Preporučujemo:
 
 
20
Mar

Dubai – Grad budućnosti [ROADTRIP]

Honda Dubai
 
Napisao: Živko Marković
0

Obično kada se pomene pesak i pustinja, mnogi ljudi pomise na kamile i palme. Nagradno pitanje glasi: kamile, pesak i veoma toplo vreme kada se objedine daju? Nećete pogrešiti, ako na primer, pomenete bilo koju zemlju iz golfskog zaliva, ali ja ću se držati u ovom izveštaju one celom svetu najpoznatije – UAE, tj. Ujedinjeni Arapski Emirati – emirat Dubai.

dubai_autoput_triodriverblog_01

Prvo što prosečnom ljubitelju automobilizma padne na pamet kada se pomene Dubai jeste njegova ekskluzivna flota policijskih presretača. Pored toga mogu vam iz iskustva reći da Dubai nema skoro uopšte nafte (glavnu reč u UAE vodi emirat Abu Dhabi), te se Dubai posvetio turizmu i servisnom sektoru. Šta bolje može da privuče ljude od sjaja i glamura grada iz 22. veka?

dubai_police_super_cars_fast_lane_mag

U stvarnosti, to su samo paradna vozila, odličan marketinški trik. Prava policija (iako se ove egzotike realno voze, i njihovi vozači su trenirani na stazama) vozi Toyote Land Cruiser Prado (kod nas poznatiji kao LC 150), koji su veoma diskretni i neprimetni. To znači da vas nikad neće zaustaviti bez razloga, osim ako ne napravite sudar ili grubo kršite saobraćajna pravila. Nisam mogao da odolim i pokušam da vozim ulicama Dubaija (gde inače živi moja sestra), te sam tek na aerodromu shvatio da ja nemam validnu međunarodnu vozačku dozvolu. Da li treba pominjati da sam za dve nedelje prešao skoro 500 km Mitsubishi Outlanderom 3.0, a da me niko od “organa vlasti” nije ni pogledao? Doduše, bio sam pažljiv, kako ne bih napravio neki incident, jer vozači u gradu važe za ne baš najveštije kada su u saobraćaju.

dubai_guzve_autoput_triodriverblog_03

Kad smo kod saobraćajnih nesreća, Arapi imaju jednu čudnu osobinu, a to je da obavezno staju da osmotre šta se dogodilo na mestu sudara. To u velikoj meri uspori saobraćaj, čak i na najvećem autoputu sa sedam traka, što je dovelo do toga da je i sam šeik Dubaija zapretio ozbiljnim kaznama onima koji se zaustave kako bi videli šta se dešava na putu. Posledica je da se sada vozači veoma malo zadržavaju, ali usporavaju brzinu kretanja, što sam imao prilike da vidim, pred sam odlazak kući na putu ka aerodromu. Kada se sudar dogodi (moj prijatelj je nažalost imao takvu situaciju), uvažava se reč policajaca, bez ikakve primedbe. Reč je mahom o lokalnim pripadnicima policije, te njihov zapisnik glavni, a interpretacija okolnosti događaja učesnika u nesreći sa drugog govornog područja se nekada može višestruko shvatiti.

toyota_lc_v8_triodriverblog_04

Tipična za UAE je konstanta zvana mnogolitražni benzinski motor uparen sa automatskim menjačem. Vozila su u tolikoj meri pristupačna, da svako može da pronađe vozilo koje mu je potrebno, bilo ono novo ili polovno. Spektar vozila predstavlja kombinaciju ponuda sa svih tržišta, tako da recimo Toyota nudi modele na UAE tržištu koji stižu iz Japana, Evrope, Australije i Amerike. Automatski menjač je do te mere popularan, da onaj ko kupi manuelni ima velike probleme prilikom kasnije prodaje. Jedan od primera govori da je izvesni gospodin prodavao bezuspešno BMW M3 E46 dve godine, samo zato što je imao manuelni menjač.

evo_x_dubai_triodriverblog_05

Pored velikog bogatsva u vidu voznog parka, glavni razlog osim velike količine novca leži u činjenici da tamo baš ne obraćaju pažnju na emisiju izduvnih gasova (koja je i najveći faktor cene u proizvodnji vozila). Zato postoji paradoksalna činjenica da vozila koja su 2010. godište zadovoljavaju samo Euro 2 standard. Pored te činjenice, nedostatak poreza i taksi takođe umanjuje cenu vozila. Moj prijatelj je bio šokiran kada sam mu saopštio činjenicu da novi Ford Focus ST u Dubaiju košta manje od 20 000 evra, dok je u Evropi za trećinu skuplji.

mitsubishi_outlander_v6_dubai_triodriverblog_06

Osim ovih činjenica, glavni razlog opuštenoj vožnji velikih i žednih benzinaca leži u činjenici da je gorivo veoma jeftino. Mitsubishi Outlander koji sam vozio sa 4×4 pogonom, V6 motorom od 3000ccm i automatskim menjačem, imao je prosečnu potrošnju od 12-14 litara benzina.

cena_goriva_dubai_triodriverblog_07-2

To me apsolutno nije tangiralo, jer sam na benzinskoj pumpi za 48 litara BMB95 platio manje od 1600 dinara. Kvalitet goriva doduše nije na zavidnom nivou, zato vozila imaju uglavnom manje sofisticirane motore.

