Preporučujemo:
 
 
08
Jun

Mitsubishi Motors proslavlja 100 godina postojanja retro prototipom

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Brodogradilište imena Mitsubishi postalo je i proizvođač automobila pre tačno jednog veka, predstavljanjem prvenca, Mitsubishi Model A. Sa trake su tokom 1917. godine sišla 22 primerka čime je Mitsubishi Motors poneo titulu tvorca prvog „masovno proizvođenog“ japanskog automobila. Kako bi obeležili ovaj jubilej, čelnici severnoameričkog predstavništva kompanije odlučili su da ponovo kreiraju Model A, ali ne na način koji bi očekivali.

mitsubishi_outlander_phev_2017_triodriverblog_01

„Reinkarnirani“ Mitsubishi Model A, naime, neće biti replika, već bi trebalo da u određenoj meri vizuelno podseća na pretka, dok bi mehanička baza bio moderni hibridni SUV Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).

mitsubishi_model_a_1917_triodriverblog_02

Direktorka marketinškog tima Mitsubishi Motors North America, Francine Harsini, povodom najavljenog unikatnog prototipa je izjavila: “Ponosni smo na stogodišnjicu postojanja našeg brenda, sa bogatim nasleđem u sferi automobilizma. Mitsubishi Model A je vozilo koje je probilo put za nastanak mnogih značajnih i interesantnih modela tokom godina, i uzbuđeni smo što ćemo ga povodom jubileja osvežiti najsavremenijom automobilskom tehnologijom.

mitsubishi_jeep_1970_triodriverblog_03

Zanimljivo je spomenuti da ovo neće biti prvi put da Mitsubishi pravi repliku svog prvenca. Pošto ni jedan od 22 proizvedena originala nije sačuvan, kompanija je 1972. godine stvorila repliku koja podseća na Model A. Projekat je sproveden zahvaljujući istraživanjima koja su sproveli automobilski novinar Eizo Ikeda i automobilski istoričar Heitatsu Igarashi, baziran je na terencu Mitsubishi Jeep i do danas se nalazi u muzeju u Japanu.

west_coast_customs_team_triodriverblog_04

Na kraju, da vest bude još spektakularnija, objavljeno je da je Mitsubishi Motors North America konsturisanje i izgradnju Mitsubishi Model A za 2017. poverio kompaniji West Coast Customs (čuvenoj po učešću u reality programu Pimp My Ride, emitovanom na MTV polovinom 2000-ih godina). Radovi na prototipu su navodno uveliko u toku, a da li će se na premijeri pojaviti reper Xzibit, i da li će prerušeni Mitsubishi Outlander imati vrata u stilu makaza, džinovske sabvufere, akvarijum, bilijar sto, ili možda neku drugu tradicionalnu WCC ludoriju, saznaćemo uskoro.

Nikola Jovanović / Foto: Mitsubishi, favcars.com

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*