Preporučujemo:
 
 
15
Sep

Mazda3 – Polovnjak na ceni

 
Napisao: Živko Marković
1

Vesnik novog proleća Mazde i jedan od talasa “zoom-zoom” filozofije, uz stariju sestru model Mazda6, model Mazda3 postao je veoma tražen polovnjak. Za razliku od Nissana koji je odustao od ove klase (ali je napravio višu, čiji je predvodnik Qashqai, Toyote koja je pored legendarnog Corola modela kreirala specijalno za evropski ukus model Auris, i naravno Honde sa svojim modelom Civic, Mazda je postala ozbiljan igrač među azijatskom konkurencijom.

mazda_3_ nazad_triodriverblog_01

Model koji ćemo mi detaljnije opisati najčešće se sreće pod oznakom BK, a pravljen je od 2003-2009. godine, kada je stigao njen naslednik istog imena. Treba znati da u vreme prošle decenije kada je ovaj model bio aktuelan, veliki gazda poznatiji kao Ford se nije baš lepo odnosio prema Mazdi. To znači da Skyactiv tehnologija, sa kojom Mazda danas diše punim plućima, trebala je da dođe još prošle decenije na tržište. Ford je uskraćivanjem resursa primorao Mazdu da produži vek dotadašnjim platformama motora.

mazda_3_unutrasnjost_triodriverblog_02

Oni su se odlično pokazali, ali su u svojoj poslednjoj seriji maksimalno “isceđeni” te su počeli da imaju nesimptomatične kvarove za Mazda vozila. Dvolitarski dizel motor u Mazda6 modelu je najtipičniji primer, ali su i benzinci u modelu Mazda3 često imali problema sa fabričkom greškom i trošili dosta ulja.

mazda_3_sedan_triodriverblog_03

Ako izuzmemo MPS model, koji je 2.3 L Turbo FWD top model kuće, srodan modelu Mazda6, najprisutniji modeli jesu sa 1.4 i 1.6 litarskim benzinskim motorima i 1.6 litarski dizel PSA grupacije. Benzinac od dve litre u najčešće GTA opremi nije bio čest, ali je bio dovoljan za one koji žele snagu, a ne potrošnju i cenu održavanja MPS verzije.

mazda_3_dizel_triodriverblog_04

Bacićemo akcenat na najpopularnije verzije – sa aspekta polovnih vozila, a to je pre svega 1.6 litarski dizel motor PSA grupacije. Mazda nije imala svoj dizel motor manje zapremine da brzo odgovori konkurenciji (2.0 litarski je bio prevelik, a i sa dosta mana usled isforsiranosti), pa se posegnulo za bržim rešenjem, a to je kupovina adekvatnog motora od konkurencije. Treba napomenuti da to što je taj motor ugrađivan u Mazda modele, ne znači da je potpuno srodan motoru iz Peugeota i Citroena. Mazda je uzimala samo osnovu motora, dok su nosači, instalacije, menjač, struja, kao i drugi delovi bili plod rada inženjera Mazde.

mazda_3_unutrasnjost_triodriverblog_05

Motor se pokazao zadivljujuće izdržljiv, ali su neki od problema bili sledeći: crevo od kućišta filtera za vazduh do usisne grane je pucalo, gumeni dihtung kućišta termostata je znao neretko da izda, bilo je probelma sa turbinama, po koji zalomljeni grejač i slično. Ovaj motor nema plivajući zamajac, što je olakšanje, a ima pogon preko zupčastog kaiša, tako da je preporučljivo raditi veliki servis na vreme sa kvalitetnim delovima.

motor_mazda_3_triodriverblog_06

Benzinski motori su imali pogon preko lanca, ali su i imali i evidentiranu veču potrošnju ulja, no ko je na vreme primetio taj problem, uspevao je da izbori zamenu u garantnom roku, dok većina kupaca nažalost nije. Ostale “greškice” koje su se pojavljivale su više posledica korišćenja, nego loše izrade. Benzinski agregati su inače originalno Mazdini. Zato je najbitnije kod benzinaca proveriti da li postoji potrošnja ulja, jer uraditi osvežavanje motora za ovaj model predstavlja još uvek veliku investiciju.

gepek_mazda_3_triodriverblog_07

Delovi sklopa poput kvačila, kočnica, trapova ne stvaraju brigu, jer ih ima u aftermarketu. Trap ponekad ume da bude osetljiv, pogotovo sponice balans štangle, ali to je jedan od problema koji nastaje zbog katastrofalno loših puteva, a ne nekvaliteta Mazda3 modela.

mazda_3_rendgen_triodriverblog_08

Mazda3 modela ima u velikoj meri i na otpadima, tako da sa lakoćom možete pronaći sve atipične delove u zavisnosti od potrebe u slučaju da oni stradaju usled eksploatacije ili neke nenadane havarije.

mazda_3_sasija_triodriverblog_09

Generalni zaključak je pozitivan, kao i presudni – da je ovo jedan od modela Mazde za preporuku. Bitno je takođe proveriti i karoseriju i zaštitu iste od rđe, pošto Mazda ima već tradicionalni problem limarijskog tipa. Osim toga, ako je dizel, treba detaljno pregledati auto kod najbližeg mehaničara, jer su česte velike kilometraže koje polovna vozila pređu, i onda ih dočekaju tipične “boljke” za “umorne” moderne dizele. Kod benzinaca prvo obratiti pažnju na potrošnju ulja, pa onda na sve ostale parametre.

mazda_3_mps_triodriverblog_10

Na kraju ne možemo a da ne pomenemo najsnažniji Mazda3 MPS model, koji deli dosta gena sa Mazda6 MPS, ali za razliku od njega ima pogon samo na prednjim točkovima. To može biti problem, jer 260 KS dobijenih uz pomoć turbine treba preneti na podlogu. No, to je po prvi put, ako ne računamo USA modele, da je Mazda uskočila u Hot Hatch tržište, gde su prisutni Ford Focus ST/RS, Renault Megane, Honda Civic Type R i Volkswagen Golf GTI dugo vladali. No, nije da Mazda nema istorijat u klasi, setimo se slavnog Mazda 323 GT-R trovratnog Turbo 4×4 modela, koji je bio veoma uspešan na relijima.

(Tekst: Živko Marković / Foto: Wikipedia, Mazda)

 
 

Komentari

Sasha | 17.03.2017 10:03

Jako lepa i detaljna recenzija! Zanima me da li su problemi sa potrošnjom ulja reseni na BL seriji? Konkretno mislim na motore 1.6 snage 77kw.

 

Dodaj komentar

*