Preporučujemo:
 
 
12
Dec

Porsche Vs Nissan GT-R – Borba vitezova

 
Napisao: Živko Marković
2

Sećate se famozne svađe ko je brži na Ringu, tada novi Nissan GT-R R35 ili Porsche 911 GT3? Sam Nissan je prezentovao podatke da je GT-R postigao vreme od 7:26.7 ‘ na fabričkim Dunlop gumama, dok je Porsche optužio Nissan da falsifikuje podatke. Porsche je kasnije tvrdio da su oni lično uradili svoj test GT-R na Ringu, vozeći potpuno standardan automobil na fabričkim gumama, te da je njihov maksimum bio 7:54 ‘.

Ring skraćeno, ili Nürburgring Nordschleife punim imenom, predstavlja Sveti gral evropskih proizvođača automobila, sa ogromnim poštovanjem među svim ljubiteljima automobila u svetu. Postići što bolje vreme na istom, predstavlja imperativ svakog proizvođača sportskih automobila. Zato i ne čudi medijska halabuka koja se digla kad se je jedan azijatski predstavnik usudio da dirne u samo srce Nemačke, zemlje mitskih autobahn autoputa bez limita, izazivajući njihovog najpoznatijeg proizvođača sportskih automobila.

Ono što se manje zna je da ova bitka između dva rivala seže mnogo dublje u prošlost, gde su uloge bile obrnute. 1964. godine već tada etabiliran kao proizvođač sportskih automobila, Porsche je suvereno vladao auto stazama sveta, a te godine se održavala Velika nagrada Japana na njihovoj najpoznatijoj stazi Suzuka.

Prvi šamar od strane konkurencije tada nepobedivi Porsche 904 Carrera GTS dobio je od strane Prince Motor Company, sa njihovim skoro potpuno stock modelom Skyline, pretkom danas svetski poznatog GT-R modela, kada je uspeo na trci da prestigne Porsche i da se na kraju plasira na drugo mesto.

Ono što daje romantičnu stranu ovoj priči je borba Davida protiv Golijata, gde je u skoro fabričkom automobilu, jedan čovek, koristeći samo svoj dar, poznavanje staze i cedeći poslednje atome snage iz svog Prince Skyline, uspeo da se suprotstavi moćnom Porscheu.

Pogledajte video koji će vas vratiti u to doba

(Živko Marković/Foto: Blog.hemmings.com, zerotohundred.com, gtrblog.com)

 
 

Komentari

TRIO Driver | 13.12.2012 11:12

Bez brige, već su spremni tekstovi u vezi istorijata Prince Motor Company, od koje je sve počelo. Vremenom će se obraditi sve generacije Skyline modela, od Hakosuke, Kenmary do R31, R32, R33, R34 do poslednjeg R35... Razlog više da pratite blog... :)

MAXB | 13.12.2012 11:12

Prelep uvod , samo se nadam da ce biti natavka price???

 

Dodaj komentar

*