Preporučujemo:
 
 
04
Jun

Toyota Auris – Japanski evropljanin

 
Napisao: Živko Marković
0

Toyota Auris – pravi Evropljanin! Ne, ovo nije nikakva političko-regionalna titula, već je pravi opis Toyotinog aduta u Golf klasi (prim. aut. po Alviroviću), koja će nekada možda postati i Corolla klasa. Pominjemo Corollu, jer Toyota ipak nije imala hrabrosti da ugasi svoje najslavnije ime, već joj je dala isključivo četvoro vrata i dozvolu za nastup na svetsko tržište, dok je Auris postao njen pobratim, sa istom mehanikom, ali trovratnom (kod nas retkom) i petovratnom varijantom karoserije koja je veoma česta.

toyota_corolla_bestseller_triodriverblog_01

Toyota je kod Aurisa rešila da raskrsti sa “dosadnom estetikom”, i da ponudi nešto za nju atipično i novo. Uz sve pomenuto, sklapana u Evropi, osmišljena od strane Evropljana i prodavana uglavnom u Evropi. Pasoš EU unije je pošteno zaslužila. Mi lično ne volimo previše globalizaciju jer uzima izvorne odlike većine auto proizvoda, tako da je ovo mnogo više Golf nego Corolla, pre svega zbog porekla delova i mesta sklapanja.

toyota_auris_stop_svetlo_triodriverblog_02

Dizajn ovog vozila se može najbolje opisati kao neobičan. Jedan od takvih elemenata je i dizajn enterijera uz sistem ručne kočnice u unutrašnjosti. Kada se pojavio novi Auris i Corolla, Auris prve generacije počinje da se sve više sreće u oglasima, te uz tradicionalnu Toyotinu popularnost i pouzdanost postaje poželjan polovnjak.

motor_toyota_auris_triodriverblog_03

Ako iz vodiča za kupovinu odstranimo egzotične motore poput Hybrida, ili 2.2 D4D sa 177 KS, osnova Aurisove motorizacije jesu miks starije i proverene mehanike sa potpuno novim serijama motora. Recimo, krenulo se sa ZZ serijom već dokazanom u 1.4 L verziji, ali se zato novi 1.3 L motor, kao i 1.6/1.8, spadaju u potpuno novu ZZ seriju. Ona se još uvek eksploatiše na tržištu, tako da nema puno stvari koje se mogu reći iz serviserskog iskustva. Oni su prepoznatljivi po VVT sistemu, kao i po tome što su zahtevi za ugradnju plinskog uređaja veći, tj. mora se insistirati na poprilično sofisticiranom i skupom sistemu.

Toyota-Auris_d4d_triodriverblog_04jpg

Dizel motori su kombinacija ND serije u 1.4 L verziji, uveliko provereni, a veći 2.0 L i 2.2 L su AD serija, poznati iz Avensisa i Rav4 modela. Najčešći su 1.4 L, ali se pojavi i po koji 2.0 L. Zanimljivo je da je 2.2 L motor dizelaš sa 177 KS koji pogoni najjači model Aurisa prve generacije, ali je izuzetno redak kod nas, i nije se prodavao oficijelno.

toyota_auris_benzin_lanac_triodriverblog_05

Ono što je zajedničko svim motorima je da konstrukcijski imaju lance, što smanjuje troškove održavanja i servisa u startu, ali tokom eksploatacije svakako dolazi trenutak za menjanje pomenutih. To se ne događa pre 250.000 km. Veliki servis se uglavnom svede na zamenu PK kaiša i vodene pumpe na 80.000 km, s tim da se vodena pumpa ne menja na prvom servisu, tj. 105.000 km.

toyota_Auris_bocno_triodriverblog_06

Dizel motori imaju sklonost da utroše veću količinu ulja po fabričkim normama, što je u nekim slučajevima pokriveno garancijom, što zavisi od obaveštenosti vlasnika. Bilo je slučajeva otvaranja motora sa manje od 200.000 kilometara. Naravno, kako je reč o Toyoti, Denso dizne su i ovde prisutne, te kod problema pomaže samo zamena istih, što često može da dosta košta. Kod većih dizela od 2.0/2.2 L plivajući zamajac i set kvačila još uvek drže popriličnu cenu, čak i u aftermarketu. 1.4 L dizel motor se pokazao odlično, bez plivajućeg zamajca je, ima povoljnu cenu kvačila i prelazi 500.000 km bez otvaranja motora, što je odličan rezultat za moderan dizel agregat. Čak i EGR ventil koji inače pravi probleme, ovde je dovoljno samo očisiti. Za obično održavanje ima svih delova u aftermarketu.

toyota_auris_kocnice_triodriverblog_07

Trap je osetljiv kada su u pitanju silen blokovi, dok su kugle izdržljive, po koja gumica balans štangle i sponice i to je uglavnom to. Letva volana nakada zna da bude problematična, tj. kraj letve volana, koji ne postoji u aftermarketu, ali može da se određenim veštinama popravi. Kočnice postoje u aftermarketu, nisu skupe, jedino ležajevi točka (koji idu sa glavčinom) mogu da stradaju, a njihova cena nije baš mala.

toyota_auris_volan_triodriverblog_08

Benzinci dele iste boljke po pitanju trapa, nominalno su povoljni za održavanje. Sve što je do sada bilo ugroženo od potrošnih materijala postoji u aftermarketu. Delova motora za benzince i dizele još nema, te osvežavanje motora poprilično košta. 1.4 L stariji motor je bolja opcija za finansijsku konstrukciju od 1.3 L motora, jer je potonji još uvek svež i slabija je podrška delova za njega. Nove generacije motora su debitovale u Aurisu i biće aktuelne još jednu ili dve naredne generacije Toyote, pa će se i njihove tajne otkrivati kako vreme prolazi.

toyota_auris_stara_ygrada_triodriverblog_09

Već ima nekoliko na otpadima, ukoliko zatreba bilo šta od limarije, pošto je i tu ponuda dosta skromna u aftermarketu. Auto je još nov, tako da je kasko osiguranje preporučljivo, kako ne biste brinuli o potencijalnim štetama koje mogu da se dogode.

denso_toyota_triodriverblog_10

Sve u svemu, za sada bi preporuka bila 1.4 L stariji model, kao i 1.4 L dizel, koji se izvanredno pokazao. 2.0 L dizel i 1.6 L benzinac su sledeći po prisutnosti na tržištu, još uvek su sveže konstrukcije, pa su i nepoznanica, ali ipak je bolja opcija 1.6 L model (sa sve modernim VVT sistemom), jer dizel ima tipične skupe boljke poput plivajućeg zamajca i dizni.

lenso_felne_toyota_auris_11

Na kraju možemo reći da ovaj porodični auto, ukoliko se opremi estetski, dodatnom opremom poput felni Lenso, kako je to slučaj sa modelom koji je na fotografijama, može itekako da bude zanimljiv auto za kupovinu. Posle kupovine možete uživati i uz sistem osvetljenja instrument table koji je pozajmljen od Lexusa.

Pogledajte kompletnu galeriju:

Toyota Auris

(Tekst: Živko Marković / Foto: Nikola Urošević)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*