Preporučujemo:
 
 
26
Jun

Porodica se širi – Hyundai predstavio krosover Kona

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Na osnovu planova vodećih svetskih proizvođača automobila, definitivno se stiče utisak da tržište krosover/SUV vozila nikada nije bilo popularnije, a konkurencija snažnija. Ovih dana, na evropsko tržište stiže još jedan predstavnik pomenutog segmenta, i to iz Hyundai redova, koji je već duže vreme itekako prisutan u ovoj klasi vozila.

Hyundai Kona

Novi model koji nosi naziv Kona, pozicioniran je ispod sadašnjeg Tucsona, a za direktnu konkurenciju ima već etablirane predstavnike kao što je Nissan Juke, Opel Mokka ili Renault Captur. Drugim rečima, u pitanju je subkompaktni krosover, koji za osnovu koristi platformu modela i20.

Hyundai Kona

Vizuelno, Hyundai Kona sledi novi dizajnerski pravac, koji se tek delimično oslanjanja na postojeće modele, dok implementacija nekih rešenja, kao što su prednje svetlosne grupe, na primer, podseća na neke Citroenove ideje.

Hyundai Kona

Ovaj model ujedno će biti prvi iz Hyundaijeve linije koji će ponuditi veliki head-up displej na kojem se projektuju sve važnije informacije. Tu je i multimedijalni TFT ekran dijagonale 8 inča na centralnoj konzoli, sa integrisanom navigacijom, dok je za zabavu zadužen Krell audio sistem.

Hyundai Kona

Što se tiče motorizacije, Hyundai je najavio dva benzinska agregata – 1,0-litarski trocilindarski turbo od 120 KS i 175 Nm, koji preko 6-stepenog manuelnog menjača snagu isporučuje na prednje točkove. Drugi je znatno snažniji 1,6-litarski četvorocilindarski turbo od 177 “konja” i 265 Nm, koji je “uparen” sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, a snagu isporučuje na sva četiri točka.

Hyundai Kona

Nakon pomenutih benzinaca, na tržištu će se pojaviti i 1.6 CRDi turbo dizel, i to u dve verzije snage – od 115 konjskih snaga i 260 Nm, “uparen” sa 6-stepenim manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove, dok snažniji isporučuje 133 KS i 300 Nm, dolazi sa 7-stepenom DSG transmisijom i opcionim 4WD pogonom.

Hyundai Kona

Cena Hyundai Kona još nije poznata, ali se procenjuje da će startovati od oko 17.000 evra za osnovni 1.0 Turbo, kada u novembru krene prodaja širom Evrope.

Đorđe Pavićević / Foto: Hyundai

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*