Preporučujemo:
 
 
21
Feb

Toyota 4Runner – Svetski putnik

Toyota 4Runner
 
Napisao: Živko Marković
2

Dok prethodnih dana po medijima čitamo o tome kako su ljudi ostali zavejani na putevima i kako vojska Republike Srbije, kao i razne druge formacije priskaču u pomoć građanima, ja se veoma dobro sećam prošle zime kada je palo toliko snega u Novom Sadu, da su ulice totalno opustele. Tada sam imao samo “soft SUV” 4×4 prevoz – Hyundai Santa Fe, te sam se jedino sa njime mogao usuditi da izađem na ulicu, i to mahom samo na bulevare, jer su i oni bili jedva raščišćeni.

Toyota 4Runner Trio Servis

Smatrao sam sebe, a i sve ostale retke vozače u saobraćaju ludim entuzijastima, koji se prave pametni i misle da mogu da prođu gde požele. Upravo tada sam primetio jednu Toyota 4Runner mašinu, sa poprilično dosta offroad opreme na sebi, kako bezbrižno, kao da napolju ne vladaju niske temperature i obilje snega, pod malim gasom kruzira ulicama Novog Sada.

Toyota 4Runner USA

Igrom slučaja je to bio jedan od ljubitelja vozila ove klase koga ću kasnije upoznati, a koji je ponosni vlasnik Toyota 4Runner modela iz naslova. Prva egzotična stvar u vezi ovog modela je činjenica da se on uopšte nije oficijelno prodavao u Evropi, jer je “mehanički blizanac” Toyota Land Cruiser 90 modela, te je bila namenjena za tržište USA pre svega, kao jeftinija, a podjednako sposobna alternativa Toyota Land Cruiseru.

Toyota 4Runner UN

Kuriozitet više je činjenica da je ovo model KZN185, koji nosi 3.0 TD 1KZ motor, i koji je takozvani “Unprofor model”. Nemirno područje Balkana po pravilu prate i međunarodne snage, koje se uglavnom voze u Toyotinim terencima.

Zokiju ovo nije prvi Toyota 4Runner. Pre ovog modela je imao prethodnu generaciju, ali je kako sam kaže po pitanju opreme ona bila amaterska igračka. Treba znati da ljubitelji offroad priče imaju izbor u više “pravaca”, počevši od takmičenja u soft i hard klasi, do kruziranja u expedition/turist varijanti. Naš gost, pripada onoj grupi koja voli putovanja neuređenim putevima, pa je sa ovim Toyota 4Runner modelom stizao i do sredine Afrike, prelazeći po 10.000 Km u jednom dahu bez ikakvih problema, uz redovno održavanje.

Toyota 4Runner UN kvacilo

U periodu pred putovanje u Afriku smo se zvanično upoznali. Bilo je potrebno spremiti vozilo za put 2013. godine, kada je urađen generalni pregled terenca, vlasnik je zamenio ulje, filtere i set kvačila poznate japanske marke EXEDY. Detaljnije o tome pisali smo na prijateljskom Srbija4x4 forumu.

Toyota 4Runner

U odnosu na period pre putovanja u Afriku, danas Toyota 4Runner izgleda dosta drugačije, tj. opremljenije za ekspedicije koje vlasnik redovno upražnjava.

Toyota 4Runner predator

Prava slika i prilika izreke da neko spoji korisno i zadovoljstvo jeste upravo činjenica da je tokom tih putovanja upoznao sadašnje poslovne partnere i da je počeo da prodaje offroad opremu na srpskom tržištu.

Toyota 4Runner Kopaonik

Kako bi najbolje demonstrirao mogućnosti Toyota 4Runner modela, kao i prezentovao paletu proizvoda koju nudi, Toyota je konvertovana u pokretnu reklamu, sa implementiranom offroad opremom, od većih stvari, pa sve do najmanjih sitnica.

Ironman amortizeri Toyota 4Runner

Počevši od podvozja, na kome su montirani kompletni amortizeri marke IRONMAN sa foam cell tehnologijom, koji celo vozilo podižu za sedam centimetara.

Cooper gume Toyota 4Runner

Na vozilo su montirane trenutno najaktuelnije A/T gume, marke Cooper, model Discoverer ST MAXX, u dimenziji 265/75/16.

Toyota 4Runner branik

S obzirom da ovakva vozila često prolaze kroz neuređene terene, prednji metalni branik se nametnuo kao specijalno rešenje. Iako je glavni problem bio u tome što u katalogu ne postoji aplikacija za Toyota 4Runner model. vlasnik se snašao tako što je preradio branik od srodnog modela Hilux, koji na vozilu stoji kao original. U sastavu branika je i vitlo PREDATOR snage 12000 lb sa sintetičkim konopcem, a na njemu su montirana LED svetla PREDATOR 2×8 dioda.

Snorkel Hilux

Hiluxov branik nije jedino što je iskorišćeno za potrebe ovog Toyota 4Runner vozila, snorkel ili ti eksterni usisnik vazduha je isto iskorišćen od Hiluxa, te je uspešno upasovan na 4Runner.

Toyota 4Runner vitlo

Snagu i praktičnost vitla smo videli u realnom slučaju, kada smo pozvali vlasnika da nas ivuče iz dunavskog blata u koje smo se nasukali pokušavajući da napravimo što atraktivnije kadrove tokom testa Isuzu D-Max pikap.

Toyota 4Runner akumulator

Toyota 4Runner Trio Servis
Toyota 4Runner vitlo
ARB kompresor
Toyota 4Runner ARB locker
Cb radio stanica laffeyete venus
DVD headunit
Cooper gume Toyota 4Runner
Ironman amortizeri Toyota 4Runner
Bocna Led svetla
Led svetla
Sveca
Toyota 4Runner motor 1kzt
Toyota 4Runner predator
Toyota 4Runner branik
Toyota 4Runner sedista
Pribor za gepek
Toyota 4Runner akumulator
Toyota 4Runner UN kvacilo
Snorkel Hilux
Toyota 4Runner
Toyota 4Runner
Toyota 4Runner
Toyota 4Runner USA
Toyota 4Runner Kopaonik
Toyota 4Runner UN
Toyota 4Runner zadnja klupa
Toyota 4Runner
 
 

Komentari

Milan Stanković | 07.01.2016 14:01

Tacan je Slavisa, samo umesto AT ubacite majmunce - @.

SLAVISA | 07.01.2016 13:01

ZOKIJEV MEEJL NIJE TACAN

 

Dodaj komentar

*