Preporučujemo:
 
 
10
Sep

Honda Project 2&4 – MOTOCIKL NA ČETIRI TOČKA

Honda Project 2&4
 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Na Salonu automobila u Frankfurtu, jedna od zvezda Hondine postavke biće i interesantan koncept po imenu Honda Project 2&4, mali sportski automobil „otvorenih“ točkova, jednosed, svojevrsni omaž legendarnoj F1 „mašini“ RA272 iz 1965. godine, kojeg pokreće agregat iz Hondinog MotoGP motocikla RC213V!

Honda Project 2&4

Pobednik je globalnog takmičenja Hondinih dizajnerskih studija i zajedničko delo japanskog motociklističkog i automobilskog odeljenja, koji se nalaze u gradovima Osaka, odnosno Wako. Zamišljen je kao interesantna i autentična alternativa automobilima kao što su Ariel Atom, KTM X-Bow ili BAC Mono…

Honda Project 2&4

Dužine je svega 3040 milimetara, što je za oko 400 mm kraće od Atoma, ali je ujedno nešto širi sa 1820 mm, dok je visina manja od jednog metra (995 mm). Jednako je impresivna i masa ovog automobila, koja iznosi svega 405 kilograma, i obećava itekako dobru voznu dinamiku, imajući u vidu pogonsku jedinicu, a ona se „krije“ ne iza, kao što je uobičajeno kod automobila ove kategorije, već pored samog vozača, sa njegove desne strane! U pitanju je četvorotaktni V4 agregat od 999 kubnih centimetara, „pozajmljen“ iz Hondinog MotoGP motocikla RC213V!

Honda Project 2&4

Tako bar tvrde u Hondi… Međutim, imajući u vidu snagu koju oslobađa u Projectu 2&4, kao i neophodnu pouzdanost, pre će biti da je agregat isti onaj kao i u trenutno najskupljem motociklu na tržištu, Hondi RC213V-S, bez pneumatskog razvoda ventila, koji sa takozvanim „Race“ paketom isporučuje 215 KS.

Honda Project 2&4

Isto toliko oslobađa i ovaj motor, pri 13.000 obrtaja u minuti, 1000 obrtaja niže od „crvenog polja“, dok se maksimalnih 118 Nm obrtnog momenta, postiže pri nešto nižih 10.500 o/min. Snaga se putem šestostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom, prenosi na zadnje točkove, a vozač promene stepena prenosa vrši putem „polugica“ na upravljaču.

Honda Project 2&4

Honda za sada nije navela performanse ovog automobila, tj. ubrzanje do 100 km/h, kao ni maksimalnu brzinu, niti potvrdila da li bi se ovaj četvorotočkaš, uskoro mogao naći i u serijskoj proizvodnji…

(Đorđe Pavićević (TopSpeed)/Foto: Honda)

Honda Project 2&4
Honda Project 2&4
Honda Project 2&4
Honda Project 2&4
Honda Project 2&4
Honda Project 2&4
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*