Preporučujemo:
 
 
11
Mar

OS Giken glava motora za Datsun 240Z

OS GIKEN glava na Nissan 240Z
 
Napisao: Živko Marković
0

Već smo ranije pominjali jedan od cenjenijih japanskih klasika – Datsun 240Z. Neki mogu da ga sa nestrpljenjem i trljanjem ruku priželjkuju, dok oni koji ga imaju postavljaju više ciljeve. Ultimativni model je Z432, sa motorom iz Hakosuke GT-R, ali se njegova vrednost meri velikim ciframa, i spada u biser ponude Datsuna iz sedamdesetih godina.

z432_datsun_triodriverblog_01

Međutim, i osnovni model Datsun 240Z modela sa šestocilindričnim motorom od 2.4 L je bio pogodna osnova za tuning u to vreme. Nema ništa lepše od zvuka starovremenskog šestocilindraša, po običaju tjuniranog sa tri dvogrla karburatora, kako pod punim gasom “peva svoju pesmu”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za vlasnike Nissan 240Z modela sa L motorom, “sveti gral” tjuninga predstavlja glava motora sa dve bregaste osovine, proizvod eminentne tjunerske kuće OS Giken, oznake TC24. S obzirom na činjenicu da je napravljeno samo 11 komada do sada, te da uz nju motor L serije okreće leđa svima na preko 9000 obrtaja, ne čudi činjenica da se prodaju po cenama od 30,000 dolara, te da ih je nabaviti teže nego popiti kafu sa Jetijem na Himalajima.

os_giken_glava_motora_datsun_240z_triodriverblog_03

Prošle godine je OS Giken u čast ovog dragulja napravio njegov remake model pod oznakom TC24-B1Z, koja je još bolja. Sa kompletno dorađenom glavom i ventilima, sistemom prenosa preko zupčanika, i pre svega, crvenim poljem na obrtomeru koji se zaustavio na koti 10.000 rpm.

os_giken_remake_motora_datsun_triodriverblog_04

Osim na papiru, preformanse i zvuk L motora kada se pokrene do 10.000 rpm se nikako drugačije ne mogu opisati već kao nestvarani. Snimak gde su stručnjaci OS Gikena ugradili glavu u jedan 240Z i doveli ga na valjcima na magičnih 10.000 obrtaja je priča za sebe.

datsun_240z_os_giken_tuning_triodriverblog_05

Uživajte!

(Živko Marković; Video: OS Giken Facebook page; Foto: datsunspirit.com, 311s.org, vital.sakura.ne.jp)

OS GIKEN glava na Nissan 240Z
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*