Preporučujemo:
 
 
24
Dec

Toyota Crown na svom putovanju u novi život

Toyota Crown
 
Napisao: Živko Marković
1

Stari japanski metal, još jednom dobija virtualni prostor na našim stranicama. Od sledeće godine uvešćemo obavezno vakcinisanje protiv tetanusa za sve članove naše redakcije.
Ovaj put na početku, moramo se vratiti nazad u prošlost, kada smo vam ispričali priču o jednom veoma retkom automobilu na našim prostorima koji se nalazi duboko sakriven u našoj kolekciji. Reč je o elegantnoj limuzini – Toyota Crown, koja već neko vreme čeka svojih pet minuta. Da li ih je dočekala?

rdja_toyota_crown_triodriverblog_01

San se zasnivao na tome da će ovom autu biti priušten prvoklasan restauratorski tretman, kakav upravo prolazi jedan od miljenijih oldtajmera iz ergele Mazda 1500 Luce. Nažalost, svakodnevne privatne i poslovne obaveze jednostavno ne bi dale šansu oživljavanju Crowna sigurno još jednu deceniju, tako da smo posle dugog razmišljanja rešili da oglasimo vozilo, sa iskrenim opisom i željom da se pronađe osoba koja će staroj japanskoj limuzini udahnuti nekadašnji sjaj. Podsetimo se da je konkretni primerak jedan od 12 uveženih pre mnogo godina u bivšu Jugoslaviju.

Iako tržište japanskih oldtajmera u Srbiji i okruženju skoro da ne postoji i da su retki oni koji se bave ovakvim hobijem, u roku od 24h kako je oglas postavljen, pet-šest poziva zaiteresovanih kupaca je usledilo čak i iz inostranstva.

njuska_toyota_crown_triodriverblog_02

Navedena vrednost vozila u oglasu bila je identična onoj po kojoj je auto kupljen (400 evra), jer sa emocijama se ne može trgovati. Uz svu našu iskrenost i rešenost da Toyota Crown oldtajmer ode u ruke pravog ljubitelja, a ne trgovca sekundarnim sirovinama, nismo morali dugo da čekamo.

Naš prijatelj Ivo, nije čekao ni tren da ugrabi priliku, i da kao osvedočeni ljubitelj i vlasnik velikog broja Toyota vozila, kupi sebi najstariji primerak koji je do sada našao. Istomišljenicima i ljubiteljima Toyota brenda nije trebalo dugo da se dogovore, tako da je ubrzo trgovina bila sređena.

Isuzu_dmax_vuce_toyotu_crown_triodriverblog_03

Naše “officijalno vučno vozilo” i u ovoj prilici bio je Isuzu D-Max, jer nas je čekalo dobrih 400 kilometara puta u oba pravca. Toyota Crown kao da je osetio da napušta dotadašnjeg vlasnika, te je iz svih snaga zapekao svoje točkove i nije hteo da se pomeri. Na njegovu žalost (ali i radost budućeg vlasnika), uz mali napor prilikom skidanja sa prikolice, biva uredno isporučen na dogovorenu lokaciju.

toyota_crown_na_prikolici_triodriverblog_04

Put ka Velikom Gradištu gde će svoje novo prebivalište imati nadalje, Toyota Crown je pregazio gordo. Na dogovorenoj lokaciji nas je sačekao budući vlasnik, koji je čovek velikog srca. Ugostio nas je po starom dobrom običaju tako da smo ostali bez reči. Pored toga, dokazao nam je da je pravi ljubitelj oldtajmera i da Toyota Crown ide u prave ruke.

Ivo_radionica_triodriverblog_05

Putujući Srbijom i družeći se sa ljudima istog interesovanja, možete naići na neku zanimljivost koja će vam oduzeti dah. U ovom slučaju, imali smo priliku da vidimo nekadašnji servis Branimira (majstor Baneta), oca našeg domaćina.

Lokacija se puni delovima, vozilima, motorima, kao i raznim drugim saobraćajnim rekvizitima još od odavnih šezdesetih godina.

Banetova radionica

Banetova radionica

Ivo je samo preuzeo očevu strast, te iz dana u dan povećava kolekciju, a tu strast takođe deli i njegov sin Bane, kome možemo samo da zavidimo na jednom od najlepših igrališta.

Poslednji_pozdrav_crown_triodriverblog_07

Ovim bismo se oprostili od Toyota Crown legende kao našeg najstarijeg oldtajmera, sa željom da u Ivinoj režiji on zasija novim sjajem, a eto prilike da Bane nastavi gde je njegov deka stao i time produži put i besmrtnost ideologije koja se zove – NASLEĐE.

(Tekst: Živko Marković/Foto: Milan Stanković Kabe)

Isuzu D-Max i Toyota Crown
Banetova radionica
Banetova radionica
Toyota Crown
Toyota Crown
Toyota Crown
Toyota Crown
Toyota Crown
Toyota Crown
Toyota Crown
Banetova radionica
Banetova radionica
 
 

Komentari

Marko Tasic | 24.04.2017 16:04

Poštovani, Ovo je jedan od nekoliko automobila koji su se vozili po ex-YU. Ja sam imao čast da se vozim u jednom od njih s početka osamdesetih. Molim vas da mi date kontakt od gospodina kod koga je automobil, jer bih hteo da ga još jednom vidim uživo kad budem išao za koji mesec na Srebrno jezero. Hvala vam puno! Marko Tasić, Beograd

 

Dodaj komentar

*