Preporučujemo:
 
 
25
Nov

Mazda 1500 / Luce – Ogoljena do gole kože

 
Napisao: Živko Marković
0

Dugo nisam pisao o projektu restauracije Mazda 1500 Luce modela, što ne znači da na njoj nije bilo nikakvih radova u međuvremenu od poslednjeg javljanja. Kod restauracije, nažalost puno faktora zavisi od kompletnog tima ljudi koji rade na projektu – mehaničara, limara, farbara, tapetara, itd. Srećom, mi imamo određenu prednost po tom pitanju, ali i dalje nismo pošteđeni logističkog pritiska i organizacije.

U startu smo znali da je prvi primerak Mazda 1500 “okrpljen”, i da je ona “zamaskirana” samo zbog prodaje. Da biste znali tačno stanje limarije vozila, najbolji put kako to utvrditi kada se radi istančana i kompleksna restauracija je izvršiti peskiranje svih delova karoserije, za koje se sumnja da imaju probleme sa korodiranjem i rđom.

Peskiranje otkrije apsolutno sve dobre i loše strane stanja limarije i svih pratećih delova.

Na našu veliku žalost, pošto smo peskarili skoro celu karoseriju, otkrili smo dosta neprijatnih iznenađenja, koja su nas primorala da pređemo na drugi plan, usmerivši projekat u tom smeru.

Sveže ispeskirana karoserija vraćena je nazad u servis, radi produženja radova na njoj.

Uz karoseriju su ispeskirani i svi njeni delovi, kako bismo mogli da od velikog izbora odaberemo najbolje očuvane. Najbolje je nabaviti nove delove ako za to postoji mogućnost, bilo da je u pitanju reprodukcija ili NOS, ali je ta opcija često preskupa ili prosto nemoguća, kao u našem slučaju.

Pošto smo napravili poseban nosač koji omogućava lakše kretanje i manipulisanje Mazdinom karoserijom, parkirali smo je na sigurnom mestu. Crvenilo koje primećujete je temeljna zaštita, koju je preporučljivo uraditi odmah posle peskiranja, jer peskiranje uklanja sve naslage do “golog lima” i eliminiše svaki vid zaštite . Ukoliko se ne zaštiti odmah, počeće da rđa veoma brzo.

U međuvremenu smo donor vozilo Mazda 1500 koja je bila u očito (što smo kasnije saznali) boljem stanju isekli. Ovde se primećuje prisustvo polušasije, jer i bez krova, A, B i C stupa, Mazda stoji pravilno.

Na ovoj fotografiji Mazda 1500 Luce podseća na Jeep Willys, i ujedno budi ideju za pravljenje simpatičnog bagi modela na bazi ovog oltajmera, no to će ostati samo maštanja.

Nastaviće se…

(Živko Marković/Foto:TDB arhiva)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*