Preporučujemo:
 
 
17
Jul

Korejska “trkalica” – Hyundai i30N

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Hyundai je ovih dana, pored premijernog prikazivanja modela i30 u tzv. Fastback izdanju, zvanično predstavio i svoj hot hatch model i30N, koji se u prodaji očekuje krajem ove godine, po ceni od oko 30.000 evra.

Hyundai i30N

Sportska i30N verzija spolja se od “običnog” i30 razlikuje pre svega po agresivnijem nastupu, koji čine veći usisnici za vazduh, prednji spliter, “repni” spojler, difuzor vazduha pozadi kao i nešto drugačija maska hladnjaka. Naravno, tu je i neizbežna “N” oznaka na nekoliko mesta na vozilu…

Hyundai i30N

 

Automobil je tek nešto niži u odnosu na standardni model (za svega 4 milimetra), a “kotrlja” se na serijskim točkovima od 18 inča, dok su točkovi od 19 cola opcioni.

Hyundai i30N

Osnovni i30N pokreće 2,0-litarski T-GDI turbo benzinac od 250 konja, koji do 100 km/h stiže za 6,4 sekunde. Opcioni Performance paket kupcima nudi 275 “konja”, uz pomoću koji se do “stotke” stiže za 6,1 sekundi, čime je i30N ujedno i najbrži automobil južnokorejskog proizvođača trenutno u ponudi.

Hyundai i30N

Vozaču su na raspolaganju pet režima rada – Eco, Normal, Sport, Sport N i N Custom, kojima se istovremeno menja i tvrdoća oslanjanja, odziv motora, ali i zvuk izduvnog sistema. U poslednjem, N Custom modu, moguće je podesiti automobil po svom nahođenju, što će reći da se može voziti i u najudobnijem trimu oslanjanja, uz “najagresivniji” odziv motora i izduvnog sistema.

Hyundai i30N

Ono što je takođe interesantno naglasiti jeste da i30N poseduje i tzv. rev-match sistem, odnosno automatsko dodavanje međugasa prilikom prebacivanja u niži stepen prenosa kod manuelnog menjača, opciju koju je uveo još Nissan 370Z, a uz to, vozaču je na raspolaganju i tzv. Launch Control.

Hyundai i30N

Model i30N će se proizvoditi u češkoj fabrici Nošovice, koju je TopSpeed imao priliku nedavno da poseti, a reportažu o njoj imali ste priliku da čitate juče na našem sajtu…

Đorđe Pavićević / Foto: Hyundai

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*