Preporučujemo:
 
 
02
Mar

Toyota C-HR – Osveženje u ponudi

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Sve veća popularnost tzv. lifestyle kompaktnih krosovera na tržištu Evrope, primorala je i druga dva japanska proizvođača, Hondu i Toyotu, da predstave svoje modele u segmentu koji je, može se slobodno reći, “otvorio i oblikovao” Nissan Juke.

TDB_Nissan_Juke

Ruku na srce, Honda je još 2013. predstavila model Vezel za azijsko tržište, ali je tek prošle godine, taj isti automobil stigao i na Stari kontinent, te uz sitnije modifikacije, prilagođen prosečnom evropskom kupcu. U cilju održanja tradicije, ponovo je aktiviran i HR-V naziv, kojeg je do 2006. godine nosio kompaktni “terenac”, baziran na tadašnjem modelu Logo.

TDB_Honda_HR-V

S druge strane, Toyota je, pomalo nekarakteristično za tvorca jednog popularnog “terenca” i trendsetera, kao što je RAV4, u pomenuti lifestyle krosover segment ušla poprilično kasno, da ne kažemo među poslednjima, očigledno skupljajući iskustva konkurencije na još uvek relativno “klizavom terenu”.

TDB_Toyota_C-HR_07

No, tim pre bi novi model, Toyota C-HR, koji je upravo debitovao na Salonu automobila u Ženevi, trebao da bude konkurentniji i spremniji na sva iskušenja koja ga u pomenutom segmentu očekuju. Ono što pomalo iznenađuje jeste odluka Toyote da upotrebi pomalo bezličnu, slovnu oznaku, a ne neko ime, imajući u vidu aktuelnu praksu na evropskom tržištu.

TDB_Toyota_C-HR_08

Interesantno je spomenuti da C-HR za osnovu koristi TNGA platformu (Toyota New Global Architecture), istu onu na kojoj se nalazi i novi Prius, a od njega je “pozajmljena” i nova hibridna pogonska jedinica –1,8-litarski benzinac sa elektromotorom, koji obezbeđuje 122 konjske snage.

TDB_Toyota_C-HR_05

Opciono, tu je i nešto slabija verzija, koju pokreće novi 1,2-litarski turbo benzinac od 115 KS, nedavno promovisan u modelu Auris. Uz CVT transmisiju, koja se isporučuje sa 1.8 hibridom, kod slabijeg motora se nudi i klasični, 6-stepeni manuelni menjač. Uz to, manje zahtevnim kupcima nudi se pogon samo na prednjim točkovima, dok će ljubitelji off-road avantura, imati i opciju 4×4 (uz CVT menjač).

TDB_Toyota_C-HR_06

Vizuelno, kod Toyota C-HR se jasno može primeti određeni iskorak u odnosu na aktuelne, pa i nedavno predstavljene modele u gami japanskog proizvođača, gde su “oštre” linije i dalje prisutne, ali u osetno svedenijoj formi, te ceo automobil izgleda “fluidnije” i modernije u odnosu na ostatak game.

TDB_Toyota_C-HR_04

Bolji poznavaoci japanskih vozila kod C-HR će možda primetiti neke sličnosti sa aktuelnim Honda Civic hečbek, gde pre svega mislimo na zadnje svetlosne grupe, a tu je i “pozajmljeno” rešenje otvaranja zadnjeg para vrata, sa skrivenim ručicama, doduše, u nešto drugačijem “izvođenju”.

TDB_Toyota_C-HR_09

Nažalost, Toyota još nije zvanično objavila fotografije enterijera, kao ni pakete opreme, te je samim tim i početna cena novog krosovera, za sada, nepoznanica.

 

Đorđe Pavićević / Foto: Toyota

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*