Preporučujemo:
 
 
01
Nov

Mazda RX-Vision – Wankel se vraća!

Mazda RX-Vision
 
Napisao: triodriver.com
0

Mazda nastavlja svoju borbu za produženje opstanka rotacionog motora, a prototipom RX-Vision predstavljenom na ovogodišnjem sajmu automobila u Tokiju najavljuje i njegov moguć povratak…nadamo se u već bliskoj budućnosti…

Mazda RX-Vision

Mazda RX-Vision odlikuju klasični elementi sportskog kupea sa napred smeštenim motorom i pogonom na zadnjoj osovini, kombinujući dugu haubu, kratak rep i unazad pomerenu kabinu. Takođe, Mazdini stilisti su ukomponovali crte aktuelnog Kodo dizajnerskog jezika što je rezultovalo modernim, ali blago nostalgičnim izgledom koji podseća na generacije nekadašnjeg RX-7 (naročito treće, FD generacije).

Mazda RX-Vision

Ispod haube se krije Mazdin rotacioni agregat nove generacije, oznake Skyactiv-R, koji je delo tima od pedeset inženjera čija je misija da uklone/umanje sve dosadašnje mane Wankel agregata. O pomenutoj pogonskoj jedinici na žalost trenutno nema nikakvih preciznih informacija, uključujući i one o radnoj zapremini, broju rotora i potencijalnoj snazi. Ipak, kompanija najavljuje da je agregat u poodmaklom stadijumu razvoja i da radovi na njemu ubrzano napreduju.

Mazda RX-Vision

Retro primese su upadljive u kabini, počev od upravljača, analogne instrumentacije pa do minimalističke metalne ručice manuelnog menjača na centralnoj konzoli.

Mazda RX-Vision

Snimak u prilogu prikazuje premijeru održanu prošle srede na sajmu u Tokiju:

(Foto: autoblog.com)

Mazda RX-Vision
Mazda RX-Vision
Mazda RX-Vision
Mazda RX-Vision
Mazda RX-Vision
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*