Preporučujemo:
 
 
20
Jan

Toyota FT-1 – Supra modernog doba

Toyota FT-1
 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Nakon više od decenije čekanja i brojnih spekulacija, japanski gigant je na ovogodišnjem sajmu u Detroitu ljubiteljima sportskih modela priredio veliko iznenađenje. Pred okupljenim medijima, iz crvenog “kaveza“ je oslobođena Toyota FT-1, vizija potencijalnog naslednika legendarog modela Supra.

Celokupan projekat je do januara 2014. godine bio skriven od javnosti, a jednostavna smernica koju je CEO kompanije Akio Toyoda dao konstruktorima bila je: “Neka bude kul!“

Toyota FT-1

Toyota FT-1

Kalifornijski studio Calty Design Research, u svom opusu ima pregršt Toyotinih kupea među kojima su: Celica A40, Lexus SC400, Supra, FT-HS i Lexus LF-LC, a datu tradiciju nastavlja i FT-1. Dizajneri su novitet tendenciozno udaljili od ekoloških koncepata japanskog proizvođača, stvorivši uzbudljiv, vozački orijentisan automobil, zavodljivih oblina, sposoban da na tržištu i stazi ugrozi Porsche 911. Predsednik studija, Kevin Hunter, je Toyota FT-1 predstavio kao simbol budućeg stila matične kuće, ali i kao duhovnog predvodnika njene evolucije.

Toyota FT-1

Toyota FT-1 retrovizor

Novi prototip odlikuju proporcije klasičnih sportista, nizak profil, dugačka hauba, kratak zadnji deo, a celokupna aerodinamična forma zamišljena je da deluje kao da je “oblikovana vetrom“. Prednji deo neskriveno podseća na F1 bolid, na repu se nalazi pomični stabilizator, a nesvakidašnji “double bubble“ krov predstavlja originalno aerodinamičko rešenje.

Toyota FT-1 krov

Toyota FT-1 enterijer

Međutim, nije tajna da je “prva Toyota budućnosti“ ujedno nastala i kao sećanje na dalekog pretka vanvremenske lepote, egzotični 2000GT od pre skoro pola veka.

Toyota FT-1 spoiler

Toyota FT-1 enterier

Futuristički enterijer, minimalistički je dizajniran, sa funkcionalnošću na prvom mestu. Karakteriše ga “head up display“ poput onog u borbenim avionima na kojem se očitavaju svi bitni parametri, a na upravljaču se nalaze komande menjača, kao i crveni taster za startovanje motora.

Toyota FT-1 volan

Toyota FT-1 displej

Važno je pomenuti da iako deluje kao zreo prototip, Toyota FT-1 za sada predstavlja samo dizajnersku studiju. Japanski proizvođač je naime saopštio da se ispod prozirnog poklopca ne nalazi pravi agregat, i da jedini motor koji se nalazi u automobilu jeste električni kojim je omogućeno da se pomera na sceni. Ipak, navedeno je da se razmatra o razvoju serijske verzije koja će ispod atraktivnog “odela“ skrivati hibridnu tehnologiju, a ukoliko se to ostvari, naslednik modela Supra mogao na tržištu da se nađe već u narednih 1-2 godine.

Toyota FT-1 engine

U svakom slučaju, kroz koncept FT-1 najavljuje se novo poglavlje na polju estetskih standarda modela kompanije Toyota, koje će, kako je gospodin Toyoda opisao, “ljudi želeti da poseduju i voze“.

Toyota FT-1 gran turismo

I pre nego što se odluči dalja sudbina novog japanskog GT kupea, prilika da na stazi isporobaju njegove (fiktivne) performanse biće pružena ljubiteljima virtuelnog automobilizma. U trkačkoj video igri Gran Turismo 6 namenjenom za PS3, uskoro će se pojaviti i Toyota FT-1, kao jedan u nizu supersportskih prototipova ekskluzivno namenjenih za ovu igru, dovoljno da se makar malo ublaži čekanje do pravog naslednika Supre.

Naravno, za one nestrpljivije fanove, Toyota nudi i nešto skuplje prelazno rešenje u odelu GT86.

Toyota FT-1 gran turismo 6

(Nikola Jovanović/Foto: netcarshow.com; autoblog.com)

Toyota FT-1
Toyota FT-1
Toyota FT-1 enterijer
Toyota FT-1 enterier
Toyota FT-1 gran turismo
Toyota FT-1 gran turismo 6
Toyota FT-1 displej
Toyota FT-1 krov
Toyota FT-1
Toyota FT-1 retrovizor
Toyota FT-1 spoiler
Toyota FT-1 engine
Toyota FT-1
Toyota FT-1
Toyota FT-1 volan
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*