Preporučujemo:
 
 
23
Jul

Mazda 1500 / Luce – Zamena starog ruha

 
Napisao: Živko Marković
0

Pošto smo vam ispričali priču o upoznavanju sa Luce i kako su krenule prve aktivnosti restauracije, došao je trenutak da nastavimo gde smo stali.
Da bismo znali šta nas čeka pri restauraciji, neophodno je bilo da detaljno rastavimo primarnu Mazdu u delove, i ogolimo je do karoserije. Krenuli smo od detalja poput vrata.

Na kraju to izgleda ovako kada se ogole tapacirunzi.

Prešli smo na demontažu kompletne unutrašnjosti, da bismo imali uvid u realno stanje lima.

Pozabavili smo se i demontažom kompletnog auspuha, pri čemu je on sačuvan u potpunosti, kako bismo imali uzorak po kome ćemo napraviti u budućnosti potpuno nov od prohroma.

S obzirom da je kompletan posao rasklapanja Mazde 1500 izvršen u proleće 2011. godine, dok se još gradio TRIO servis u kome će se restauracija raditi u budućnosti, nismo imali većinu alata, te smo morali da se snalazimo i improvizujemo prilikom vađenja motora. Koristili smo klasičan “čekrk”, koji je bilo neophodno okačiti o stabilan oslonac.

Neophodno je bilo i gimnastičarsko umeće naših prijatelja mehaničara, da bi se pripremio prostor za vađenje motora.

Na kraju, uz pomoć njih i dosta marljivog rada, motor je izvađen iz auta.

Na kraju, scena je ličila na one iz dokumentarnih emisija na History i Explorer kanalima – Mazda je doslovno ogoljena do golog lima, samo na trapovima i spremna za peskiranje cele karoserije.

Posle primarne, na red za rasklapanje u delove je došla i donor Mazda 1500, koju smo rastavili, a njene delove uredno skladištili.

Ovaj primerak je u začuđujuće boljem limarijskom stanju, te će se prebaciti kompletan prednji deo od nje na primarnu Mazdu, uz nove rubove i pragove.

Lepota posvećenog oldtajmerizma je što većinu stvari radite sami, i doslovno učestvujete u vraćanju nečega starog u potpuno novo stanje. Rasturanje je mnogo lakši deo posla, nego sklapanje.

Mazda 1500 rasklapanje

Nastaviće se…

(Živko Marković)

Mazda 1500 rasklapanje
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*