zaboravili na komfor, dizajn ili opremljenost i predstavili modele koji imaju sedišta tvrđa od klupe u pritvoru i enterijer dizajniran sekirom. Naprotiv, novi modeli su jednako udobni i opremljeni kao i regularna putnička vozila a da pritom nisu kompromitovali ništa od svojih radnih ili terenskih sposobnosti.

Ekipa koja stoji iza Trio Driver Bloga je uvek bila veliki fan ovih modela i celokupne pikap koncepcije, zbog čega smo posebnu pažnju posvetili novom Isuzu D-Max pikapu. Ne samo da nas je ovaj kamionet potpuno osvojio svojim kvalitetima, nego smo i sa prošlom generacijom proveli dosta vremena, što nas dovodi u unikatnu poziciju da jasno sagledamo evoluciju modela i damo tačnu ocenu nove generacije. Naime, prethodna generacija Isuzu D-Max pikapa je bila jedna pouzdana i robusna radna mašina. Pomalo gruba ali efikasna u svim zadacima koji se pred nju mogu postaviti. U odnosu na ostatak klase (Hilux, L200, Navaru i ostale…), prethodni Isuzu D-Max je bio manji, slabiji, ali i jeftiniji, te ne treba da čudi da je za veoma kratko vreme, čak nekoliko stotina primeraka prve generacije našlo kupce u Srbiji među ljudima kojima je trebalo pouzdano vozilo za posao i vožnju bez velikih zahteva po pitanju komfora i opremljenosti. Međutim, Isuzu nije želeo da ostane na žačelju kolone pikapova, želeo je vodeću poziciju i potrudio se da novi model bude konstruisan i pripremljen baš za to mesto.

Isuzu D-max na Kopaoniku

Odmah na početku možemo reći da je Isuzu u potpunosti uspeo u svojoj nameri i da novi Isuzu D-Max potpuno parira (a negde i premašuje) standarde koje je postavio dosadašnji lider u klasi, Toyota Hilux. U odnosu na prošli model, novi D-Max je osetno veći, jači, opremljeniji i upotrebljiviji, što znači samo jedno – da je i daleko bolji. Međutim, koje su glavne oblasti u kojima je novi model poboljšan i šta to u praksi znači? Naime, konstruktori su skoncentrisali svoj trud u tri glavna pravca: motor i pogon, konstrukcija, kao i opremljenost i komfor na kraju. Kako bismo vam sve ovo što bolje predstavili, krenućemo redom…

Ispod haube novog Isuzu D-Max nalazi se potpuno novi četvorocilindrični turbo dizel motor zapremine 2499 cm3. Reč je o savremenom agregatu sa common rail ubrizgavanjem i turbo punjačem sa dva režima rada (twin turbo). Moderne specifikacije daju respektabilne brojke i Isuzu D-Max ima 163 KS i 400 Nm obrtnog momenta, koji se isporučuju, bukvalno, od samog ler gasa, tačnije od 1400 rpm.

Međutim, cifre su samo polovina priče o pogonu, druga polovina je utisak u vožnji. Naime, pored startnosti, koja se od ovakvog obrtnog momenta može i očekivati, iznenađujući je nedostatak poznate “turbo rupe“ odnosno, oklevanja motora prilikom direktnijeg dodavanja gasa. Razlog je sistem koji održava pritisak u turbini tako da je ona uvek spremna da odgovori na vozačke zahteve. Takođe, uparenost motora i automatskog menjača je na zavidnom nivou.

Ne samo da je naše test vozilo bilo opremljeno sa njim, nego je i automatik jedini logičan izbor u ovakvom automobilu. Iako je reč o klasičnom automatiku, koji ponekad zna da bude spor u reakcijama i ne uspeva da adekvatno protumači želju vozača, ovde to nije slučaj i menjač se ne da zbuniti i uvek će pronaći potreban stepen prenosa. Jedini momenat u kome smo naišli na “neodlučnost“ ovog sklopa jeste agresivniji start. Ako ubacite u “D“ i energično pritisnete gas, prvih par trenutaka se ništa bitno neće desiti a onda će automobil početi da ubrzava. Da bi ste ovo izbegli, naš savet da izvedete “rolling start“, odnosno, da pustite Isuzu D-Max da krene i posle desetak metara pritisnete gas do kraja. Time ćete dati vremena menjaču da ubaci u prvu brzinu i motoru da dostigne obrtaje na kojima turbo počinje da radi. Verovatno, nećete pobediti u semaforskim trkama, ali smo sigurni da ćete biti prilično zadovoljni kako ovaj kamionet vuče, ubrzava i kako se nosi sa sve bržim tempom svakodnevnog saobraćaja.

