Preporučujemo:
 
 
09
Jan

Datsun Kenmeri Tamiya

Datsun Skyline Kenmery model
 
Napisao: Živko Marković
0

Kada su u pitanju “igračke” za malu i veliku decu, postoji razlika između modela, maketa i igračaka. Modeli su ozbiljno napravljene umanjene kopije stvarnih objekata, i mogu da koštaju poprilično. Igračke se najčešće masovnije proizvode i prodaju. Uglavnom imaju manjak detalja i lošije su završne obrade. Jeftinije su i deluju kao “potrošni materijal”, tako da nijednom roditelju nije preterano žao ukoliko budu uništene usled igre ili transporta.

datsun_tamiya_maketa_triodriverblog_01

Zlatnu sredinu predstavljaju makete. Makete su mahom plastične, stižu u rastavljenoj formi, te je potrebno sklopiti ih poput slagalice i ofarbati. Njihova prednost je pristupačna cena, dobra detaljistika i dekali, a mana što zahtevaju iskusnog maketara koji ume da ih sklopi i napravi skladan model, nalik originalu.

datsun_kenmery_tamiya_nos_triodriverblog_02

Neki od nas ne vladaju baš ovim veštinama, iako odavno pokazuju želju, no srećom, TDB prijatelj Kruno iz Hrvatske je vrhunski maketar, te mu sklapanja modela predstavljaju odmor u pauzi između pravljenja ozbiljnijih maketa.

poster_Tamiya_triodriverblog_03

Ako u igru uvrstite nešto poput Tamiye, slavni brend Datsun (oživljen nažalost kao budget brend ), još slavniji model Skyline sa bogatom trkačkom istorijom, par spretnih ruku i policu koja će biti krajnja garaža – vaš koktel zadovoljstva je gotov.

datsun_kenmery_bocno_triodriverblog_04

Odabrali smo model Datsun Kenmeri, koji je naslednik slavnog Hakosuke modela, u svojoj GTR opciji. Jedan od najređih GTR modela Nissan/Datsun priče, svojim fastback pristupom prati formu popularnijeg Mustanga, za razliku od Coupe orjentacije prethodnika Hakosuke.

rs_watanabe_felna_tamiya_triodriverblog_05

Naravno, white JDM bela boja je neizostavna, a ono što je odlično kod Tamiye je što vam daje mogućnost stock modela, ili da ga već u startu pri izgradnji prilagodite i montirate mu širom “kyusha” sveta poznate RS Watanabe felne, ovom prilikom ofarbane u zlatnu boju.

rep_kenmery_datsun_triodriverblog_06

Ovaj automobil nasi puno detalja, pogotovo ukoliko se pri izradi i istaknu. Jedna od osobenosti kita je da ima ugrađene amortizere, tako da ova plastična maketa (iako je samo maketa), ima realnu suspenziju sa amortizerima, identičnog hoda kao njegov 1/1 uzor.

bocno_rep_datsun_kenmery_triodriverblog_07

Završen model predstavlja idealnu alternativu američkim muscle car vozilima tih godina, iako je inferiorniji performansama. Originalni Kenmeri GTR je danas izuzetno redak i skup automobil, te je velika većina vozila koja se sretne na Webu njihova replika na bazi fastback običnog Skyline modela.

originalni_datsun_kenmery_triodriverblog_08

Za proverene japanofile, on predstavlja omaž legendi, jednu od perjanica mini flote i definitivno jedan od najomiljenijih primeraka u vitrini. Zato i možemo sa ponosom reći da smo vlasnici jednog Datsun Kenmeri GTR primerka, bez obzira što smo uskraćeni za originalni model, jer su im cene danas šestocifrene, a velika ekspanzija retro JDM scene u zadnjih par godina to nikako neće učiniti realnijim.

Živko Marković (Foto: Živko Marković, autowp.ru, 1999.co.jp)

kenmeri datsun
kenmeri datsun
kenmeri datsun
Datsun Skyline Kenmery model
Datsun tamiya maketa
Datsun Kenmeri
Tamiya poster
rep kenmeri datsun
rs watanabe felna
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*