Preporučujemo:
 
 
03
Oct

Mazda Miata MX-5 – Četvrt veka sa vetrom u kosi

Mazda Mx-5 Miata Tri generacije
 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Mazda MX-5 Miata, najprodavaniji roadster svih vremena, ove godine obeležava svoj srebrni jubilej, mlađa nego ikada, sa novom generacijom premijerno prikazanom prošle nedelje. Nakon makete sklopljene od strane člana naše redakcije, TDB Vam predstavlja sveobuhvatni osvrt na nastanak i evoluciju njene verzije za “velike dečake“, koja je širokim narodnim masama pružila uživanje u dinamičnoj vožnji sa otvorenim krovom.


Iako je Mazda MX-5 Miata obeležila automobilsku istoriju 1990-ih i novog milenijuma, naša priča počinje čak deceniju ranije, kada je prvobitno nastala ideja o malom sportskom kabrioletu proizvođača iz Hirošime…

kenichi_yamamoto_triodriverblog_01

Kenichi Yamamoto

Polovinom 1978. godine, u sedištu kompanije Mazda, održana je press konferencija povodom nedavne premijere modela RX-7, kupea pokretanog Wankel agregatom. Među prisutnim predstavnicima svetskih medija iz sfere automobilizma nalazio se i Bob Hall, žurnalista američkog časopisa Automotive News. Osim što je vrstan stručnjak u analizama tržišnih trendova, gospodin Hall ujedno je i tečno govorio japanski jezik, zbog čega je privukao pažnju domaćina. Tako se tokom konferencije Hallu obratio Kenichi Yamamoto, glavni inženjer kompanije Mazda i autor svih modela sa rotacionim motorom, upitavši ga za mišljenje kakav automobil treba sledeći proizvesti?
Hallov predlog je bio mali otvoreni dvosed klasične konfiguracije (motor postavljen napred i pogonom na zadnjoj osovini), nakon čega je kredom na tabli napravio grubu skicu.

mazda_mx-5_miata_roadster_skica_bob_hall_1978_triodriverblog_02

Detaljno je obrazložio svoju zamisao, pritom je potkrepivši činjenicama. Po njemu bi novi lagani, zabavni kabriolet koristio veliki broj pouzdanih komponenti postojećih Mazdinih modela i nižom cenom bio privlačan kupcima. Glavni inženjer Kenichi Yamamoto pomno je pratio Hallovu prezentaciju, pokazavši veliko razumevanje za njegovu ideju. Ipak, ovakva ideja bi za čelnike kompanije Mazda, ali i većinu konkurentskih proizvođača, u datom trenutku bila isuviše smela i rizična, uzimajući u obzir pooštravanje bezbednosnih standarda (naročito onih u SAD).

Iako konferencija nije vodila ka realizaciji Hallove ideje, on je nastavio saradnju sa kompanijom Mazda, da bi se 1981. priključio njenom kalifornijskom razvojnom centru, na poziciji planera proizvoda.

Inženjer Yamamoto, i sam ubeđen da roadster treba da zaživi, ohrabrio je Halla i njegov tim da u slobodno vreme započnu njegov razvoj, objasnivši da Mazda već u bliskoj budućnosti planira uvođenje još jednog sportiste.

triumph_spitfire_mazda_mx-5_skica_triodriverblog_03

Nakon nekog vremena, Hallu se na projektu pridružio dizajner kompanije Mazda, Masao Yagi, kao i dva dugogodišnja prijatelja, Mark Jordan i Tom Matano, nekadašnji stilisti kompanija Opel i BMW. Iako bez inženjerskog znanja, Bob Hall je kao idejni tvorac projekta imao jasnu viziju automobila kakav je želeo da stvori japanski proizvođač – modernu interpretaciju nekadašnjih britanskih roadstera. Svi radovi, marketinški, inženjerski i dizajnerski, tekli su sporo, mesecima, bez preciziranog roka završetka i sa neizvesnim ishodom.

