Preporučujemo:
 
 
18
Oct

Mazda 626 – Alfred Morris projekat

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Alfred Morris, mlada zvezda američkog NFL, jedan je od ljudi kojima novac ne bi trebao da predstavlja prepreku ka ostvarenju automobilskih snova. 2012. godine, potpisivanjem dvomilionskog ugovora sa prestoničkim klubom “Washington Redskins”, ovom mladom napadaču se pružila prilika da na terenu ostvari impresivan učinak i uvrsti se među top 100 najboljih igrača lige.

Međutim, osim briljantnog učinka i za ovaj sport pomalo atipične građe, Morris je takođe skrenuo pažnju publike i svojim skromnim načinom života. Odrastao je u stabilnoj, pobožnoj porodici sa Floride, kao jedan od sedmorice sinova. U takvim uslovima je ovaj mladić rođen 1988. godine od detinjstva stekao disciplinu, takmičarski duh, ali i veliku privrženost prema svojim bližnjima. Još tokom boravka na koledžu, dok mu je karijera bila na početku, obećao je sebi da neće dopustiti da ga u životu počasti slave i materijalnog bogatstva ponesu i da ukoliko ostvari uspeh u NFL neće zaboraviti na svoje korene.

Upravo iz tog razloga, ali i vođen brojnim sentimentima, njegov jedini prevoz je do danas ostala siva Mazda 626 Sedan iz 1991. godine, kojoj je simbolično dao nadimak “The Bentley“. Iako je daleko od raskošnog Britanca, za NFL igrača je japanska limuzina vrhunac komfora, performansi i strasti. U njoj je pronašao automobil koji voli, sa kojim se identifikuje i koji bi želeo da zadrži dok je živ.

Morris je do svoje Mazde došao slučajno, dok je još nastupao za Florida Atlantic University, otkupivši je za svega 2$ od sveštenika kod kojeg je nedeljom išao na službu. Bio mu je potreban automobil kojim bi išao na svakodnevne treninge i utakmice, ali koji bi istovremeno bio “pouzdan, skroman i fokusiran“. Sveštenik je preoznao Alfredovo poštenje i iskrenost ponudivši mu svoju limuzinu, ako obeća da će je čuvati. Od tada su američki fudbaler i Mazda 626 postali nerazdvojan tandem, prevaljujući hiljade milja godišnje.

U intervjuima u kojima je pričao o svom usponu ka vrhu lige Morris je između ostalog izjavio:

“Drago mi je što nisam odrastao sa srebrnom kašikom u ustima pošto onda ne bih znao da cenim stvari… Mislim da u suprotnom ne bih imao radnu etiku, posvećenost i motiv… Pogrešno je shvatanje da se svi u NFL ponašamo kao milioneri. Ja i dalje vozim isti automobil još od poslednje godine koledža, Mazdu 626 koju mnogo volim. Ona je moj mezimac i za mene nije samo stvar. Nisam odrastao u bogatstvu, a ona mi pomaže da zapamtim odakle potičem i kuda idem…“

Morris svoj dragi “Bentley“ vozi svakog dana, a posebno se ponosi što je automobil opremljen petostepenim manuelnim menjačem. Njegovim korišćenjem je lako ovladao, a kako sam kaže pruža mu poseban vozački doživljaj kakav ima samo “stara škola“. Posebnu atrakciju 626 izaziva dok stoji na parkingu okružen automobilima NFL igrača. U floti tjuniranih egzotika i SUV sa DUB naplatcima, siva Mazda izrazito odudara, oslikavajući životnu filozofiju svog vlasnika.

Vremenom je neobična priča o Morrisu i njegovom mezimcu privukla pažnju i same kompanije Mazda. Zahvalnost za veliki pozitivan publicitet japanski brend je odlučio da pokaže na najlepši način. U maju 2013. fudbaleru je ponuđeno da se njegov 626 obnovi o trošku same kompanije kako bi nastavio da ga pouzdano služi i u narednih 20 i više godina.

Uvek nasmejani Morris, pun poverenja, u julu je predao ključeve svog automobila u predstavništvu Washington D.C. Mazda Dealers. Pošto je predviđeno da radovi na 626 traju nekoliko meseci, na privremeno korišćenje mu je poverena njena moderna naslednica, najnovija Mazda 6.

Spcijalno za The Alfred Morris Project angažovan je tim vrhunskih mehaničara koji će vremešnoj limuzini vratiti sjaj koji je imala kada je kročila u salon daleke 1991. godine. Vest da će famozni “Bentley“ biti preporođen privukla je veliku pažnju medija koji su mu predviđali tretman u stilu “Pimp my Ride“. Međutim, Morris je naglasio da će njegov mezimac biti vraćen u fabričko stanje, bez “velikih točkova i akvarijuma iza zadnjeg sedišta“.

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*