Preporučujemo:
 
 
19
Nov

Toyota S-FR – Sve što je do sada poznato

Toyota S-FR
 
Napisao: triodriver.com
0

Jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg sajma automobila u Tokiju bio je ujedno i jedan od najmanjih – prototip dugo najavljivanog laganog sportiste kompanije Toyota oznake S-FR. Ovaj kupe sa napred lociranim agregatom i pogonom na zadnjoj osovini bio bi pozicioniran u gami ispod modela Toyota GT86 i odlikuju ga dimenzije približne kao kod glavnog rivala, Mazda MX-5 Miata. Ipak, za razliku od roadstera iz Hirošime, Toyota S-FR bi osim fiksnog krova posedovala 2+2 konfiguraciju sedišta.

Toyota S-FR

Toyota S-FR Concept

Sa dizajnerskog aspekta Toyota S-FR upadljivo odudara od gotovo svega što je japanski gigant proteklih godina prikazao, oblinama i minimalizmom prkoseći aktuelnim kompleksnim geometrijskim formama (kakve na primer odlikuju model Mirai). Iako S-FR pomalo podseća na umanjenu verziju GT86, poznavaoci istorije kompanije Toyota S-FR prepoznati namernu sličnost sa njegovim dalekim pretkom od pre pola veka – klasičnom Toyota Sports 800, inače prvim sportistom ovog brenda.

Toyota S-FR Concept

Toyota S-FR Concept

Proporcije Toyota S-FR su u duhu tradicionalnih sportskih automobila, sa dugačkom haubom i kratkim repom, a objavljene dimenzije iznose: 3.990mm u dužinu, širina 1.695mm i visina 1.320, dok je međuosovninsko rastojanje 2.480mm).

Toyota S-FR Concept

Kao što je slučaj i sa spoljnim dizajnom, enterijer automobila deluje potpuno produkcijski spremno, sa primenjenom kombinacijom platna, plastike i metalnih komponenti u boji karoserije, dok se na velikoj i preglednoj instrument tabli nalaze najosnovniji pokazivači.

Toyota S-FR Concept

Što se pogona tiče Toyota i dalje nije objavila precizne informacije o agregatu koji pokreće S-FR, ali se spekuliše da je reč o četvorocilindričnim benzinskim zapremine 1.5L sa oko 130KS i turbo od 1.2L sa 115KS, ugrađivanom u evropsku verziju modela Auris. Uz masu od 980kg i šestostepeni CVT prenos, pomenute brojke bi bile sasvim zadovoljavajuće za sportski ugođaj u vožnji

Toyota S-FR

Iako još uvek kompanija nije dala zvanično zeleno svetlo za produkciju Toyota S-FR, spominje se da bi serijski model mogao već 2016. godine da se nađe u salonima, sa početnom cenom od 18.000$ na američkom, odnosno oko 17.000€ na tržištima starog kontinenta.

(Foto: autoblog.com)

Toyota S-FR
Toyota S-FR Concept
Toyota S-FR Concept
Toyota S-FR Concept
Toyota S-FR Concept
Toyota S-FR Concept
Toyota S-FR
Toyota S-FR
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*