mazda_mx-5_miata_skica_triodriverblog_04

Međutim, kada je početkom 1984. godine Mazda zvanično organizovala konkurs unutar kompanije za idejno rešenje sportskog modela pozicioniranog ispod RX-7, projekat kalifornijskog centra bio je već u poodmaklom stadijumu razvoja, a osim njega učestvovali su i centri iz Hirošime i Tokija.

mazda_1984_concept_triodriverblog_05

Prva faza konkursa bila je vezana za nacrte prototipa, pri čemu su sva tri studija primenila različitu koncepciju. Predlog dizajnera iz Hirošime bio je kupe sa agregatom postavljenim napred i pogonom na prednjoj osovini, kreiran po uzoru na aktuelnu Honda CRX. Sa druge strane, tokijski studio se opredelio za zatvoreni dvosed sa centralno smeštenim motorom i zadnjim pogonom, vizuelno veoma sličan prvoj generaciji Toyota MR2.
Kalifornijski tim, na čijem čelu je bio Bob Hall, ostao je veran konfiguraciji klasičnog otvorenog sportskog automobila, koju je rukovodstvo kompanije Mazda pak smatralo prevaziđenom.

mazda_mx-5_miata_skica_triodriverblog_06

Nakon validacija nacrta, odlučeno je da prva dva tima (Hirošima i Tokio) stvore glinene modele svojih prototipova u prirodnoj veličini i da se na osnovu njih donese konačna odluka o eventualnom nastavku razvoja. Zahvaljujući ubeđivanju od strane inženjera Yamamotoa (koji će uskoro i doći na poziciju predsednika Mazda) i dobroj volji glavnih menadžera, kalifornijski studio je naknadno dobio poziv da materijalizuje svoj koncept i predstavi ga zajedno sa ostalima, ali on se za razliku od prva dva, neće ocenjivati.
Ipak, entuzijazam tima okupljenog oko Halla i dalje nije opao, čvrsto želeći da upravo njihov koncept dobije zeleno svetlo za dalji razvoj.

mazda_concept_1984_triodriverblog_07

U avgustu 1984. godine, u sedištu kompanije Mazda, modeli u prirodnoj veličini su predstavljani jedan po jedan. Iako je kupe iz Hirošime pozitivno ocenjen, rukovodstvo je još od nacrtne faze bilo više zagrejano za tokijski prototip sa motorom u sredini.

mazda_duo_101_1984_triodriverblog_08

Međutim, najprijatnije iznenađenje izazvali su “autsajderi” iz Kalifornije, čije delo je poslednje predstavljeno. Mazda Duo 101, zatvoreni kupe privlačnih oblina inspirisan klasičnim modelom Lotus Elan, uživo je delovao daleko lepše nego na papiru. Prezentaciju koju je održao Hall sa svojim timom, svi prisutni su sa velikom pažnjom poslušali. Pohvale su stizale od kolega dizajnera, ali i od samog rukovodstva koje se sve više interesovalo za kalifornijski prototip. Najveći šok usledio je pak na kraju prezentacije kada je kalifornijski tim skinuo čvrsti krov sa svog modela pretvorivši ga u roadster. Ideja o “skrivenom kabrioletu“ nastala je iz svesti da će biti mnogo teže ubediti rukovodioce u ideju o otvorenom automobilu nego o pogonu na zadnjoj osovini.
Svi prisutni su bili fascinirani, i dizajneri i menadžment, a prema priči lider tokijskog studija je čak zadivljeno izjavio: “Napravite ovaj, nemojte naš!“
Tako je i bilo, dalji razvoj je aminovan, a prvi funkcionalni prototip (V105) na bazi modela Mazda 323/Familia nastao je 1985. godine u britanskom studiju IAD.

mazda_v105_1985_triodriverblog_09

Mazda V105

Probni automobil je iz Velike Britanije prebačen u sunčanu Kaliforniju, ciljno tržište kabrioleta, gde je krstario ulicama Santa Barbare. Želja Amerikanaca za vetrom u kosi je ponovo rasla, a moderni japanski roadster “nasmejanog lika“ imao je ekstremno dobar prijem gde god se pojavio. Takođe, Mazda roadster privukao je pažnju nostalgičara ali i mladih automobilista sa starog kontinenta, čime je kompanija dobila jasan signal da automobil treba da uđe u serijsku proizvodnju.