Isuzu_dmax_dubai_triodriverblog_08

Možete zamisliti moj šok kad sam ušao u salon Isuzu vozila, pretvarajući se da sam potencijalni kupac, saznavši da osnovni model Isuzu D-Max pikap stiže sa turbodizel motorom bez interkulera, sa indirektnim ubrizgavanjem i snagom od 87KS iz 2.5 L radne zapremine, a koji zadovoljava samo Euro 1 standard u 2014. godini, dok naš evropski model trenutno ima minimum Euro 5 standard, a uskoro i Euro 6.

bogati_seik_dubai_triodriverblog_07

Registrovanje vozila se u Dubaiju vrši na veoma jednostavan način. Izuzetno je popularna kupovina registarskih tablica, tako da neki “manji broj” može da košta i više stotina hiljada evra. Ukoliko vam je oponent šeik ili njegova porodica, nemate šanse, jer oni ne žale novac za unikatnu registarsku tablicu.

srdjan_infiniti_triodriverblog_08

Sa druge strane, možete dodati malo novca, te kao moj prijatelj odabrati neku za džep humaniju opciju, poput njegove na Infiniti FX. Sve kazne koje dobijete (parking ili brza vožnja), a radara ima na svakom koraku, ne morate odmah da plaćate. No, bez potvrde o izmirenim dugovanjima nema ponovne registracije, te treba biti obazriv. Ranije nisu postojala ograničenja brzine, ali čim su Arapi došli u posed brzih vozila, bilo je dosta saobraćajnih nesreća sa tragičnim ishodom, tako da sada postoji limit od 130 km/h, i uglavnom se poštuje. Lokalna automobilska ekipa ima svoje “tajne puteve” na kojima vozi, a na njima nema ograničenja brzine.

oldtajmer_dubai_triodriverblog_11

UAE je raj za azijatska vozila. Toyota drži doslovno oko 40% tržišta, a zajedno sa ostalim brendovima to prelazi tržišno učešće od skoro 80% vozila, zbog čega sam bio vrlo brzo oguglao na sve što mi se pojavi u vidokrugu.

evo_x_dubai_triodriverblog_05

Pošto sam imao izuzetne primerke vozila na komšijskom parkingu, zet mi je rekao: ” Da li hoćeš da vidiš automobil koji je jedan od tri u Dubaiju?” Naravno da sam prihvatio, a u pitanju je bila Lancia Delta sa benzinskim motorom. Najveću “normalnu egzotiku” u mom kvartu imao je komšija sa Renault Laguna Coupe V6, a meni najdraži, hipster iz Kuvajta, vozio je Nissan GTR R35 sa Tommy Kaira original karbonskim bodykitom.

tommykaira_gtr_dubai_triodriverblog_10

Vozila starijih godišta skoro da ne postoje. Mahom su sklonjena u druge emirate, jer je u Dubaiju parking premija, a bez automobila se nigde ne može i svi ih imaju. Sharjah iliti Šarža na našem jeziku je emirat 30 Km udaljen od Dubaija, koji je sedište servisa, otpada, radnji i salona, gde se može naći doslovno sve ono što vam je potrebno. Potrebne su vam hromirane felne od 22″, zadnji branik za Aventadora? Sve se može pronaći. U Dubaiju je prosečna starost vozila prosečno od 7-8 godina.

rolls_royce_phantom_triodriverblog_13

Sigurno će mnogima pasti na pamet da pokušaju da uvezu neko vozilo iz UAE na naše prostore. Ford Mustang V8 iz 2013 godine sa 20 000 pređenih Km deluje veoma primamljivo po ceni od 20 000 evra. Na žalost, kako biste mogli da uvezete ovakvo vozilo, ono mora biti homologirano, a na žalost to nije moguće zbog Evro 2 norme.

toyota_lc_j70_triodriverblog_09

Kada budete prisutni u nekoj takvoj sredini, shvatite šta u pravom smislu reči znači pojam – bogatstvo. Brzo prestanete da se okrećete za veoma egzotičnim i skupim automobilima i posvetite se nekim ređim egzotama.

(Tekst i Foto: Živko Marković)

Honda Dubai
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*