Preporučujemo:
 
 
23
Jun

Mitsubishi 3000GT – Atleta na japanski način

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Većina japanskih automobila nastaje sa težnjom ka efikasnosti, agilnosti i uštedi mase, uz primenu najsavremenijih tehničkih dostignuća. Upravo iz tog razloga, među ključne atribute JDM modela spadaju preciznost izrade, ekstenzivno korišćenje elektronike, laganih materijala, i inovacije poput “pametnih” sistema za asistenciju vozaču. Iako mnogima deluje kao davanje komplikovanih odgovora na jednostavno pitanje, proizvođači iz zemlje izlazećeg Sunca godinama uspešno slede ovakvu filozofiju, često nadmašujući i daleko skuplje evropske rivale.

Savršenog predstavnika navedenog možemo pronaći u Mitsubishi 3000GT, sofisticiranom modelu visokih performansi koji je obeležio scenu superautomobila poslednje dekade XX veka.

mitsubishi_3000gt_1990_triodriverblog_01

Do pojave modela Mitsubishi 3000GT 1990. godine, na čelu ponude sportskih modela kompanije Mitsubishi Motors nalazio se 2+2 kupe naziva Starion. U pitanju je bio jedan od prvih japanskih automobila pokretanih turbo agregatom, koji je tokom sedam sezona na tržištu (1982-1989) ostvario solidne prodajne rezultate. Naročitu popularnost ovaj kupe oštrih crta uživao je u SAD, koje su “osvojili“ njegovi identični blizanci Chrysler/Dodge Conquest, nastali kao rezultat partnerstva sa američkom korporacijom.

Glavni tržišni oponenti Mitsubishi Starion i začetnici zapadne “import kulture“ bili su Nissan 300ZX i Mazda RX-7, o čemu svedoči i primer komparativne propagande 80-ih

mitsubishi_starion_chrysler_conquest_1988_promo_triodriverblog_02

Kako se bližila naredna decenija i konkurentski proizvođači uveliko osvežavali svoje sportske modele, u kompanijama Mitsubishi Motors i Chrysler odlučeno je da se na nasledniku modela Starion/Conquest učini značajan koncepcijski zaokret. Novi automobil je trebao pa pokrije znatno veći ciljni segment, sa platformom koja bi bila “fleksibilna“ da ponudi više nivoa tuninga i opreme. Umesto pogona na zadnjoj osovini, naslednik Stariona bi u jeftinijoj, baznoj verziji imao prednji pogon, dok bi za vrhunsku bio rezervisan AWD. Ono po čemu bi se pomenuti top model isticao u odnosu na konkurentske pandame, bila bi ultramoderna tehnološka rešenja, koja je japanski proizvođač razvio tokom 1980-ih.

mitsubishi_hsr_prototipovi_triodriverblog_03

U periodu od 1987. do 1997, Mitsubishi Motors je predstavio seriju od šest futurističkih prototipova univerzalno označenih HSR (Highly Sophisticated-transport Research), koji su debitovali po jedan svake druge godine na sajmu automobila u Tokiju. Svaki primerak je bio potpuno funkcionalan, pružajući uvid u najnovije tehnologije i demonstraciju inženjerske moći japanske kompanije. To se naročito odnosi na prva dva, HSR i HSR-II, čije je revolucionarne “mehaničke gene“ stekao i Mitsubishi 3000GT.

mitsubishi_hsr_concept_1987_triodriverblog_04

Na prototipu Mitsubishi HSR (1987), najavljenom kao “najinteligentniji automobil u istoriji“, primenjen je niz elektonskih pomagala koja su nadzirala: motor, oslanjanje, upravljački i kočioni sistem, potpuno ih prilagođavajući stilu vožnje i vremenskim uslovima. Pokretan turbo agregatom od 2L sa 16 ventila snage 295 KS koja se prenosila na sve točkove, ovaj eksperimentalni model je prema zvaničnim navodima bio sposoban da ostvari maksimalnu brzinu od čak 300 km/h.

mitsubishi_hsr-ii_concept_1989_triodriverblog_05

Njegov sledbenik, Mitsubishi HSR-II (1989), otišao je korak dalje, u prvi plan je ističući aktivnu aerodinamiku. Koeficijent otpora vazduha je, u zavisnosti od podešavanja nagiba spojlera, varirao od 0.20 do 0.40, a najavljenih 320 km/h su za fluidnog supersportistu delovali veoma ostvarivo.
Međutim, iako nije bio direktno planiran za serijsku proizvodnju, značajan broj tehnoloških rešenja HSR-II ugrađen je i u prototip 2+2 kupea klasičnih proporcija, Mitsubishi HSX, koji je javnost takođe prvi upoznala na sajmu u Tokiju ’89.

mitsubishi_hsx_concept_1989_triodriverblog_06

Veliki GT sa targa krovom, zamenik modela Mitsubishi Starion, ispod crvenog sportsko-elegantnog “tela“ dugačke haube, krio je DOHC V6 agregat sa 24 ventila, dve turbine i interkulerom. Riznica avangardnih sistema, razvijenih za koncepte HSR i HSR-II, našla je svoje mesto i u prototipu HSX.

mitsubishi_hsx_concept_1989_profil_triodriverblog_07

Pogon, upravljanje i ABS su bili na svim točkovima, podešavanje oslanjanja elektronsko, a aktivni prednji i zadnji spojler su bili zaduženi da Mitsubishi HSX čvrsto prijanja za podlogu i pri velikim brzinama.

