Preporučujemo:
 
 
18
Aug

Datsun ponovo živi!

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

U uslovima trenutne krize u auto-industriji, očigledno je veoma bitno da pored svoje standardne ponude, u “rukavu” imate i rezervu u vidu tzv. low-cost brenda. Kako Renault već ima Daciju, bio je red i da drugi veliki partner u korporaciji, japanski Nissan, “nabavi” sebi jednu marku “široke potrošnje”.

Rešenje je pronađeno u oživljavanju legendarnog imena Datsun, nakon 30 godina “hibernacije”, na šta će se pravi poklonici ove japanske marke samo namrštiti, budući da je ovo ime bilo sinonim više za premijum brend, nego li neki “low-cost”. No, u teškim vremenima, traže se i teške odluke, te je lansiran i prvi model pod novim nazivom, koji se zove Go.

Reč je o malom hečbeku sa petoro vrata i isto toliko sedišta, koji će se prvo pojaviti na tržištu Indije, gde bi mu cena trebala biti nešto preko 5000 evra. Pogoni ga 1,2-litarski benzinski motor, uz koji se isporučuje petostepena manuelna transmisija. Osnovu je preuzeo od Nissan Micre, budući da je međuosovinsko rastojanje identično, a čak su i spoljašnje dimenzije (3785x1635x1485 mm) veoma slične.

U verziji koja bi se prodavala za nešto preko 5000 evra, od opreme bi se našao i klima uređaj, kao i CD/mp3 audio sistem, dok se istovremeno špekuliše i o mogućoj “klot” varijanti, koja bi bila “oslobođena” svih dodataka, a koštala neverovatno niskih 3000 evra, gotovo kao i Tata Nano.

Budući da je razvijen u Indiji, Datsun Go će se na ovom tržištu i prvo pojaviti, dok bi kasnije mogao da usledi i izvoz ovog automobila u Rusiju, Indoneziju i Južnu Afriku, doduše, prilagođenog zahtevima dotičnih tržišta.

(Đorđe Pavićević/Foto: autofresh.net, auto24.ee, autoblog.com)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*