Preporučujemo:
 
 
16
Jan

Džepna raketa – Toyota Yaris Hot Hatch

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Toyota je iskoristila početak 2017. godine da promoviše svoj model Yaris u tzv. hot hatch verziji, koja za sada, još uvek nije dobila zvanični naziv (prethodni sportski modeli nosili su oznaku TS), ali mnogi nagađaju da bi se mogao nazvati i Gazoo, po imenu tima kojeg japanski proizvođač koristi u gotovo svim sportskim takmičenjima.

Inspiraciju za ovaj model Toyota je našla u trkačkoj reli verziji koja će ove godine nastupiti u WRC šampionatu, ali zvaničnih podataka o pogonskoj jedinici koja će pokretati „civilnu“ verziju još uvek nema. Dok neki pominju 1,6-litarski turbo benzinac, poreklom iz WRC vozila, drugi pak najavljuju 1,5-litarski motor.

 

Ono što je sigurno i što je potvrđeno jeste snaga od 210 „konja“ koju će motor oslobađati, a ona će se isporučivati na prednje točkove (WRC verzija poseduje 4×4 pogon). Procena je da će to biti dovoljno da se do 100 km/h stigne za oko 6,0 sekundi, eventualno čak i manje.

 

Naravno, u paketu sa snažnijim motorom i nešto agresivnijim vizuelnim nastupom, sportski Yaris je dobio i unapređen sistem oslanjanja, kao i snažne kočnice koje će biti zadužene za „obuzdavanje“ ove „džepne rakete“.

 

Zvaničan debi ovaj Yaris će imati na Salonu automobila u Ženevi, do kada će biti poznati svi do sada neobjavljeni tehnički detalji, a najverovatnije da će tada biti formirana i cena za evropsko tržište.

 

Đorđe Pavićević / Foto: Toyota

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*