mitsubishi_hsx_concept_1989_zadnji_deo_triodriverblog_08

Sa šiljatim prednjim delom, mišićavim bokovima i širokim tragom točkova, HSX je bio tipičan primer onoga što se krajem 1980-ih i početkom 90-ih smatralo privlačnim. Interesovanje javnosti za atraktivnim prototipom je bilo veliko, ali do dana kada će drumovima krstariti njegovo serijsko izdanje nije trebalo dugo da se čeka.

mitsubishi_3000gt_vr4_1990_triodriverblog_09

Već sledeće, 1990. godine, debitovala je produkcijska verzija glavnog sportiste kompanije Mitsubishi, neznatno modifikovana u odnosu na prototip. Najupadljivija vizuelna razlika bio je drugačiji repni spojler, kao i to da je automobil postao klasični kupe sa čvrstim krovom. Targa opcija, primenjena na konceptu Mitsubishi HSX nikada nije serijski zaživela, iako je postojala u ponudi većine konkurentskih modela.
Kao što je bio slučaj sa prethodnim modelom Starion, novitet je bio namenjen za globalnu prodaju, a od samog starta su mu sa razlogom nadenuta dva naziva.

mitsubishi_gto_1990_triodriverblog_10

Za domaće tržište oživljena je oznaka GTO, u čast nekadašnjem sportskom modelu kompanije Mitsubishi Motors iz 1970-ih. U svim ostalim krajevima sveta automobil je prodavan kao Mitsubishi 3000GT, iz razloga što su vlasništvo nad troslovnom skraćenicom (Gran Turismo Omologato) imale samo kompanije Ferrari (250 GTO, 288 GTO), i General Motors (Pontiac GTO).

dodge_stealth_rt_turbo_1991_triodriverblog_11

Dodge Stealth

Takođe, Mitsubishi 3000GT je imao i svog srodnika u obliku Dodge Stealth, jeftinijeg modela namenjenog američkim kupcima, sa kojim je delio veći deo mehanike i koji se najviše razlikovao u estetici.

Dodge_Stealth_Indy_500_pace_car_triodriverblog_12

Dodge Stealth Indy 500 Pace Car 1991-iako prvobitno namenjen da predvodi trku, nakon protesta Unije radnika u auto-industriji, njegovo mesto je preuzeo predprodukcijski primerak Dodge Viper

Ipak, nezavisno od brenda i ciljnog tržišta, svi primerci su silazili sa proizvodnih linija kompanije Mitsubishi u Nagoji.

mitsubishi_3000gt_1990_triodriverblog_13

mitsubishi_3000gt_1990_zadnji_deo_triodriverblog_14

Kada je 1990. godine počela produkcija, Mitsubishi 3000GT/GTO je ponuđen u tri nivoa opreme: bazni, SL i VR4, između kojih je postojala izuzetno mala vizuelna razlika.

mitsubishi_3000gt_1990_enterijer_triodriverblog_15

Prva dva modela bila su opremljena atmosferskim DOHC V6 agregatom koji je iz 3L zapremine isporučivao 222 KS. Snaga se prenosila samo na prednju osovinu i to putem petostepenog manuelnog ili automatskog menjača sa četiri brzine. SL paket uz to obuhvatao i ABS, elektronsko podešavanje oslanjanja i elektropomična kožna sedišta, a tokom godina lista se povećala za još nekoliko luksuznijih stavki u enterijeru.

mitsubishi_3000gt_1990_kabina_triodriverblog_16

Ipak, u krugovima automobilista, performanse verzija Mitsubishi 3000GT/GTO sa prednjim pogonom nisu naročito odgovarale njihovoj moćnoj i dinamičnoj pojavi, te su zbog toga smatrane “pozerskim“.

mitsubishi_3000gt_v6_motor_1990_triodriverblog_17

Sa druge strane, top model Mitsubishi 3000GT VR4 bio je rasan i avangardan sportista, pružajući kupcima mnogo više od atraktivnog nastupa pred lokalnim noćnim klubom. Tesno baziran na sofisticiranom konceptu Mitsubishi HSX. Trolitarski V6 6G72 DOHC twin-turbo agregat je putem petostepenog Getrag menjača isporučivao zvanično 280 KS, ali je ta cifra realno prevazilazila 300 KS. Primenu u serijskom VR4 izdanju našla je pregršt sistema: permanentni AWD, AWS, ABS, ESC, LSD, elektronsko podešavanje oslanjanja, aktivni spojleri, pa čak i mogućnost odabira dva moda zvuka izduva (Sport, Tour).

mitsubishi_3000gt_1990_na_stazi_triodriverblog_18

Na testovima specijalizovanih automobilskih medija, Mitsubishi 3000GT/GTO VR4 je zabeležio fantastične rezultate, koji su u mnogome prevazilazili performanse tadašnjih kupea. Mada su ubrzanje od 0-100 km/h za 5 sekundi i maksimalnih 260 km/h bili vredni poštovanja, ipak je upravljivost bila ta kojom je 3000GT VR4 mogao najviše da se pohvali. Savladavanje krivina je i pri visokim brzinama bilo bezbedno i kontrolisano zahvaljujući stalnom pogonu na svim točkovima, kao i brojnim naprednim vozačkim asistencijama.

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*