Svaki Isuzu D-Max, bez obzira na opremu, konfiguraciju kabine (single ili double cab) poseduje 4×4 pogon, koji se može kontrolisati preko komandi na centralnom delu table, odmah pored ručice menjača. U osnovi, ovaj sistem je više nego poznat i nekih iznenađenja prilikom konstrukcije nema. Ako vam ovaj pikap služi za neke umerene terenske izlete, šanse su da vam nikad realno neće ni biti potreban potpun 4×4 prenos, jer su postojeće terenske karakteristike i sposobnost više nego dovoljne. Ipak, ako se ikad zateknete u živom pesku, snežnoj lavini ili blatnjavom bespuću, možete biti sigurni da će Isuzu D-Max uspeti da se izbori i sa tom situacijom. Prilikom vožnje sa integralnim pogonom, prve stvari koje ćete primetiti je da vam je krug okretanja osetno veći i da je potrošnja za oko 10% viša. To su sasvim normalne i očekivane nuspojave.

Kod ovakvih vozila, “abeceda konstrukcije” je klasična čelična šasija na koju je montirana karoserija i novi Isuzu D-Max ne odstupa od ove koncepcije. Ipak, to ne znači da mesta za inovaciju nema. Naprotiv, nova šasija je čak 42% rigidnija od postojeće, po svim dimenzijama veća i sa nekoliko dodatnih poprečnih veza koje omogućuju toliku torzionu čvrstinu i povećavaju upotrebne mogućnosti. Ovakva osnova i daje veće dimenzije i sposobnosti novog modela u odnosu na stari.

Međutim, da vas ne bi zamarali teorijskim podacima, najbolje je da vam predstavimo utiske iz upotrebe. Naime, nova šasija vozila, sa širim tragom točkova, većom čvrstinom i nešto nižim težištem je najveći “krivac” za veoma civilizovane “ulične manire” novog Isuzu D-Max. Ako ste vozili bilo koji od aktuelnih modela ove klase vozila, znaćete da su pikapovi često neudobni, da se ljuljaju u krivinama zbog visokog težišta i da im zadnji kraj, kad nije opterećen, poskakuje na neravninama. U ovom slučaju, sve ove osobine su anulirane ili toliko smanjene da se jedva i primete. U odnosu na prošli model, koji nije sakrivao svoje “kamionske“ osobine, novi Isuzu D-Max je daleko uglađeniji, a da je pri tom i povećao nosivost (1000 kg u tovarnom delu), vučnu sposobnost (3500 kg bez kočnice) i terenske sposobnosti.

Jedinu zamerku smo našli prilikom brže vožnje po talasastoj makadamskoj podlozi, kada nakon nekoliko uzastopnih neravnina, zadnji kraj počinje da osetno poskakuje. Razlog tome je sama konstrukcija zadnje krute osovine i amortizera koji jednostavno, ne mogu tako brzo da amortizuju neravnine i prenose ih na karoseriju. Ipak, to smo primetili i na svim ostalim vozilima ovog segmenta, što znači da je to osobina klase.

Iako ovakve modele kupuju ljudi kojima su tehničke karakteristike primarni razlog, u modernom automobilizmu, komfor i oprema su jaki aduti. Zbog toga je Isuzu poklonio mnogo pažnje i tom aspektu novog D-Max pikapa. Imajući iskustva sa starim modelom, koji u svojoj najopremljenijoj verziji nije imao nikakav audio uređaj ili zadnje podizače stakala, veoma smo se prijatno iznenadili opremom koju novi model, u testiranom Premium paketu opreme poseduje.

 

Pored kožnih sedišta sa grejačima, zonskog klima uređaja, LCD displeja i audio sistema koji reprodukuje MP3 fajlove, AUX priključkom i još mnogo toga što ulazi u Premium paket opreme, Isuzu D-Max je bogato opremljen i od bazne verzije (6 vazdušnih jastuka, ABS, ESC…). To pokazuje da fabrika “napada” konkurenciju na svim frontovima i nudi kupcima najbolju vrednost za utrošeni novac. Oprema kojom je test primerak bio opremljen se bez problema može porediti sa opremom koja se ugrađuje u duplo skuplje SUV modele. Treba napomenuti da testirani primerak fabrički ne dolazi sa hromiranim bull barovima i pokrivačem prtljažnog prostora. Ipak, ta oprema se može naručiti direktno preko ovlašćenog prodavca. 

