Preporučujemo:
 
 
09
Jan

60 godina Toyota Land Cruiser modela

 
Napisao: Živko Marković
0

Davne 1951. godine, Toyota je predstavila svoj model Land Cruiser. Slažem se da je Jeep bio prvi pravi terenac, te nije ni čudo što prvi Land Cruiser primetno liči na Jeep. Doduše, sam recept je bio jednostavan, a svako je dodavao sopstvene začine inicijalnom konceptu. Vremenom je gama modela rasla. Toyota danas ima veoma bogat program 4WD vozila; počevši od putničkih sa 4×4 pogonom, mini SUV vozila do SUV vozila srednje klase, teretnog programa u van i pikap aplikacijama, do profesionalnog 4×4 programa, koji se širi na terence u punoj veličini.

Svim produktima iz game zajednička je Toyotina pouzdanost i mogućnost kretanja kroz specifične uslove. Početkom 1951. godine, Japanci kao nacija konstantno usavršavaju postojeće platforme, tako da je Land Cruiser familija rasla i širila se vremenom. Trenutno u proizvodnji postoje tri linije Land Cruiser modela:

Radni model J70 o čijoj smo najmodernijoj opciji već govorili

Najprodavanija J150 verzija, model svuda poznat sa dodatkom Prado – kombinacija ozbiljnog terenskog vozila i luksuzne krstarice.

Model sa najboljim atributima, verzija J200, koja se nudi samo sa V8 motorima.

Toyota je sa razlogom ponosna na svoju istoriju 4×4 modela. Land Cruiser je najpoznatiji predstavnik te vrste. Primetne su njegove mnogobrojne UN verzije širom sveta, a kuriozitet je da se pod terminom Toyota War, označava sukob između Libije i Čada, koji je tako nazvan zbog čestog učešća Land Cruiser modela kao borbenih i transportnih vozila.

Model J150, sa 3.0 D4D motorom 1KDFTV serije koji je od 2009. godine na tržištu, uspešno se bori protiv eminentne konkurencije. Motor, pojačan na 190 KS, sa automatskim menjačem, predstavlja najprodavaniju kombinaciju širom sveta, pa i kod nas.

Ja sam lično imao sreću da probam mogućnosti ovog luksuznog terenca na terenima Navak centra. Tu je dokazao, da i pored luksuzne unutrašnjosti i opreme, on i dalje ostaje moćno vozilo sa pogonom na sva četiri točka

To se može najbolje demonstrirati videom, u kome se u glavnoj ulozi nalazi ovaj model, opremljen samo terenskim gumama. Inače je posvećen 60-godišnjici Land Cruiser modela, a najlakše se prepoznaje po unikatnim stop svetlima, posebnim oznakama na karoseriji koje ističu i hvale vredan jubilej, kao i bogatom opremom.

 

(Živko Markovic/Foto: carbase.com, elitegrplebanon.com, autowp.ru)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*