Preporučujemo:
 
 
08
Mar

Honda Civic Prototype – najava desete generacije u Evropi

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Predstavljanjem Honda Civic Prototype na Salonu automobila u Ženevi, poznati japanski proizvođač je otvoreno najavio i skori dolazak desete generacije ovog popularnog modela na evropsko tržište, pre svega u hečbek formi, dok su limuzina i kupe već neko vreme aktuelni, ali za sada, samo na severnoameričkom tržištu.

TDB_Honda_Civic_Sedan_01Naime, Honda se u slučaju desete generacije Civic odlučila za nešto „uniformniji“ nastup nego li do sada, predstavljajući prvo limuzinsku i kupe formu na tradicionalno jakom tržištu Severne Amerike, koje je ovim verzijama naklonjenije, dok će hečbek nastupiti nešto kasnije, ali ovaj put, ne samo u Evropi, već i, kako je najavljeno, „preko okeana“.

TDB_Honda_Civic_Coupe_01

Ono što je značajno za sve ljubitelje ovog kultnog modela, jeste da će on u desetoj generaciji biti primetno veći od još uvek aktuelnog modela. Drugim rečima, biće duži za čak 130 milimetara i širi za nekih 30 mm, što u startu obezbeđuje jednu od najprostranijih kabina u nikad konkurentnijem C segmentu.

TDB_Honda_Civic_Prototype_03

Serijski model, koji se suštinski neće bitnije razlikovati od prikazanog prototipa (veliki naplaci i dvostruki centralni izduvnik će verovatno „nestati“), dolaziće i sa potpuno novim pogonskim jedinicama, i to turbo VTEC agregatima. Osnovni motor u ponudi biće trocilindarski 1,0-litarski agregat, koji će raspolagati sa oko 100 KS, uz emisiju CO2 manju od 100 g/km.

TDB_Honda_Civic_Prototype_06

Iako se očekuje da „trocilindraš“ bude možda i najprodavaniji u gami, svim ljubiteljima Honda znatno zanimljiviji biće 1,5-litarski turbo agregat, koji na američkom tržištu, u limuzini (Civic FC1), raspolaže sa čak 174 konjske snage, a za pretpostaviti je da će jednako snažna biti i verzija u evropskom hečbeku.

Honda_1_5_VTEC_Turbo

Jedini „minus“ jeste što se pomenuti 1.5 Turbo VTEC trenutno nudi isključivo sa CVT transmisijom, dok je manuelni menjač rezervisan za atmosferski 2,0-litarski agregat (samo u SAD, neće dolaziti u Evropu). Da li će Honda za evropsko tržište napraviti izuzetak, ostaje da vidimo.

TDB_Honda_Civic_Prototype_02

Što se tiče dizel agregata, glavni predstavnik će idalje biti 1,6-litarski i-DTEC agregat, koji će imati nešto više od aktuelnih 120 KS, dok je najavljeno i smanjenje emisije CO2 na ispod 94 g/km. Uz serijski 6-stepeni manuelni menjač, očekuje se da Honda opciono ponudi i CVT transmisiju.

TDB_Honda_Civic_Prototype_05

Proizvodnja hečbek verzije, već tradicionalno, poverena je fabrici u Swindonu, u Engleskoj, a prvi serijski primerci se na tržištu očekuju do proleća 2017. godine.

TDB_Honda_Civic_Prototype_08

Đorđe Pavićević / Foto: Honda

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*