Preporučujemo:
 
 
27
Jun

Mazda 1500 / Luce – Limarijski radovi

Mazda 1500 Luce limarija
 
Napisao: Živko Marković
2

Najbolnija tačka svake restauracije je proces obrade limarije. To je ujedno i najskuplja etapa ovog posla, tako da je pri izboru vozila potrebno opredeliti se za automobil koji je u dobrom limarijskom stanju, kako ne biste morali da imate veoma težak put do kvalitetnog finalnog proizvoda. U suprotnom, limarija može jako lako da se pretvori u “rekonstruktivnu hirurgiju”, a troškovi da nadmaše planirane svote.

Mazda 1500 Luce limarija

S obzirom da je Mazda 1500 Luce moj prvi oldtajmer sa kojim sam se upustio u proces obnove, verovatno je i poslednji koji će imati ovakav stepen restauracije. Posle četri godine, konačno je završena i etapa “limarske agonije”, ali da biste lakše uvideli koliko posla koji se graniči sa filigranskim radom se nalazi iza nas prikazaćemo to na jedan slikovit način.

skinut_gepek_mazda_1500_triodriverblog_02

Od tri automobila, sakupljeno je dovoljno limarije i strukturalnih delova, da bi se napravio jedan odličan primerak. Naravno, to podrazumeva doslovno rasturanje automobila u delove po svim “šavovima”, tj. varovima.

ostaci_peskiranja_mazda_1500_triodriverblog_03

Uvek možete očekivati iznenađenje, poput ostataka peska, zaostalog od procesa peskarenja karoserije, koji se nisu mogli izduvati kompresorom.

bocni_rub_mazda_1500_triodriverblog_04

Zadnji deo ovog vozila je bio toliko loš, i zamaskiran gitom, da je donešena odluka da se sa Mazde Luce donora kompletan prtljažnik i zadnji dao prebaci na Mazda 1500 Luce model koji će biti osnova.

ojacanje_poda_mazda_1500_triodriverblog_05

Prednji deo je takođe bio loš, tako da je primenjena ista solucija, zamena kompletnog prednjeg dela zdravim, koji je ujedno ojačan, sa novonapravljenim nosačima šasije.

novi_pragovi_mazda_1500_triodriverblog_06

Od pragova nije bilo koristi, te su napravljeni potpuno novi koji su upotrebljeni.

rdja_prag_mazda_1500_triodriverblog_07

Dok ne zaronite u dubinu limarije, ne znate šta vas sve čeka, a 43 godine su više nego dovoljan period da rđa nažalost ovlada metalom do krajnjih granica.

cosak_blatobrana_mazda_1500_triodriverblog_08

Svaki kut vozila je pretresen, svi detalji ispravljeni ili napravljeni novi.

Nastaviće se…

(Živko Marković/Foto:TDB arhiva)

Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce pragovi
Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce limarija
Mazda 1500 Luce limarija
 
 

Komentari

Živko Marković | 02.02.2015 19:02

Imam delova da sklopim jos sigurno jednu, ali dok ne zavrsim moju (posto zelim da ima sve apsolutno novo, da bude kao iz vremenske kapsule), ne bih prodavao. Medjutim, ti delovi koji se spominju se mogu mislim jos nabaviti, tako da mogu da usmerim gde treba da se kupe preko ili cak i da ja nabavim po potrebi.

Vladislav Milic | 29.01.2015 00:01

Moje postovanje gospodine Markovicu. Vec neko vreme zelim da vas kontaktiram i postavim neka pitanja u vezi vase restauracije. Razmisljam o kupovini Mazde 1500 luce jer mi se model auta veoma dopada a i moj pokojni otac je kao mladic imao takav auto. Moja pitanja su postoji li mogucnost nabavke delova motora i kocionog sistema, i da li Vi imate delova koje bi ste prodali? Bicu slobodan da vas kontaktiram putem e-maila. Unapred hvala na izdvojenom vremenu i veliki pozdrav. Vladislav Milic

 

Dodaj komentar

*