Preporučujemo:
 
 
14
Nov

Datsun 240Z – japanski klasik za sva vremena

 
Napisao: Vukašin Herbez
0

Iako je uopšteno mišljenje da japanska auto industrija nije imala modele koji bi mogli da ponesu epitet klasike, istina je drugačija. Doduše, riznica klasičnih automobila poreklom iz Japana je mala ali ipak postoji, a u okviru nje se izdvaja Datsun 240Z.

Prvi Samuraj

Životna priča ovog modela, razvoj, kao i uspesi koje je postigao i granice koje je pomerio, može se lako protumačiti kao metafora razvoja cele japanske industrije. Prvi sportski model, jedne, tada male kompanije, koja se stidljivo probijala na svetskom tržištu, za kratko vreme postaje njen zaštitni znak. Model po kome Datsun (krajem 70-tih, preimenovan u Nissan), postaje prepoznatljiv i na čija četiri točka gradi celokupan imidž. Iako ovo nije prvi japanski sportski automobil, Datsun 240Z je prvi koji je postao globalno popularan i koji je privukao zapadne kupace i specijalizovanu štampu. Prvi koji je postao bestseller u svojoj klasi i koji je pokazao da japanska industrija ne pravi samo mikro automobile – “kei cars“ već i sportske mašine dostojne poštovanja.

Sve počinje ranih 60-tih, kada Datsun kao i ostale japanske kuće pokušava da napravi plan za proboj na druga tržišta, prvenstevno Američko ali i Evropsko. Ipak, linija modela koju poseduje obuhvata samo male automobile, neinspirativnog dizajna, kvalitetne ali malolitražne mehanike. Takvi automobili se jedino i mogu prodavati u Japanu i Aziji koja je tek na pragu motorizacije. Ipak, vodeći ljudi i stratezi Datsuna, ispravno zaključuju da je kompaniji potreban jedan atraktivan sportski model koji bi obogatio ponudu i skrenuo pažnju na ovu kuću. Iako je Datsun već eksperimentisao sa maloserijskim modelom Silvia, uspeh nije postignut, niti je taj model postao popularan van granica domaćeg tržišta, pa je na kratko projekat sportskog automobila zamrznut.

Međutim, Datsun nije jedini koji je razmišljao na ovaj način, a projekat sportskog kupea su razvijali i Yamaha (tada ozbiljno zagrejana za proizvodnju automobila) i Toyota. Toyota je ubrzo i izbacila famozni 2000GT koji je bio skup i zato napravljen u malom broju primeraka, a Datsun je brže bolje restartovao svoj projekat i preuzevši Yamahine inžinjere i lekcije naučene iz Toyotinog primera, odlučio da se potpuno posveti konstrukciji modela ali da ostvari i nisku cenu da bi izbegao sudbinu Toyote 2000GT koja je bila odličan ali preskup automobil, a Toyota kao brend nedovoljno jaka da bi opravdala visoku cenu.

Tada na scenu stupa Albrecht Graf von Goertz, nemački industrijski dizajner, odgovoran za estetiku BMW 507 i saradnik na kreiranju Porschea 911, 914, Studebakera i brojnih drugih modela. Angažovan od strane Datsuna, Von Groetz je imao uticaja na mnogo japanskih modela ali se 240Z smatra najpoznatijim. Prema inputu direktora kompanije, Yutaka Katayame, novi sportista treba da bude kompaktih dimenzija, modernog oblika ali ne i ekstravagantnih. U prevodu, ovo je značilo da automobil treba da bude pomalo “prepisanog“ dizajna, kao i većina potonjih japanskih modela. Von Groetz je shvatio poruku i isporučio zanimljiv i interesatan oblik, skladnih linija i proporcija, oblik koji ne podseća ni na jedan konkretan modela ali ima elemenata mnogih automobila tog perioda. Na primer, dug nos i kratak rep potiču od Jaguara E type dok je dizajn prednjeg dela od Ferrarija 275 GTB. Specijalizovani novinari su odmah primetili o čemu se radi ali se dizajn svideo javnosti.

Premijera Datsun 240Z je bila 1969. godine i svetska javnost je sa interesovanjem dočekala ovaj model. Ispod duge haube, nalazio se redni šestocilindrični motor od 2,4 litre (sa jednom bregastom u glavi i 2 SU karburatora) koji je isporučivao „zdravih“ 151 KS. Ova snaga je bila dovoljna da ubrzanje bude oko 8,2 sec do 100 km/h a maksimalna brzina oko 190 km/h. Menjač je bio manuelni ( kasnije automatik za US tržište ), a snaga se prenosila na zadnje točkove.

Iako je Datsun perfektno pogodio koncepciju, konkurencija na koju je naišao nije bila ni malo naivna. U Americi su to bili muscle cars (koji će uskoro izumreti) dok su ga u Evropi čekali Ford Capri, Alfa Romeo Junior, Porsche 914, Opel Manta, Renault Alpine, Triumph GT 6 i MG B GT, dakle, opasna ekipa. U početku, tržište je stidljivo reagovalo na Datsun ali kako je vreme prolazilo, reputacija kvaliteta, odlične performanse i dopadljiv izgled su bile najbolja reklama i iz godinue u godinu se broj prodatih primeraka povećavao.

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*