Preporučujemo:
 
 
13
Aug

Nissan Qashqai-R – “Godzilla” porodičnog čoveka

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Pre nešto više od dve godine Nissan je zapanjio javnost predstavljanjem ultimativne verzije svog kompaktnog terenca, monstruoznog Juke R. Podjednako spektakularan spolja i iznutra, Nissan Juke R je ispod mišićavog “tela“ skrivao pogonsku jedinicu supersportskog GT-R R35, u krugovima ljubitelja sa strahopoštovanjem nazivanog “Godzilla“.

nissan_juke_r_triodriverblog_01

Iz tog razloga, brojke koje su opisivale Juke R ni malo nisu čudile: 545 KS iz V6 twin turbo agregata, ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega tri sekunde, maksimalna brzina ograničena na 275 km/h… i sve to po astronomskoj ceni od preko pola miliona evra.

Međutim, iako je bila reč o izuzetno maloj seriji namenjenoj probranoj klijenteli, Nissan Juke R nije prošao nezapažen u automobilskom svetu, naročito među tuning kompanijama, inspirišući ih na sličan potez…

nissan_gt-r_svm_the_hulk_triodriverblog_02

Nissan GT-R SVM ”The Hulk”sa 1.267KS

Nije prošlo dugo, a recept “Godizille“ u karoseriji SUV je primenio SVM (SevernValley Motorsport), britanski specijalista čuven po ekstremnim modifikacijama modela Nissan GT-R. Kao osnovu za svoj do sada najambiciozniji projekat, započet u martu 2013. godine, SVM je pak odabrao popularni crossover Nissan Qashqai+2, u koji je ugrađena kompletna mehanika modela GT-R R35.

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_03

Rezultat devetomesečnih radova je najblaže rečeno – impresivan… Ime mu je Nissan Qashqai-R, i može da posluži za odlazak četvoročlane porodice do lokalnog supermarketa, ali i da u obračunu na pravcu posrami gotovo svaki aktuelni superautomobil!

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_04

Ma koliko da je SVM nastojao da Nissan Qashqai-R u najvećoj meri očuva prepoznatljivost i ostane u duhu dizajna serijske verzije, ovaj SUV svojim agresivnim izgledom neskriveno upućuje na ozbiljne performanse. Masivni body-kit sa rubovima proširenim radi ugradnje točkova od 20”, ventilacioni otvori na poklopcu motora i dvostruke izduvne cevi, samo su neke od spolja vidljivih modifikacija. Ipak, najdrastičnija promena dogodila se ispod lima crossovera, a na žalost, za potrebe projekta žrtvovan je jedan besprekoran beli primerak R35.

nissan_gt-r_qashqai+2_triodriverblog_05

Pošto je ustanovljeno da su međuosovinska rastojanja modela Nissan Qashqai+2 i Nissan GT-R skoro u milimetar identična, stručnjaci iz SVM su u prvoj fazi radova primerke oba automobila ogolili do samih školjki. Sledeća operacija obuhvatala je odsecanje donjeg dela karoserije terenca, i kabine kupea, čime je dobijena ”šasija“.

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_06

Karoserija Qashqai+2 je spuštena na pod modela GT-R i nakon povezivanja i ojačavanja konstrukcije, pristupilo se tuningu “Godzillinog“ agregata i mehanike.

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_07

SVM je radnu zapreminu V6 motora proširio sa 3.8L na 4.1L, ugrađeni su ojačani klipovi, dve veće turbine, polirana usisna i izduvna grana od nerđajućeg čelika, nova pumpa za gorivo i hladnjak, čime je omogućeno preko 900 KS!

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_08

I najekstremniji tuneri imaju dušu – mehaničarima je dok su radili društvo pravio plišani medvedić obučen u majicu sa logotipom GT-R

Drastični porast snage zahtevao je i modifikacije menjača i diferencijala, a kako bi se Nissan Qashqai-R održao pod kontrolom, ugrađen je veći set karbonsko-keramičkih kočnica i Eibach oslanjanje.

nissan_qashqai-r_svm_enterijer_triodriverblog_09

Osim mehanike, Nissah Qashqai-R je od svog donora nasledio i gotovo celokupan enterijer, pa se u kabini osim zaštitnog kaveza nalaze četiri Recaro sedišta presvučena kombinacijom kože i alkantre, kao instrumenti i tasteri modela GT-R. Iako je SVM instalirao napredni BOSE audio sistem, putnicima će interesantniji ipak biti jedan drugi zvuk – urlik ”Godzille” nastanjene ispod haube.

To nas dovodi i do glavnog pitanja – kakve performanse pruža Nissah Qashqai-R?

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_10

Od kako je nekoliko nedelja prvi put zvanično predstavljen, supersnažni Nissan Qashqai-R je imalo priliku da testira nekoliko redakcija poznatih svetskih automobilskih medija, čiji je zajednički utisak da je poslušan, ali jezivo brz!
Odavno nije tajna da je i fabrički Nissan GT-R R35 sposoban da parira većini egzotika, ali ni u telu crossovera u SVM izvedbi ne prestaje da fascinira sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 2.7 sekundi! Uz to, sposoban je da polaskom iz mesta četvrt milje (402 m) pređe za 9.9 sekundi, dok je procenjena maksimalna brzina preko 320 km/h!

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_11

Međutim, SVM je najveće hvale dobio na račun voznih osobina Nissan Qashqai-R u otvorenom saobraćaju, gde se poput originalne ”Godzille” pokazao kao izuzetno civilizovan i uglađen automobil, a zahvaljujući Eibach Coilover oslanjanju, i po malo komforan. Takođe, iako je reč o prvom i za sada jedinom proizvedenom primerku, novinari su Nissan Qashqai-R istakli i po izuzetno visokom kvalitetu završne obrade (na nivou fabričkog), pa čak i očuvanu zapreminu prtljažnog prostora.

Ipak, kako se navodi, SVM planira da proizvede još jedan primerak, crne boje, koji će iskoristiti pun potencijal agregata ”Godzille”, i razvijati čak preko 1.100KS.

nissan_qashqai-r_svm_triodriverblog_12

Na kraju, za astronomski iznos od oko 350.000 evra kolika je okvirna cena (tri do četiri Nissan GT-R iliti desetak Nissan Qashqai), ultimativni Nissan Qashqai-R za daleko nižu cenu pruža performanse hiperautomobila, praktičnost porodičnog vozila, ali i neprocenjivi izraz lica vlasnika Veyrona kada shvati da ga je pretekao isti auto kakvim se deca voze do škole.

(Nikola Jovanović/Foto: autoblog.com; topgear.com; autoexpress.co.uk)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*