Preporučujemo:
 
 
07
Nov

Kosooki predator – Toyota C-HR R-Tuned

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

U Las Vegasu je prošle nedelje održan tradicionalni SEMA Show specijalnih i tjuniranih automobila, na kojem je, pored mnogih interesantnih modela, bila izložena i Toyota C-HR, ali daleko „naoštrenija“ nego što imamo priliku da je viđamo na ulicama.

Toyota C-HR R-Tuned

Naime, u pitanju je verzija R-Tuned, napravljena uz pomoć specijaliste za ovakve prerade Dan Gardnera i njegove firme DG-Spec, i to u svega jednom primerku, upravo za SEMA Show. Automobil pokreće Toyotin 2,4-litarski 2AZ-FE motor, poreklom kao onaj koji se može sresti i u američkom Camry modelu, ali…

Toyota C-HR R-Tuned

Tu prestaje svaka sličnost jer je ovaj agregat dobio nove, visokokvalitetne kovane interne kompomente, a pridodat je i poveliki Garrett turbo punjač, koji „prehranjuje“ motor svežim vazduhom, sabijenim na čak 1,6 bara. Ukupna snaga deklarisana je na preko 600 „konja“!

Toyota C-HR R-Tuned

Od ostalih „tjunerskih“ komponenti, tu je specijalni konstruisan usis svežeg vazduha, intekuler, izduvni sistem prečnika tri inča, dok se za oslanjanje brine tzv. coilover sistem amortizera i opruga, i to sa posebnim rezervoarom fluida.

 

Toyota C-HR R-Tuned

Snaga se putem novog 5-stepenog manuelnog menjača, sposobnog da izdrži velik obrtni moment, prenosi „samo“ na prednje točkove, „obuvene“ u Toyo Proxes RR DOT pneumatike, prečnika 18 inča, a za prianjanje se, pored pomenutih „guma“, brine i OS Giken „šper“ diferencijal, ali i aerodinamički paket sa spliterom i zadnjim „krilom“, koji proizvodi oko 150 kilograma pritiska na podlogu.

Toyota C-HR R-Tuned

Na poznatoj američkoj stazi Willow Springs nedavno je ostvareno vreme od 1:25.22 sekunde, što je bolje od rezultata koje su postavili Porsche 911 GT3 ili McLaren 650 S Spyder. Nakon SEMA Show, Dan Gardner se nada da će ovaj automobil stići i do Nurburgringa, gde bi mogao da postavi novi apsolutni rekord za automobile sa pogonom na prednje točkove!

Đorđe Pavićević / Foto: Toyota

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*