Preporučujemo:
 
 
02
Sep

Kupili ste polovno vozilo? To je Honda? Imamo par saveta za vas…

Honda Certified
 
Napisao: triodriver.com
0

Jedan od lepših trenutaka u životu svakog vozača je neretko onaj kada se neko motorno vozilo nađe u njegovom vlasništvu. Kupovina novih vozila je nažalost u opadanju proteklih godina, te se neretko kupci okreću kupovini polovnjaka. Pošto se mahom bavimo “projapanskim” temama, pokušaćemo da objasnimo kakav je sled okolnosti i zahvata koji treba da usledi po kupovini Honda vozila, kao i da opišemo neke od odomaćenijih sklopova pogona motora kod ovog brenda.

honda_civic_triodriverblog_01

Pored obaveznog regulisanja vlasništva vozila koje dolazi u vaš posed, registrovanja, kao i ostalih veoma bitnih formalnosti, koje toplo preporučujemo svim budućim vlasnicima, dolaze na red i neke druge provere vozila, kao i njegova priprema za dalju eksploataciju i korišćenje.

Prvi korak na koji se treba odlučiti je kompletan pregled vozila. Pretpostavlja se da je on obavljen na određen način i pre kupovine vozila, ali još jedan detaljan pregled u specijalizovanom servisu koji se bavi u našem slučaju japanskim i korejskim vozilima, ili kod nekog od proverenih Honda majstora nije na odmet te ga najtoplije preporučujemo.

Veoma često prilikom kupovine vozila, auto biva pregledan na određenoj lokaciji od strane mehaničara bez kompletnog pregleda na dizalici, putem test vožnje i pregleda na licu mesta koliko to uslovi (a i vlasnik dozvoljavaju). Reč je najčešće o slučajevima kada vozilo nije registrovano, ili se nalazi na nekom auto placu, te se sa njime ne može doći do servisera.

trio_servis_triodriverblog_03

Po kompletnom pregledu automobila, toplo se preporučuju primarno servisi motora. Pomenuto nije obavezno ukoliko se sa prethodnim vlasnikom eventualno poznajete i imate realnu i objektivnu sliku o istorijatu održavanja vozila. U svakom drugom slučaju, ne preporučujemo da se vezujete za pređenu kilometražu vozila ili eventualne navode prethodnog vlasnika da je auto nedavno servisiran i da je nepotrebno vršiti servis.

Osnovni servis

Osnovni servis obuhvata zamenu:

01. Filtera ulja

02. Motornog ulja
Preporučujemo da se kod ove stavke ne štedi, jer je reč o “krvotoku automobila”, te se preporučuje kvalitetno ulje.

03. Filtera vazduha

04. Filtera klime

05. Filtera goriva
Preporučljiva je zamena pomenutog i ukoliko vozite auto koji ima ugrađen uređaj za pogon na tečni naftni gas (TNG)

05. Svećica
Četiri komada kod standardnih motora, kod većih više. Izuzetak može da bude i Honda Jazz model sa Twin Spark sistemom koji ima osam svećica.

maili_servis_triomotors_triodriverblog_04

Veliki servis

Veliki servis obuhvata zamenu:

01. Zupčastog kaiša

02. Pripadajućih španera i rolera u zavisnosti od konstrukcije motora
Prve dve stavke su veoma bitne zarad sigurnosti i trajnosti motora, kao i kasnijih nepredviđenih troškova. Preporučuje se ugradnja najkvalitetnijih delova.

03. Klinastih kaiševa
Kod novijih konstrukcija je prisutan jedan velike dužine koji pogoni sve. Kod starijih motora postoji više manjih koji pogone različite agregate – alternator, servo i klima uređaj itd. Ova stavka može biti i srednjeg kvaliteta jer šteta od pucanja nije velika kako je to slučaj sa zupčastim kaišem. Može se dogoditi da vozilo ostane bez klima uređaja, serva, struje itd.

04. Pumpe za vodu
Preporučujemo zamenu pomenute kako biste bili sigurni u potpunosti.

veliki_servis_triomotors_triodriverblog_05

Prethodne stavke su obavezno preporučljive za promenu. Naš savet je da prilikom sevisa mehaničari izvrše:

01. Pregled kočione tečnosti

02. Pregled tečnosti servo uređaja

03. Pregled istrošenosti kočionih pločica i pakni uz stanje ručne kočnice

04. Pregled istrošenosti kočionih diskova i doboša

05. Pregled kompletnog trapa (spona, kugli, silen blokova, spojnica balans štangle itd.)

06. Sve ostalo što obuhvata vizualna inspekcija

07. Štelovanje ventila ukoliko je to potrebno

zamena_diskova_triodriverblog_06

Ukoliko ste izvršili kompletnu proveru i zamenu delova koji su navedeni u prethodnim redovima, možete spavati mirno u narednom periodu uz uživanje u vašoj Hondi.