toshihiko_hira_mazda_mx-5_miata_triodriverblog_10

Pred inženjerima kompanije Mazda koje je predvodio Toshihiko Hira (konstruktor koji se navodi kao pravi “otac“ Mazda MX-5) bio je izuzetno složen zadatak. Svaku od glavnih mehaničkih komponenti (motor, transmisiju, kočioni sistem, šasiju) trebalo je razviti u Japanu specijalno za budući roadster. Novitet je morao biti perfektno balansiran, dinamičan, lagan, i da sledi filozofiju Jinba ittai , odnosno “jahač i konj kao jedno“. To je podrazumevalo sledeće:

• Automobil treba da bude kompaktan i što lakši, ali da zadovolji sve globalne bezbednosne standarde
• Kabina mora da bude komforna za dva odrasla putnika, ali bez viška prostora
• Konfiguracija motor napred, iza prednje osovine – pogon nazad treba da omogući vozilu raspodelu mase 50:50
• Na sva četiri točka mora postojati nezavisno oslanjanje kako bi obezbedilo najbolje prijanjanje i stabilnost pri većim brzinama
• Između agregata i menjaća postavljenog pozadi mora postojati kruta veza, kako bi se obezbedio oštar odaziv na gas

mazda_mx-5_miata_model_triodriverblog_11

Do 1988. godine, estetika Mazda roadstera blago je izmenjena dodatnim zaobljavanjem ivica, IAD je izradio pet predprodukcijskih primeraka, a prva prezentacija pred odabranim medijima održana je u avgustu iste godine. Do tada je automobil dobio i svoju definitivnu oznaku, MX-5 (Mazda Experiment, project 5), a nakon brojnih predloga imena, nadenut mu je i naziv Miata (reč starogermanskog porekla koja znači nagrada).

mazda_mx-5_miata_probna_voznja_triodriverblog_12

Tražnja za pristupačnim japanskim roadsterom je još od prvog upoznavanja u Santa Barbari sve više rasla, a mnogi distributeri su počeli da formiraju liste kupaca mnogo pre nego što je automobil zvanično počeo da silazi sa proizvodnih traka. Osim primamljivog izgleda, besprekornog vozačkog osećaja, pouzdanosti i svakodnevne upotrebljivosti, glavni adut Mazda MX-5 Miata trebala je biti relativno niska cena.

mazda_mx-5_miata_1989_triodriverblog_13

Kada je nekih godinu dana pred premijeru sprovedeno istraživanje koje bi pokazalo interesovanje za Mazda roadsterom, potencijalni kupci su upitani za sumu novca koju bi bili spremni da izdvoje za njega. Interni proračuni su govorili da bi automobil bio profitabilan pri sumi od 8.800$, ali rezultat istraživanja je bio potpuno neočekivan.

Kenichi Yamamoto
Mazda Concept 1984
Mazda Concept 1984
Mazda Duoa 101 1984
Mazda Miata Club racer concept 1989
Mazda Mx-5 Miata 1989
Mazda Mx-5 Miata 1989
Mazda Mx-5 Miata 1998
Mazda Mx-5 Miata 1999
Mazda Mx-5 Miata 1999
Mazda Mx-5 Miata 2005
Mazda Mx-5 Miata 2005
Mazda Mx-5 Miata BBR Turbo 1990
Mazda Mx-5 Miata 1989
Mazda Mx-5 Miata m Coupe 1996
Mazda Mx-5 Miata model
Mazda Mx-5 Miata probna voznja
Mazda Mx-5 Miata roadster skica Bob Hall
Mazda Mx-5 Miata skica
Mazda Mx-5 Miata skica
Mazda Mx-5 Miata Tri generacije
Mazda Mx-5 Miata Tri generacije
Mazda Mx-5 Miata
Mazda v105 1985
Mazdaspeed mx-5 2004 Miata
Mazdaspeed mx-5 2004 Miata
Toshihiko Hira Mazda Mx-5 Miata
Triumph Spitfire Mazda Mx-5 Skica
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*