Jedna od problematičnih strana svakog modela u ovoj klasi je komfor i moramo priznati da smo u startu bili prilično skeptični vezano za prostor putnika na zadnjoj klupi i položaj sedenja. Praktično u svim modelima pikapova koje smo do sad imali prilike da vozimo, putnici na zadnjim sedištima su se uvek žalili na neudobnost i skučen prostor. U nekim modelima je to bilo prilično alarmantno jer je osobi koja sedi nazad naslon sedišta bio postavljen skoro pod pravim uglom a glava je udarala o krov. U takvim uslovima, put od 100 km je predstavljao priličan napor. Međutim, kod novog Isuzu D-Max, povećane dimenzije su najviše doprinele tome da se sad sedi sasvim komforno na zadnjim sedištima. Naravno, tu nećete naći “fotelje“ kakve su napred, ali ćete moći da se naslonite normalno a glava vam neće biti u opasnosti da zakači krov. To automatski znači da duga putovanja daleko prijatnija.

Iako ovaj aspekt udobnosti deluje pomalo periferno, za određene kupce, ovo može bit jako bitno. Naime, onima koji Isuzu D-Max kupuju kao vozilo za rad, u kome sede 4-5 majstora, tehničara ili radnika, važno je da im zaposleni na teren odu bez išijasa i čvoruga, kao i da posle dužih putovanja ne moraju da šalju ekipu na bolovanje.

Na kraju našeg testa novog Isuzu D-Max pikapa u Premium paketu opreme, moramo priznati da smo bili više nego zadovoljni i iznenađeni karakteristikama ovog pikapa. Imajući iskustva sa konkurencijom i prošlom generacijom, očekivali smo mnogo grublje, slabije i tvrđe radno vozilo a naišli smo na jedan veoma zreo, upotrebljiv i opremljen kamionet sa modernom tehnologijom, kvalitetnim materijalima u enterijeru i manirima koje ostale konkurente stavlja u klasu ispod. Upravo tu i leži čar novog Isuzu D-Max koji je spona između radnog vozila bez ikakvih luksznih detalja i bogato opremljenog SUVa koji nema nikakve terenske sposobnosti. U takvoj konstelaciji mogućnosti Isuzu D-Max pikapa su neograničene.

Od automobila u koji se tovare lopate do vozila za skupe hobije, lov ili terenske izlete, ovaj automobil može da perfektno odgovori na sve izazove. Čak se postavlja i pitanje zašto bi neko kupio SUV kvazi terenac za daleko više novca kad može da ima ovak pikap sa jednakim stepenom opremljenosti i komfora koji je neuporedivo praktičniji, upotrebljiviji i kvalitetniji u eksploataciji. Verovatno se razlozi za taj izbog mogu tražiti u psihologiji vlasnika SUV-ova ali to je već neka druga tema…

Da bi vam kompletirali sliku o ovom atomobilu, dužni smo vam još dve priče. Jedna je priča o jedinoj mani koju smo primetili na novom Isuzu D-Max, a druga o ceni vozila. Tražeći mane ovog automobila nismo naišli ni na šta što bi bilo direktan problem ili što bi izlazilo iz okvira konstrukcije ili koncepcije ovakvih vozila. Ipak, naišli smo na jedan detalj koji bi fabrika morala da promeni što pre, a to je sirena. Tačnije, zvuk sirene je krajnje deminutivan, relativno tih i nikako ne odgovara autoritetu koji ovakav automobil zaslužuje. U praksi se dešava da stojite iza nekoga i trubite, a taj neko vas ne shvata ozbiljno jer mu zvuk ne deluje kao upozorenje. Međutim, kad pogleda u retrovizor i primeti hromiranu masku pikapa od dva metra i dve tone, taj neko se veoma brzo pomera bez suvišnih pitanja i oklevanja. Smatramo da je ovakvom “kapitalcu“ potrebna i adekvatno snažna sirena koja bi odgovarala pojavi na ulici.

Što se cene tiče, Isuzu D-Max košta od 22.700 evra za Single Cab konfiguraciju (kratka kabina, sa integralnim pogonom i manuelnim menjačem) i kreće se do 28.950 evra za testirani Double Cab primerak sa full opremom.

Isuzu D-Max Zlatiborac

Moramo napomenuti da su sve cene navedene bez PDV-a što je, kupce ovih vozila jako bitno jer će velika većina, ako ne i svi, biti registrovani na pravna lica ili firme. Imajući cene konkurencije kao i kvalitete ovog modela, možemo sa sigurnošću reći da je novi Izuzu D-Max najbolja ponuda u klasi po svim osnovama.

(Autor: Vukašin Herbez/Foto: http://www.isuzu.co.rs/ i TDB)

Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-max pikap Kopaonik
Isuzu D-Max Zlatiborac
Isuzu D-max Kopaonik
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*