U narednom periodu preporučujemo redovno održavanje koje će svakako opravdati kvalitet kojim svi japanski automobili, a i Honda grade svoje ime godinama unazad.

Zupčasti kaiš, španer, lanac, lančanici…

U narednim redovima približićemo vam sve navedeno u naslovu i pokušati da pojasnimo sistem razvoda kod motora koji možemo danas podeliti u dve osnovne grupe:

01. Razvod sa zupčastim kaišem, španerima i rolerima

02. Razvod sa lancem i pripadajućim lančanicima i eventualno jednim hidrošpanerom

Ovde ćemo se osvrnuti na vozila sa četiri cilindra. U njih spada 90% Honda vozila, jer danas Honda raspolaže sa V6 motorom isključivo u modelu Legend koji se može naći na evropskom tržištu, dok su svi ostali namenjeni Američkom.

Ograničićemo se na period proizvodnje Honda vozila od 1987 – 2000. godine i nadalje.

Devedesetih godina postojala je tendencija da se svi motori konstruišu sa zupčastim kaišem. Prednost ovakvih sistema je bila jeftinija izrada i kasnija cena u periodu eksploatacije. Mana je manja pouzdanost i češći interval zamene. Ujedno, zupčasti kaiši su bili tiši od lanca.

Iz tog razloga su sve serije Hondinih motora, počevši od najprisutnije D serije (1.3-1.7L motori), preko F serije (1.8, 2.0, 2.2, 2.3L), C serije (V6 2.5, 2.7, 3.2, 3.5), H serije (2.2L) i B serije (1.6, 1.8, 2.0L) imali motore sa španerima i kaišima.

zupcasti_kais_triodriverblog_08

Međutim, razvojem tokom godina jednostavan sistem koji obuhvata jedan kaiš i španer kako to može biti slučaj kod modela motora D16A8, u poslednjoj evoluciji D16V1 može biti znatno drugačiji zbog hidrošpanera i kaiša, te samim tim i cena zamene biva veća. Ponekad se desi paradoksalna situacija da jeftiniji servis ima Honda sa B serijom motora, za razliku od D.

Hondina F serija motora je skuplja za održavanje jer ima dva kaiša i dva španera.

lanac_lancanik_triodriverblog_09

Interval zamene je 80 000 pređenih kilometara i treba ga se pridržavati jer su Honde izuzetno osetljive na pucanje kaiša. U našoj praksi je evidentiran samo jedan motor iz Hondine D serije koji je prošao bez ikakvih posledica po pucanju kaiša. Kod nekih drugih vozila, kao što je na primer Opel Kadet, šteta zna da bude dosta manja. Pošto ne možemo da utičemo na konstrukciju motora, svakako možemo da se posvetimo adekvatnom održavanju i time smanjimo rizik na minimum.
U periodu posle 2000. godine trend se nastavlja i sve serije Hondinih motora koje se ugrađuju (oznaka K, R ili L kod Honde Jazza, N (CTDI) ) su sa lancima i lančanicima. Izuzetak je jedino J serija motora koja se nalazi u V6 agregatu Honde Legend koja je i dalje pogonjena kaišem.

Lanac ima interval provere kod Honde na pređenih 200 000 kilometara. Mi savetujemo njegovu promenu za svaki slučaj. Uz njega se menjaju i lančanici. Ovakav zahvat bi na primer kod Honda Accord 2.4 TYPE S modela koji je pogonjen K24A3 motorom koštao nešto preko 200 eura, ali ako se vodimo činjenicom da ćete do kilometraže od 200 000 pređenih kilometara imati uštedu od minimum tri zamene kaiša i španera kod nekog vozila koje ih poseduje, stvari bivaju lakše. Pogon lancem je dosta pouzdaniji i zbog prirode voznje i konstrukcije Hondinih motora koji “vole obrtaje”.

lanac_lancanik_k_serija_triodriverblog_10

Generalni zaključak je da ne treba štedeti na razvodom sistemu jer zamenom vitalnih delova produžavate život i pouzdanost motoru i ostalim komponentama na duži vremenski period.

(Autori: Živko Marković i Milan Stanković Kabe / Foto: TDB arhiva, Wikipedia)

Honda Certified
Honda Civic
Lanac lancanik k serija
Lanac lancanik
Mali servis
Trio servis
Veliki Servis
Zamena diskova
Zupcasti kais
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*